Три осколки влучили у голову – як загинув 19-річний Женя Костюк

Три осколки влучили у голову – як загинув 19-річний Женя Костюк

На колінах вінничани прощалися з бійцем штурмової роти ДУК «Правий сектор» вінничанином Євгеном Костюком. Робили це тричі. Перший раз у «Плеяді» біля труни з тілом. Другий люди стали на коліна і створили живий коридор, коли труну винесли на вулицю. Третій раз – на Соборній біля міськвиконкому, де зупинилася траурна процесія. Звідси повезли загиблого на кладовище у Луку-Мелешківську.

Госпітальєри підключили кисневу «подушку»

- Женя підірвався на розтяжці, - розповів боєць «Правого сектора» Олександр Дідик. – Це сталося у районі шахти «Бутівка». Він йшов на завдання. На розтяжку нарвався у лісопосадці. Крім нього, тоді поранило ще чотирьох. Основний удар він прийняв на себе. Хлопці вижили, а Євген…

-Три осколки влучили в голову, - уточнив ще один побратим на ім’я Олег. – Були поранені й інші частини тіла. Ми викликали госпітальєрів і вони вже доставили Євгена в лікарню.

Відео дня

Госпітальєр Наталя з позивним «Мала» каже, що вона в той момент не була присутня, коли Євгену надавали першу допомогу. Друзі розповіли їй, як рятували Євгена. По дорозі в лікарню у нього пропадало дихання. Підключали кисневу подушку і так доправили спершу в Авдіївку, а потім у Дніпро.

Три доби поранений залишався у комі. Три доби медики обласної лікарні імені Мечнікова у Дніпрі боролися за його життя. На жаль, поранення виявилося смертельним. Про це розповів дід Євгена Анатолій Костюк.

- Ми виїхали у Дніпро, щоб бути поруч з Євгеном, - каже співрозмовник. – Але по дорозі нам сказали, що він помер. Не знаю, чому нам не подзвонили відразу, як внука поранило. Казали, що не могли додзвонитися. Зрештою, це вже не має значення.

У Дніпрі Анатолій Костюк був вражений тим, наскільки оперативно і злагоджено працюють волонтери. Вони зв’язувалися з Києвом, з Вінницею. Незважаючи, котра година, день чи ніч. От якби так налагодити роботу державної машини!..

Світлий хлопець, з ним забував про війну

- Євген прийшов до нас у батальйон у 2014-му, - розповів комбат добровольчого батальйону «ОУН» Микола Коханівський. – Прийшов не один, а з групою таких само безвусих хлопців. Я спершу відмовив їм. Але вони не мали наміру відступати. Кажу: ви ще діти. Ми не діти – ми воїни. Так відповіли вони, ніби змовившись. Євген служив у нашому підрозділі до лютого нинішнього року. Потім перейшов у ДУК «Правий сектор». Дотепер вважаємо його своїм, тому приїхали віддати шану, провести в останню путь.

Комбат також повідомив, що буде добиватися виплати компенсації матері Євгена за загибель сина. Каже, держава не платить добровольцям. За його словами, за весь період війни вдалося добитися присвоєння статусу учасника бойових дій тільки 44 бійцям їхнього батальйону. Сотні інших воїнів не тільки не мають такого статусу, а й не мають перспектив на його оформлення. Держава не надає статус учасника бойових дій добровольцям.

- Ваш земляк Женя Костюк був світлою і доброю людиною. Коли говорив з ним, забував, що йде війна, - доповнив комбата ще один боєць батальйону.

Земляк і ровесник Євгена на ім’я Сергій, який теж служить у «Правому секторі», розповів, що він чув про поранення хлопців. Тільки не знав, про кого конкретно йшла мова.

-У той день я поїхав додому у відпустку, - продовжує Сергій. – Уже тут, у Вінниці, дізнався, що поранило Женю, і що його не вдалося врятувати.

Сергій згадав, як вони познайомилися. Каже, випадково. Було це у Вінниці у компанії друзів ще перед війною. А потім так само випадково зустрілися на війні.

-Я навіть не знав, що Євген теж на фронті, - розповідає Сергій. – Побачилися, коли він перейшов до нас у «Правий сектор»  з батальйону «ОУН».  Його одразу полюбили, бо був надійний і добрий.

Два полковники не стримали хлопця

Дід загиблого Євгена полковник у відставці Анатолій Костюк зізнається, що навіть йому не вдалося відмовити внука від наміру йти на війну. Хоча до того знаходили спільну мову. Рідний брат пана Анатолія Володимир також має звання полковника. Вони удвох спілкувалися з Євгеном. Причому, не раз. Нічого не допомогло.

- Це неправда, що Євген поїхав з дому на Донбас, не сказавши про це мамі, - говорить дід хлопця. – Все він говорив. Знаємо, що він перед тим пройшов курс тренування. Спочатку у нашій області, потім у Київській. На всі наші аргументи не їхати на Донбас, відповідав, що це його вибір. Казав, що не може сидіти дома, коли треба захищати землю від окупантів.

 В одному з боїв Євгена контузило. Дідусь каже, що внук навіть до лікаря не звертався. Хлопці зупинили кров, що текла з вуха, відлежався і знову взявся за зброю.

- Пізніше я запитував його, чому не пішов до лікаря, - продовжує Анатолій Костюк. – А він каже: діду, ти би бачив, як важко ранило деяких хлопців! У порівнянні з ними, мені навіть соромно було про щось говорити лікарю.

За словами дідуся, внук мав ніжну, щиру вдачу. У нього було добре серце. Дуже любив свою сестричку Катю, нині їй сім років.

- Брат і сестра душею відчували одне одного, розуміли з півслова, - згадує Анатолій Костюк. – Коли Женя приїжджав у відпустку чи на ротацію, сестричка не відходила від нього. Як кажуть, ходила по п’ятах. Останній раз вони бачилися у травні. Всі ми бачили тоді Женю. Я був спокійний хоча б тому, що на другу ротацію ми його обмундирували за останнім словом. Купили все, що треба. На жаль, це не допомогло.

28 серпня Євгену Костюку виповнилося б 20. Понад два роки золотої молодості провів на фронті. У Вінницькій школі №11, де навчався Євген, і в профтехучилищі з таким же номером, яке закінчив хлопець, мають гордитися таким відважним захисником.

Попрощатися із земляком у «Плеяду» прийшли також міський голова Сергій Моргунов та губернатор області Валерій Коровій,  деякі інші їхні працівники.

- Наскільки мені відомо, Гройсман уже підписав урядовий документ, згідно з яким передбачено здійснення виплат сім’ям загиблих добровольців, - каже вінницька активістка Таїса Гайда. – Мати загиблого Євгена має звернутися з цього приводу в департамент соцзахисту. Активісти довго добивалися, щоб бійці добровольчих батальйонів отримували виплати нарівні з воїнами ЗСУ, Нацгвардії та інших підрозділів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up