Сніжана з «Вікна життя» скоро матиме сім’ю

Сніжана з «Вікна життя» скоро матиме сім’ю
Актуальне інтерв'ю про усиновлення та форми сімейного виховання з керівником Служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмилою Шафранською

Батьків підкинутої у «Вікно життя» дівчинки міліція не знайшла. Але ця дитина скоро буде у своїй новій родині. Інформацію про неї нададуть подружжю вінничан, що хочуть всиновити чуже немовля. У Службі в справах дітей міськради кажуть, що процес встановлення контакту, а згодом усиновлення, найближчим часом почнеться.
- Ця чудова дівчинка народилася 13 лютого, у снігопад. Тому й Сніжаною назвали. Питання щодо усиновлення підкинутої дитини розглядається після досягненню нею двомісячного віку. Сніжана вже зареєстрована органами реєстрації актів цивільного стану. Отож, скоро інформацію про неї отримають кандидати в усиновлювачі, і це означає, що процес усиновлення розпочнеться. З цього моменту діє таємниця усиновлення. Скажу тільки, що це будуть вінничани, які перебувають на обліку у службі, як кандидати в усиновлювачі.
Скільки дітей у Вінниці шукають родини?
- У нашій службі на обліку більше сотні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які можуть бути усиновлені. Кожній такій дитині потрібна родина, незалежно від того, скільки їй років. Але більшість кандидатів в усиновлювачі мають бажання всиновлювати діток маленьких. А діти, що знаходяться на обліку у службі та шукають родини, в основному, старші 11 років або мають проблеми зі здоров’ям.
Яких дітей хотіли б взяти у сім’ю вінничани?
- Є сім'ї, які хочуть взяти дитину віком лише до року і конкретної статі. Станом на 1 січня 2012 року у нас на обліку перебувало 11 сімей. Дев’ять з них хочуть усиновити дитину від нуля до п'яти років, і тільки дві пари допускають можливість усиновити старшу дитину.
Як стати кандидатом в усиновлювачі?
- Слід звернутися до служби у справах дітей із заявою та надати необхідні документи. Ми опрацюємо їх, комісія надасть висновок, чи може ця сімейна пара чи особа, яка не перебуває у шлюбі, стати кандидатом в усиновлювачі. Так, це кропіткий процес. Але відступити від нього ні на крок не маємо права. Законодавством України передбачено, що надавати інформацію про дітей, які можуть бути усиновлені, можемо тільки кандидатам в усиновлювачі, які перебувають на обліку в тій самій службі, що і дитина.
Усиновлення - це пріоритетна форма влаштування дітей?
- Вінничани, які звертаються до служби, в основному, знають про усиновлення. Менше володіють інформацією, що крім нього існують такі сімейні форми влаштування як опіка, прийомна сім'я, дитячі будинки сімейного типу. Причому, держава надає постійну соціальну допомогу на утримання дітей, що виховуються в сім’ях опікунів, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу. Сума соціальної допомоги складає два прожиткових мінімуми відповідно до віку дитини. За дітьми зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія. Батьки-вихователі та прийомні батьки також отримують виплати. Ми про це розповідаємо всім бажаючим, однак до нас звертається небагато вінничан.
Якщо бажаєте взяти на виховання сироту, усиновити дитину, створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, звертайтеся за адресою: вул. Соборна, 50, кім. 401, 403, 404, тел.: 67-13-73, 67-14-24.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up