У ботанічному саду «Поділля» є рослини, з яких виготовляють текілку та сноуборди

У ботанічному саду «Поділля» є рослини, з яких виготовляють текілку та сноуборди

У Вінницькому зимовому саду на 360 метрів квадратних ростуть апельсини, інжир, лимони, ананаси, авокадо і багато інших екзотичних рослин. Уперше за чотири роки вродили банани.

 

Не встигла майстер Світлана Воронова відчинити двері зимового саду, як одразу війнуло розпеченим повітрям і ти вже немов у тропіках, або в джунглях: пальми до самого даху, запашні квіти, дерева, схожа на великого восьминога агава американська.

Ми проходимо поміж рослин, листя яких доводиться розсовувати руками, щоб побачити стежку. Усього в теплиці 1360 рослин у горщиках, вісім з них — з трав'янистою рослиною банан. Світлана показує нам бананове дерево.

Відео дня

- Це вперше за чотири роки вродили банани, - каже вона. - Я прочитала в журналі, що поки банан дає діток, він не цвіте і не плодоносить. А в нас чомусь і діток дав, і банани виросли.

Мати Світлани Ніна Воронова також працює в ботанічному саду вже 45 років. Говорить, що стрілка плоду цвіте рік-півтора. Коли вона відцвітає, на ній може бути до 200-300 маленьких бананчиків. Для того, щоб зв'язка до кінця розпустилася, треба створити певні умови. Наприклад, рослина не любить протягів.

Зимовий сад опалюється двома «буржуйками», в які засипають дрова та сухе гілля. Хоча тут і проведений газ, через те, що він дуже дорогий, п'ять останніх  років опалюють деревиною. Щоб підтримувати температуру, потрібно близько чотирьох складометрів дров. Усе залежить ще від того, наскільки холодна пора року.

Мати Світлани Ніна Воронова розповідає, що цікаво, коли зимою довкола лише білі кучугури, на вулиці мороз, заходиш у сад, а тут усе зелене. Так гарно. Жінка 45 років працює в цьому місці. За освітою — технік лісничого господарства.

- Мене колись спитали, якщо я б звідси пішла, то яку рослину з зимового саду забрала із собою, - розповідає Ніна Воронова. - Я відповіла, що свою доньку Світлану. А так усе залишу.

Алоказія

Апельсин жодного разу не плодоносив, хоча йому вже за 30 років.

Кактуси цвітуть жовтими квітками. З нього варять варення і просто їдять. Має смак вареного буряка. Гибискус сирийский. Його квітка — національний символ Південної КореїГібіскус червонийКамеру фотоапарата доводиться весь час протирати. Менш ніж за півгодини перебування в теплиці під склом, тіло все спітніло. На термометрі — 35 Сº. Буває і 40 плюс підвищена вологість через випаровування. Тому поливають і обприскують рослини зазвичай рано-вранці кожен день.

Світлана проводить екскурсію і розповідає про кожну рослинуЮкаРаніше тут у невеликій водоймі жила черепаха, але не витримала температури. Навіть апельсини «плачуть» від спеки: по стовбуру тече вода.  Їм, до речі, вже за 30 років, але ще не плодоносили. Зате висять плоди зелених лимонів, гранату, щоправда кімнатного. 

ЛимонІнжирЄ дерево порожнє всередині, один лише каркас, який використовують у виготовлені сноубордів. А з американської агави плетуть канати, роблять текілу та накінечники для стріл.

АгаваСтрелиція або "Райська пташка"Коли тропіки починають цвісти, теплиця заповнюється різноманіттям запахів і кольорів. Світлана каже, що, наприклад, алоказія або слонове вухо має запах дитячого шампуню «Кря-кря».

Павловнія або Адамове дерево. Цвіте ніжно-бузкового кольору. Коли у студентів аграрного університету починається практика, вони прямують сюди ставити досліди. Так стовбур дерева горіха перетворився на хобот слона.

Потенційні можливості Вінницького ботанічного саду «Поділля»

Ботанічний сад «Поділля» знаходиться поблизу аграрного університету (на кінцевій зупинці тролейбуса повертаєте направо). Це не лише зимовий сад. Це також 70 гектарів території, включаючи дендропарк. Тому його директор Євгеній Заремба планує у подальшому удосконалювати теплиці, площа яких 600 метрів квадратних та сад. Зробити в лісному масиві узаконену зону відпочинку, розробити маршрути для студентів, відпочивальників, викладачів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Діана

    підписку на мій інстаграм )) @_kriminall_05_5_
    follow me))
    підписка взаємнаа
  • Діана

    Гарноо дужее
  • Діана

    Дуже класно все зробили
  • Leyla Nykolaevna

    Чи можливо потрапити на екскурсію (прогулянку)? І який графік роботи?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up