У чотирьох містах вже є заборона на підвищення комуналки. Вінниця наступна?

У чотирьох містах вже є заборона на підвищення комуналки. Вінниця наступна?
  • У Києві, Дніпрі, Житомирі та Львові прийняли мораторій на підвищення комунальних тарифів
  • Що це значить? Суть мораторію в тому, що для містян не зростає вартість комуналки до визначеного депутатами часу
  • Чи введуть у Вінниці - поки що невідомо. Депутати міськради на канікулах

У четвер, 14 липня, депутати Житомирської та Львівської міськради прийняли мораторій на підвищення тарифів ЖКГ.

Як пишуть на сайті Житомира, за таке рішення проголосували 40 народних обранців.

“Цей проект рішень передбачає введення мораторію на підвищення комунальних тарифів з 1 липня і встановлення прозорого механізму ціноутворення, заборонити нарахування з 1 липня 2016 року пені за несвоєчасне фінансування послуг і заборонити постачальникам електроенергії виставляти споживачам авансові рахунки за ненадані послуги”, - пояснюють у новині.

Відео дня

Житомирська міськрада

Та в той же час, комунальне підприємство “Житомиртеплокомуненерго” не підпадає під дію мораторію, “оскільки авансові надходження до підприємства, дають змогу вчасно підготуватися до опалювального сезону”.

У Львові нові тарифи визнали “неконституційними”

Того ж дня, рішення про мораторій на комуналку прийняли у Львові. “За” проголосували 44 депутати Львівської міської ради.

Гелена Пайонкевич, голова юридичного управління ЛМР

-  На нашу думку, є несправедливим підняття тарифів без врегулювання підняття розміру мінімальної заробітної плати та пенсії. По суті цієї ухвали ми пропонуємо звернутись до усіх державних органів з вимогою призупинити дію постанови національного регулятора, - заявила голова юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич.

Також депутати створять звернення до Верховної Ради та Кабміну с вимогою переглянути державну політику у формуванні тарифів.

У Дніпрі підвищення тарифів “заморозили” до 1 січня 2017 року

За день до мораторію у Львові та Житомирі, відповідне рішення прийняли у Дніпрі. Це підтримали  47 депутатів, а ініціатором мораторію виступив мер міста - Борис Філатов.

Борис Філатов, очільник міста Дніпро

«Ситуація така, що міська влада може мінімально впливати на формування тарифів на квартплату, вивезення сміття. Решту тарифів непрозоро формує НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. – авт.), – сказав очільник міста.

Також мер Дніпра закликав своїх колег з територіальних громад підписати колективний позов проти регулятора з вимогою встановити тарифи на такому рівні, який осилить громада.

Заборона на підвищення усіх комунальних послуг та нарахування пені діятиме у місті до 1 січня 2017 року. Окрім цього, у проекті рішення Дніпровської міськради йдеться про індексацію зарплат, пенсій, прожиткового мінімуму до темпів інфляції.

Усе почалося з Києва

“Тренд” мораторіїв започаткували у Києві, ще 7 липня. За те, щоб заборонити підвищення цін на комунальні послуги проголосували 75 депутатів.

Мораторій на підняття тарифів за електрику, природній газ, теплову енергію та водопостачання діятиме до 1 жовтня 2016 року. Також депутати Київради своїм рішенням заборонили штрафувати містян за несвоєчасну оплату за житлово-комунальні послуги.

Олександр Омельченко, депутат Київради. Був мером Києва у 1999-2006 роки

Автором проекту рішення виступив екс-мер Києва, а нині депутат Олександр Омельченко. Він вважає, що регулятор, за рішенням якого з 1 липня зростали тарифи на "комуналку", не мав відповідних повноважень.

Вінниця наступна?

Поки що невідомо, чи стане Вінниця п’ятим містом, в якому не погодяться платити за новими тарифами. Хоча ініціатива від громади вже є. У вівторок, 12 липня, на сайті петицій з’явилося звернення про “мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги”.

Його автор, вінничанин Дмитро Железняк, пропонує перейняти досвід Київської міськради народним обранцям. Але містяни мляво підписують петицію: за три дні звернення набрало лише 83 підписи.

Читайте також: Як у Києві. Містяни хочуть від міськради заборону на підвищення комуналки

А чи буде ініціатива від депутатів міськради? Це вінничани дізнаються не скоро. У секретаріаті кажуть, що зараз депутати у відпустках.

- Коли буде сесія – поки що невідомо. Очікуємо, що не раніше ніж у серпні, - каже завідувач секретаріату Людмила Романюк. - Тому ще зарано говорити і про рішення, які будуть виноситися на засідання. Тим більше, депутати зараз у відпустках.

Нагадаємо, з 1 липня зросли тарифи на гарячу воду та опалення. Вартість кубу гарячої води для вінничан тепер становить 75,91 гривні (з сушкою) та 70,28 гривні (без сушки).

Якими були ціни на комунальні послуги у 2014 та 2015 роках, можна дізнатися у статті: Як зросли комунальні тарифи за останні 2,5 роки? (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up