Суддя, що їздив п’яним за кермом, повернув собі «права». Поліція безсила?

Суддя, що їздив п’яним за кермом, повернув собі «права». Поліція безсила?
Суддя в поліції. У цьому чоловікові активісти-дорожники упізнали Андрія Вергелеса. Спростувати негатив щодо себе чи хоч якось пояснити подію з затриманням на п’яній їзді, суддя досі не захотів
  • За п’яну їзду без документів, хуліганство та злісну непокору поліцейським «схопив» адмінматеріали вінницький суддя. 
  • Це було в травні. А до сьогодні Андрій Вергелес вже повернув собі «права».
  • Позбавився плям на репутації - і претендує на обрання на посаду судді безстроково.

Факт затримання поліцейськими судді Вінницького окружного адміністративного суду Андрія Вергелеса став відомими широкому загалу, завдяки присутності у відділку активістів коаліції громадських організацій, що моніторять роботу «копів». Увечері 19 травня вони упізнали служителя Феміди в доставленому на Пирогова, 4 порушнику й виклали його фото в Фейсбук.

Про цю подію, як таку, що ілюструє чесність «копів», які ловлять на порушеннях навіть володарів суддівської мантії, написала згодом преса. Але розв’язка цієї історія свідчить: поліцейські не в змозі довести благородну справу до логічного кінця.

- 22 серпня він забрав у нас своє посвідчення водія, - сказала прес-секретар управління патрульної поліції Вінниці Тетяна Фіщук про суддю, задокументованого на їзді в нетверезому стані.

Відео дня

Вона пояснила, що патрульні не змогли здійснити привід судді на слухання, бо сам він не з’являвся. Каже, всіляко уникав повідомлення про засідання. І як тільки минуло три місяці – провадження щодо нього припинилися, бо адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше, як через три місяці з дня вчинення порушення.

- За законом ми не маємо права здійснювати привід людини, яка працює в судовій системі, - говорить Тетяна Фіщук. – Якби це був звичайний хтось, ми б його затримали і доставили на слухання.

Змусити явитися в суд суддю міг тільки… суд. Але звідти матеріали щодо Андрія Вергелеса, як пояснила прес-секретар патрульної поліції, повертали патрульним на доопрацювання.

- Ми свою роботу зробили, - каже Тетяна Фіщук, киваючи на бездіяльність колег порушника.

А от активісти говорять, що то патрульна поліція, м’яко кажучи, полінувалася доводити свою правоту. Хіба не для таких спірних випадків, мовляв, їм дали нагрудні камери?  

Ще півтора місяці тому RIA/20minut.ua дізнавалася про хід адмінок судді Вергелеса, й тоді в міському суді та в патрульній поліції коментували однаково – матеріали повернули в поліцію, але як їх мають допрацювати, пояснити ніхто не міг. Врешті жодна структура так і не спромоглися знайти варіант притягнення служителя Феміди до відповідальності.

Як усе було й чому резонансне затримання закінчилося нічим – про все по-порядку.


Шумно почалося

Порушник, якого застали 19 травня в поліцейському відділку активісти, мав вигляд п’яної людини, не хотів називатися поліцейським і поводився так, що “копи” склали аж три серйозні адміністративні протоколи (про керування транспортним засобом у стані сп’яніння, злісну непокору представнику правоохоронного органу і хуліганство) та винесли постанову про 450 гривень штрафу за ненадання документів.

Активісти розказували, що «хуліган» заперечував, що п’яний, викликав у відділ швидку та вимагав зареєструвати від нього, аноніма, кілька кримінальних проваджень. А в патрульній поліції повідали таку передісторію: затримали порушника після повідомлення на «102» про п’яного, що сів за кермо «Шкоди Октавії» і поїхав вулицею Польовою.

“Шкоду” спинили в районі зупинки «Дачна», водія доставили у відділ. Відпустили його тільки, коли приїхала його дружина й привезла якийсь документ.

Previous Next
Previous Next

Previous Next

Складені матеріали пішли до суду. Але репутація служителя Феміди залишилася офіційно незаплямованою правопорушеннями. Він працює на тому ж місці. Слухає справи. Більше того – може бути обраним на посаду судді безстроково.

- Не було таких зборів, на яких би розбирали події з Андрієм Вергелесом? – питаємо в керівника апарату суду Сергія Климчука, щоб дізнатися, як відреагував колектив на проступок колеги.  

- Мене не на всі зібрання суддів запрошують, - каже він, а свого власного переконання озвучувати не хоче.


Крутилось-крутилось

Від адміністративних справ судді до сьогодні не залишилися жодної.

Спершу суддя подав позов про скасування постанови, винесеної патрульною поліцейською Шнягою, про штраф за ненадання документів. І ця постанова вже скасована. Поліцейська не їздила на судові слухання, що відбувалися… в Черкасах.

- Її належним чином не повідомили, - сказала Тетяна Фіщук.  

Скрин з сайту суду, де приймали рішення за позовом Андрія Вергелеса. З цієї інформації видно, що суддя користувався послугами адвоката
Копія сторінки з реєстру судових рішень по справі, що слухалася у Черкасах. Суд скасував постанову вінницької поліцейської і закрив адмінпровадження
Позов вінницького судді слухали в Придніпровському райсуді міста Черкаси, бо він надав документи про проходження там лікування і місцеву прописку.

Цікаво, що в декларації за минулий рік значиться, що Андрій Вергелес мешкає в Бохониках, але його сім’я також має квартиру в Черкасах. У мережі знаходимо інформацію з суддівської біографії: працював у тому самому Придніпровському суді помічником судді.

На невипадковість з вибором суду для позову натякає ще одне: з виходом Андрія Вергелеса з лікарняного на робоче місце у Вінницю слухання з Черкас до нас ніхто не переносив. Навпаки, перекочувала в Придніпровський з Вінницького адмінка по 130-тій (керування транспортним засобом в стані сп’яніння). І позов до патрульної, і 130-ту Вергелеса слухав один й той самий суддя - ще одна “випадковість”?

Засідання по справі керування машиною в стані сп’яніння було минулої п’ятниці, 16 вересня. Патрульних там не було. Рішення ще немає в судовому реєстрі. Але воно зрозуміле.




Чи їздив на суд за 340 кілометрів від Вінниці, спитати у Андрія Вергелеса не вийшло. Він переказав через прес-секретаря, що не має бажання давати пояснення громадськості через пресу про свою приватну історію.

- Переказую дослівно його відповідь на ваше прохання про коментар: «Без коментарів», - сказала речниця Вінницького окружного адміністративного суду Леся Поліщук.

Нагадаємо, що Андрій Вергелес так само не хотів говорити з журналістами одразу після затримання поліцією.

До речі, на слуханнях позову про скасування постанови рядової Шняги, Андрій Вергелес не був присутній. Там замість нього виступав адвокат (з інформації, знайденій у реєстрі судових рішень).


І розсмокталося?

Врешті у Вінниці залишалися лишень адмінки про хуліганство та злісну непокору. Саме ті, що поверталися різними суддями на доопрацювання в патрульну поліцію. Щойно сплив їхній тримісячний термін дії, Андрій Вергелес забрав свої водійські права.

Машина, до речі, не вказана в його минулорічній декларації, оприлюдненій у мережі.

Ще один момент, про який дізнаємося з інтернету. Ресурс «Закон і бізнес» регулярно друкує списки суддів, яких подають на обрання на посаду судді безстроково. У серпневому переліку з 14 суддів є прізвище Андрія Вергелеса. Це значить, що кандидатуру судді Вінницького окружного адміністративного суду на «довічника» зараз вивчає Вища кваліфікаційна комісія суддів.




Володимир Черкас,
голова Комітету безпеки руху

- Думаю, суддя Вергелес уже поніс відповідальність перед суспільством, як мінімум, соціальну. За будь-яких умов і результатів після таких витівок дивитися в очі людям соромно. Щодо офіційної частини - скоріш за все усі провадження у справах про адміністративні правопорушення відносно Андрія Вергелеса будуть закриті з різних причин. Законотворці надали безмежні можливості судовій владі.

У присутності представників декількох громадських організацій патрульні поліцейські зачитували Вергелесу його права, в т.ч. щодо правової допомоги, але як свідків суди нас не залучали.

Якщо скасування адміністративних матеріалів - це позиція суду, то патрульні мають певні юридичні механізми захищати себе. Якщо це результати недбалості самих поліцейських - це привід очистити свої ряди за втрачену репутацію.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    да Пилять!!! как они хотят , чтоб украинцы были законопослушными??? когда существуют такие прецеденты безнаказанности?
  • Губарь Вова

    Ще раз всі ми громадяни переконуємось  як наша влада нас береже... скоріше насміхається. А як же наші лозунги "Слава Україні?" Чи призабули вже? Тож може будемо кричати слава гаранту-жиду,  слава владі???

    І ослу понятно що наш ворог не "там" , а "тут" в самому серці країни...
  • Вова Губарь

    Ще раз всі ми громадяни переконуємось як наша влада нас береже... скоріше насміхається. А як же наші лозунги "Слава Україні?" Чи призабули вже? Тож може будемо кричати слава гаранту-жиду, слава владі??? І ослу понятно що наш ворог не "там" , а "тут" в самому серці країни...

    Ссылка на источник: http://vn.20minut.ua/Podii/suddya-scho-yizdiv-pyanim-za-kermom-povernuv-sobi-prava-politsiya-bezs-10545555.html

  • Anonymous

    сєлфикопам: "Сто молчите? А как дысали, как дысали!!!" Поняли ваше место. Потому как будь ты хоть трижды копом и четырежды селфи - закон есть закон. а то что закон плохой так такой он есть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up