Світло як в 90-х не вимикатимуть. Поки що...

Світло як в 90-х не вимикатимуть. Поки що...
Енергетики заспокоюють вінничан і радять не вбачати за кожним зникненням світла – початок віялових відключень. Мовляв, поки що необхідності в таких немає, а якщо їх уже буде не уникнути, то про це усі будуть попереджені за кілька днів

В обленерго обіцяють, що поки що віялових відключень електроенергії не буде. Хоча область і перебирає доведені ліміти, енергосистема справляється і необхідності в додаткових заходах її регулювання немає. Разом з тим, аби справа все-таки не доходила до відключень, енергетики радять менше вмикати електроприлади, особливо з 18.00 до 20.00.

У понеділок, 27 жовтня, без світла залишилася частина Вишеньки, Слов’янки та Кореї. З врахуванням того, що електроенергії подекуди не було більше години, городяни зробили припущення, що почалися обіцяні віялові відключення електроенергії.

Втім, насправді це виявилась аварія на високовольтній лінії.

Відео дня

- На жаль, від них ніхто не застрахований, але наші працівники спрацювали доволі оперативно, особливо з врахуванням масштабу поломки, - каже гендиректор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук.

Щодо так званих віялових відключень, керівник енергетиків області заспокоює, поки що про це мова не іде.

- По-перше, президент дав доручення, по можливості, уникнути їх, - продовжує він. – Хоча, на сьогодні, навіть з урахуванням того, що Вінницька область у вечірній час перебирає доведені ліміти. Це, як правило, має місце з 18.00 до 20.00. Так, у понеділок, 27 жовтня, з 18.00 до 19.00 область при лімітах по потужності електроенергії в 514 мегавати спожила 599. Потім поступово ці обсяги знижуються і на 21.00 ми уже вкладаємося в ліміти. Так от, навіть при тому, що ми перебираємо ліміти потужності увечері, енергосистема поки що справляється і необхідності в додаткових заходах немає. Є таке поняття як частота електроенергії. В нормі вважається, що цей показник має становити 50 герц. І на сьогодні ми маємо цю норму. Якщо частота опуститься до 49 герц – це означає, що не вистачає потужності і починає падати частота в мережі, тоді можуть застосовуватися віялові відключення, а ось при 48,5 герц  спрацьовує автоматика і людський фактор уже не може вплинути. Це означає, що система, рятуючи себе, починає автоматично відключати цілі села і міста, щоб уникнути колапсу. Востаннє ми спостерігали це в 2001 році, під час ожеледі 21-23 листопада. Ці дні досі називають чорними днями енергетики.

Зараз енергетики сподіваються уникнути віялових відключень.

- На даному етапі працюють обмеження першої групи: діють обмеження, які стосуються промислових підприємств, - каже гендиректор обленерго. -  Це пов’язано з тим, що в Україні не вистачає вугілля та газу для роботи ТЕС. До речі, з 15 ТЕС на сьогодні працюють тільки п’ять. Тому і стоїть питання про брак потужностей. Але. Не все так погано. Я б сказав, ситуація стандартно критична та разом з тим система має певні резерви, щось вдається зекономити за рахунок обмежень, які стосуються підприємств. Крім того, уряд поступово вирішує питання поставки імпортного вугілля. Зрушили з місця і газові переговори. Таким чином, думаю, поступово ситуацію вдасться за стабілізувати.

Як би там не було, у «Вінницяобленерго» обіцяють, якщо все ж уникнути віялових відключень не буде можливості – люди про їх початок будуть попереджені за 3-5 днів.

- Ну, а щоб до цього не доходило, хотів би попросити вінничан менше вмикати електропристрої в години пік. Адже, якщо, наприклад, у Вінниці, умовно в 100 тисячах помешкань у ці години не вмикатимуть електрочайники та мікрохвильовки і зекономлять по два кіловати, економія складе 200 мегават. Це при тому, що ми перебираємо близько 100. Тому просимо усіх поставитися помірковано до цього питання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up