Спроба зняти у Вінниці Свитка провалилася. Сесія Вінницької Облради перетворилася на масові заворушення з бійками (хронологія подій)

Спроба зняти у Вінниці Свитка провалилася. Сесія Вінницької Облради перетворилася на масові заворушення з бійками (хронологія подій)
На землі лежать кийки міліціонерів, шапки, шоломи. Прихильники Свитка прорвали міліцейське оточення та потрапили всередину. Міліція, яка перед цим досить рішуче взялася розганяти натовп, стоїть в стороні. Нижче пропонуємо хроніку, як штурмували облраду.

9:00 На позачерговій сесії мають розглядати питання про припинення повноважень Сергія Свитка, голови Облради, якого обрали наприкінці лютого, як кандидатуру від Вінницького Майдану. Вінницькі активісти від Майдану, близько ста чоловік зібрались під стінами Облради. Обурені, що їх не пускають на сесію. Вхід в облраду заблокований потрійним оточенням. В першому ряду – люди в цивільному. За ними – військові, що воювали в АТО в камуфляжі, за ними – міліціонери. Мітингувальники кричать до міліціонерів, щоб ті їх пропустили. Людей в цивільному в першій шерензі активісти обзивають «тітушками».  

Відео дня

10:08 Активіст Януарій Шостак запалює шини перед облрадою. Ті встигли погоріти хвилину – прийшов міліціонер з вогнегасником. Між активістами та міліціонерами виникають перші словесні суперечки.

10:13 Обурені, що їх не пускають, мітингувальники перекривають Соборну. В бік міліції з оточення продовжують сипатись образи з боку мітингувальників. Скандують «Міліція з народом».

10:30 Один із військових з оточення намагається поговорити з активістами. Бере гучномовець, все, що встиг сказати, це що він тиждень тому повернувся із міста Щастя на Сході. Далі натовп заглушує його слова гаслами. Летить перша димова шашка. Ситуація загострюється. В бік міліціонерів кричать «Ганьба» і «Зрадники».

10:40 Активісти запалили «чучело Олійника». Вимагають відставки голови облдержадміністрації.  Чути перші призиви активістів «Треба йти штурмувати».

11:00 В приміщенні Сесія мала розпочатися ще о 10.00.  Зареєструвався 101 депутат. Довго обговорювали чи ставити на порядок денний питання про припинення повноважень Свитка. Частина депутатів проти, адже ситуація і так напружена. Ставили це питання на голосування - але рішення так і не прийняли. Щербаківська вимагала від Олійника вийти на вулиці - заспокоїти людей. Губернатор звернувся до натовпу через ретранслятор. Попросив припинити заворушення та сказав, що Свитко взагалі не мав права сьогодні проводити сесію, так як на час проведення АТО масові заходи на вихідних заборонені.
Фактично стало зрозуміло, що сесія не відбудеться, лише тоді, коли у залі почали вибухати димові гранати, що активісти розбиваючи скло у вікнах закидали у приміщення. Після цього депутати стали покидати зал. Кореспондент "20хвилин", що знаходиться в залі передає, що там сильно пахне їдким димом. 
Тим часом на вулиці відбуваєтсья щось таке, що дуже нагадує події річної давнини у Києві. Досить швидко з'явилися перші пораненні. Приїхали швидкі. Серед прихильників Свитка - Януарій Шостак, Палій, Хорт, Вигонюк та інші.
Почалася бійка. Димові гранати кидали як з однієї так і з іншої сторони.

Кореспондент "20хвилин", що працює на вулиці, передає, що люди брали по троє-четверо міліціонера, забирали в нього кийок і шолом та силою переводили на іншу сторону Соборної. Так "знешкодили" близько десятка правоохоронців.

11:10 Зламали двері Облраду. Прихильники Свитка прийшли в приміщення. Там їх зустріли міліціонери в повній екіпіровці.



11.20 До людей вийшов голова Облради Сергій Свитко. Він привітав своїх прихильників з тим, що сесія не відбулась, назвавши спробу свого звільнення з посади "контреволюцією під приводом гройсмановської "Совісті України" та домбровської "Єдності"". Люди аплодують йому.

11.30 Тим часом губернатор Олійник закрився в кабінеті.
Люди, що прорвалися до Облради кричали: "Ганьба", "Олійник х*йло", "Порох х*йло" і інше. Спочатку міліція їх стримувала. Але досить швидко прихильники Свитка увірвалися і до депутатської зали. Із собою мають два сміттєвих баки - для "люстрації" губернатора Олійника. Попереду йде Януарій Шостак із барабаном в руках.
Коли дісталися кабінету Олійника, губернатора у ньому не виявили. Замість його крісла поставили сміттєвий бак. Розтрощили портрет Порошенка. Винесли жовто-блакитний прапор.

Потім, зупинившись перед стендом присвяченим Небесній Сотні люди почали співати гімн України. 


11:40 Активісти пройшли до сесійної зали. Там влаштували щось на кшталт власної «сесії". Голосуючи підняттям рук вони прийняли звернення до президента. Керували цим власне Свитко та активісти. Серед активістів місця в призидії зайняли депутат міськради від "Свободи" Олексій Фурман, народний люстратор і герой російських новин Юрій Хорт, епатажний активіст Януарій Шостак, активіста Революції та волонтер Таїса Гайда. В звернені до президента йшлося про те, що громада вимагає негайного звільнення губернатора Олійника, начальника обласної міліції, обласного прокурора та якнайшвидшого переобрання місцевих рад - обласної, вінницької міської та рад у районах.

 

Після "сесії" активісти пішли до приміщення обласної міліції на Театральній, щоб люструвати начальника обласної міліції Ігоря Моренця.

12.10-13.00 Люди пікетують обласне управління Міліції. Вимагають відставка Ігоря Моренця - начальника УМВС у Вінницькій області. Він вийшов до людей, розказав про 7 поранених у сутичках міліціонерах. Пообіціяв провести розслідування та подумати з приводу своєї відставки.

13.30 З'являється інформація, що о 17.00 "справжні патріоти" прийдуть звільняти Облраду від "проросійських сил", що виступають за Свитка. Жодного підтвердження цього не має

14.30 "Озброеною групою боевикiв" назвав Олейник активiстів у ФБ. "Озброєними групами підготовлених бойовиків було захоплено приміщення Вінницької обласної державної адміністрації та обласної ради... Бойовики нищили документи та погрожували депутатам, які прибули на сесію."
Далi - притягнення Російської агресії до "чисто вінницької" теми: "Очевидно, що під час проведення АТО, фактичної агресії з боку Росії, основним методом російських спецслужб є розхитування ситуації всередині країни, терор проти посадовців та патріотів, усіх тих, від кого залежить нормальне функціонування державного організму. На жаль кремлівський пропаганді вдалось ввести в оману і певну кількість справжніх патріотів. Але ми всі повинні розуміти кому саме вигідна така ситуація в серці України- Вінниці."

Далі губернатор заявляе, що ситуація "... перебуває під повним контролем української влади", проте українська влада ні на момент контроль ні над чим і не втрачала.

15.00 Голова Облради Сергій Свитко разом з активістами, що його підтримали дають прес-конференцію у захопленій ОДА. Говорять про зірвану спробу контрреволюції під керівництвом колишніх регіоналів та сил, що підконтрольні Гройсману-Порошенко. Активістка Таїса Гайда підтверджує інформацію, що її чоловіку зламали руку під час сутичок під облрадою, а іншій людині пошкодили око. 

16.00 Прихильники Свитка покидають приміщення Обласної Ради. Будівлю зачиняють.

16.30 В обласній міліції повідомляють, що завтра, 7 грудня о 10.00 вони дадуть прес-конференцію з приводу подій під Облрадою.

17.30 Стає відомо, що завтра (7 грудня) на Майдані (площа Небесної Сотні, колишня Театральна, Париж) о 12.00 відбудеться народне віче. Зокрема повідомлення про це поширює у соцмережах Юрій Хорт. Інші активісти підтверджують цю інформацію. 


​7 грудня

11.00 Начальник обласної міліції Ігор Моренець дав прес-конференцію. Він сказав, що під час вчорашніх подій міліція не поршувала свої повноваження і не перевищувала необхідної міри жорсткості. Повідомив про 8 міліціонерів, що звернулися за медичної допомогою, троє з яких зараз знаходиться у реанімації. Також він сказав про 6 постраждалих активістів і про те, що під час заворушень затримали 4 людини. Але їх уже відпустили. Активісти, що прийшли на прес-конференцію (Ольга Малиновська, Януарій Шостак) вимагали від Моренця писати заяву на звільнення. 

 
12.00 На Парижі починається Народне Віче. Людей прийшло близько 200. Було багато журналістів - як вінницьких, так і всеукраїнських ЗМІ. Після промов поставили на голосування питання про відставку Анатолія Олійника. Люди, що прийшли на віче проголосували схвально - "Ганьба" і "Відставка".
 
Вирішили обрати нового, "народного губернатора". Прямо тут, на Парижі. Запропонували кандидатуру очільника вінницького осередка ВО "Свобода", колишнього нардепа Олексія Фурмана. Народ підтримав. Тепер у нас два губернатора. Один - офіційний, інший - "народний".   З'явилася інформація про те, що Анатолій Олійник має провести перс-конференцію о 15:00 в готелі "Поділля". 
Олексій Фурман
 
15.00 В готелі "Поділля" замість Олійника до трибуни піднявся чоловік, що представився головою Вінницької обласної міської організації "Союз Чорнобиль України". Заявив, що їх громадська організація  має право приймати участь у обговоренні кандидатур на посаду голів до обласної і міської ради. Між ним та активістами виникла сварка.  Через декілька хвилин люди в залі прийняли рішення розійтись.

08.12.2014

9:00 В приміщенні ОДА Анатолій Олійник дає прес-конференцію. На неї  також прийшли мітингувальники. У Вінницю приїхав комбат "Айдару", нардеп від "Радикальної партії Ляшка" Сергій Мельничук. На прес-конференції він взяв слово та розповів, що не дасть захоплювати будівлі у Вінниці. Активісти, "айдарівці" та Олійник вирішили створити "робочу групу" з регулювання ситуації. Також повідомили, що в приміщенні ОДА в 14:00 Олексі Фурман дасть прес-конференцію.

10:00 В ОДА починається засідання "робочої групи". Проходить воно в закритому режимі. Журналістів туди не пускають. 

11.30 Невідомий телефонує в міськраду та повідомляє про її замінування. На місце події виїжджають правоохоронці з вибухотехніками.

12:00 На площі Шевченка збираються прихильники Олійника. Вони незадоволені провокаціями. Серед них був присутній лідер гурту "ТІК" Віктор Бронюк, який зачитав резолюцію, де висловили обурення подіями, які сталися шостого грудня. Учасники йдуть ходою по Соборній до площі Героїв Небесної сотні, де знову зачитують резолюцію. На площу підтягують і представники "Свободи" та інші активісти. Сутичок між людьми не було. 

12:05 Невідомий повідомляє про замінування Вінницької ОДА. На місце події виїжджають міліціонери. "Робоча група" перебирається у іншу будівлю на Соборній, 72.

14:00 Правоохоронці не знайшли вибухових пристроїв ні в міській раді, ні в ОДА. Фурман дає прес-конференцію в якій звинувачує журналістів у перекручуванні фактів. 

16:00 Біля головного управління УМВС у Вінницькі області збираються невеликі групи людей. Проте пікету міліції не відбувається. Активісти повідомляють, що замість пікету вони вирішили сісти з головним міліціонером Вінниччини Ігорем Моренцем за круглий стіл. Там вони розпитують його про когуари та нацгвардію. Також просять покарати винних міліціонерів, які били демонстрантів шостого грудня. З’являється інформація про арешт Хорта. Ігор Моренець її підтверджує. Активісти повідомляють, що поки не вимагатимуть відставки Моренця. 

16:30 На площі Герої Небесної сотні виступають люди. Є військові з нашивками "Донбас" та "Айдар". Партійних прапорів немає, лише державні.

16:40 Із залу, де засідала "Робоча група" вийшов Олійник. Нічого пояснювати не став і пішов. Також  почали виходити інші учасники переговорів. Вони направились на площу Героїв Небесної Сотні, де мали оголосити про результати переговорів.

17:00 - 18:30 командир батальйону «Айдар» Сергій Мельничук зачитав резолюцію. ЇЇ прийняли учасники робочої групи по врегулюванню критичної ситуації на Вінниччині В ній просять зобов’язати генпрокуратуру України надати правову оцінку діям міліціонерів,  СБУ, ДСО, приватної фірми «Гепард» та провокаторів у лавах мітингувальників, під час подій 6 грудня. Також просять  розглянути питання про невідповідність займаним посадам голови вінницької облдержадміністрації Анатолія Олійника, начальника УМВС у Вінницькій області Ігоря Моренця та інших посадових осіб. Також просять  гарантувати активістам та керівникам громадських організацій, які брали участь у подіях 6 грудня під ОДА захист та повну відсутність кримінального та адміністративного переслідування.

19:00 Затриманого Хорта везуть до суду. Водночас на Театральній інший активіст Януарій Шостак повідомляє про те, що його намагались затримати невідомі особи. Захищати його взялись активісти. Біля суду збираються прихильники Хорта. Та невідомі групи людей. Активісти називають їх "тітушками". В судову залу нікого не пускають. Адвокат Юрія Хорта Сніжана Чубенко повідомляє, що Юрію обрали запобіжний захід - 60 діб у СІЗО. Захист подаватиме апеляцію. На Театральній активісти продовжують охороняти Шостака. Януарій розповідає, що за ним стежать правоохоронці. За його словами, вони чекають поки активісти розійдуться щоб затримати його.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (96)
  • Viktor Terehov

    Это не метод. Нужно дождаться местных выборов
  • Анонім

    Вінницький патріотизм за Фрейдом



    https://www.youtube.com/watch?v=k7SLua_WjvU&feature=youtu.be

  • Анонім

    я  підтримую, те що відбулось біля облдержадміністрації.
  • Анонім

    А че это за бред, что Калетник может возглавить Винницкую "Свободу" ? Что это за камасутра такая ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up