Три концепта - як планують змінити схему руху авто в центрі Вінниці

Три концепта - як планують змінити схему руху авто в центрі Вінниці
Центром міста щодня їдуть тисячі машин. І з кожним роком їх стає все більше. Потрібно розширяти дороги, створювати нові місця паркування. А як планує вирішувати цю проблему влада?

Журналіст «20хвилин» поговорив із головним архітектором міста Олександром Рекутою. Він розповів цікаві пропозиції, що можуть врятувати центр міста від стихійної стоянки та розгрузить центральну магістраль.

- Ні для кого не секрет, що у центрі міста зараз справжній хаос, - розповідає Олександр. – Тому міський голова доручив нашому департаменту розробити концепцію влаштування автостоянок у центральній частині міста. Хоча така ситуація є і по іншим районам міста: місця скупчення людей біля ринків, вокзал, і так далі. Кілька днів тому ми тільки почали обговорення. Але в нас вже є “чернетка” концепції.

Відео дня

Концепт 1. Створення «карманів» у додаткових місцях

У центральній частині міста можна на пальцях перерахувати кілкість автостоянок. Це платний паркінг у Skypark, парковка за будівлею міської ради, парковка напроти апеляційного суду на вул. Визволення. Плюс -  розмітка під стоянку на проїжджій частині.

Тому щоб зробити нові місця для стоянки, у департаменті архітектури планують відшукати ще «резерви». Вони будуть використовуватися для влаштування парковочних місць у вигляді «карманів».

Концепт 2. «Петлі» та оптимізація транспортного руху

У цій пропозиції передбачено влаштування додаткових шляхів із одностороннім рухом у вигляді «петель».

- Наприклад, заїжджаємо на Свердлова із одностороннім рухом, - каже архітектор Олександр Рекута. – Далі виїжджаємо частково на Соборну, а на паралельній вулиці можна поїхати в іншому напрямку.

А створення вулиць із одностороннім рухом в перспективі розвантажить центральну частину міста від засилля транспорту.

- У планах, влаштувати вулиці із одностороннім рухом навіть в тих місцях, де є й двосторонній рух, - розповідає керівник департаменту архітектури. – Це нам додає ще резерви для парковки.

Концепт 3. Регуляція режиму паркування та проїзд по терміну

- По вулиці Соборній у нас немає іншого виходу ніж встановлення паркоматів, – каже головний архітектор.  – Це поки що не входить до нової концепції, але може стати порятунком від заторів у центрі та знизить рівень ускладнення руху громадського транспорту.

Паркомати автоматично збільшать контроль за правилами паркування. Бо слідкувати за місцями автостоянки будуть ще й люди. Тому, якщо водій залишить свою автівку більше сплаченого строку, то може і штраф отримати прямо на місці.

А схема паркування по «годинам» успішно показала себе в Європі. До певної години водії можуть ставити свої автівки на краю вулиць. Після можуть паркуватися тільки місцеві жителі, дома яких розташовані по тим вулицям.

- Така система давно вже діє у Кракові, - розповідає головний архітектор. – В центральній частині міста можна поставити авто, але до певного часу. А, наприклад, з шостої години на тих місцях паркуються тільки люди, які там проживають. Якщо там чуже авто, то приїде поліція і у водія будуть проблеми.

Допрацьована концепція буде винесена на обговорення комісії по оптимізації руху транспорту. Після коректування плану  - громадські слухання. Як каже Олександр Рекута, такий концепт не важко впровадити вже в наступному році. На його реалізацію не потрібно великого фінансування.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Гість

    Я не знаю точно, скільки зараз в середньому коштує платна стоянка у Вінниці, припускаю, що ця ціна при паркуванні на кілька годин може знаходитисяв межах від 5 до 20 гривень, залежно від вулиці та інших умов. Виходить, що водій автомобіля всього за тиждень на одні лише стоянки (не рахуючи бензину/дизеля/газу, масла та запчастин!) витратить вартість місячного проїзного на два види транспорту!

    Таким чином, експлуатація персонального автомобіля взагалі втратить сенс як такий (крім людей, чий робочий час -- дуже і дуже дорогий, та тих, хто постійно змушений возити великі вантажі чи неходячих родичів в лікарню). Сумарно такі специфічні потреби має не більше 8-10% населення працездатного віку.

    Отже, з одного боку їзда на машині остаточно стане розкішшю, а з іншого стане чистішим повітря та вільнішими - вулиці.

    Отже, уже традиційнр не можу сказати, чи я однозначно проти чи за, Потрібна якась золота середина.
  • Alexander Senkevich

  • Anonymous

    воу воу, полегче!!!!

    опять парковки хотите платные сделать?!   выборы прошли?)))

    принципиально - НЕ БУДУ платить местным князькам за парковку! так и запишите!

    БОЙКОТ ПЛАТНЫМ ПАРКОВКАМ!

    Олег Горобець reply Anonymous

    че это?
  • Anonymous

    До тих пір поки поліція не буде штрафувати ВСІХ хто паркується на Соборній, порядку там НЕ буде. Найбільше дисциплінує це ШТРАФ!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up