Службові квартири у Вінниці роздають тільки «обраним»

Службові  квартири у Вінниці роздають тільки «обраним»
Чому одним дістаються службові квартири, а інші десятиліттями стоять у черзі та слухають про те, що квартир не було, немає та не буде, з’ясовували журналісти. Виявилось, що комунальну нерухомість міськвиконком активно роздає, але жорсткої звітності за це громаді не надає

Найбільше легенд у Вінниці ходить про службове житло вінницьких прокурорів,  тому саме  з них журналісти вирішили розпочати розслідування. У відповідь на інформаційний запит про службове житло обласна прокуратура  здивувала, повідомивши про відсутність  службових  житлових  приміщень та власного відомчого житлового фонду. Але міськвиконком надав адреси квартир, які за останніх два роки отримали статус службових прокуратури.

В гості до прокурорів

Щоб перевірити чи справді у квартирах, які надали як службові, проживають ті люди, яким ці квартири були необхідні, журналісти вирушили в гості до прокурорів. У 2013 році  на Хмельницькому шосе, 124  п’ять квартир видали співробітникам прокуратури.

Відео дня

На домофоні по черзі набираємо потрібні нам номери квартир. Вдома застали лише двох господинь, які погодились поспілкуватись з журналістами.

- Я 38 років відпрацювала в прокуратурі, - каже мешканка 38 квартири  Валентина Осипчук. -  Заробила на старості років на однокімнатну квартиру. Скільки квартир поперед мене дали поза чергою, скільки я відплакала? Нам дали лише голі стіни, на ремонт довелося набрати кредитів. Та де таке бачено, щоб на службову квартиру кредити потрібно було брати?  Мушу працювати, хоча вже маю право йти на пенсію, щоб повернути ці кредити.  Я живу одна, мені немає кому допомогти. Я живу чесно на одну зарплату, я кажу, щоб швидше та люстрація пройшла, щоб перевірили усіх, через кого зневажають прокуратуру.

Валентина Осипчук підтвердила, що у інших трьох квартирах також проживають їхні колеги, яким необхідні були ці квартири.

-  Я разом зі своїм чоловіком та двома дітьми мешкаю у 33 квартирі, - каже Ольга Жадан.  – Я з Жмеринки кожного дня їздила на роботу десять років.  Я працюю з 2004 року в апараті прокуратури, то це вперше за всі роки побачила, що рядовим співробітникам дали квартири. Я у черзі стояла першою в апараті облпрокуратури.

Ольга Жадан каже, що для того, щоб квартири видавали  чесно та прозоро нічого особливого робити не потрібно. Просто міськвиконком має оприлюднити  список людей, що потребують квартир та список квартир, які є чи з’являються у них. В такому разі ніяких моментів для маніпуляцій не залишиться.

Є лише дві службові квартири

«Присвоєння статусу службових приміщень здійснює виконавчий  комітет міської ради, однак розпорядження такими приміщеннями здійснюють ті підприємства, установи та організації, за якими закріплені службові приміщення, тому виконком не веде обліку приватизації та повернення службових приміщень». Такою була частина відповіді на запит про публічну інформацію від Вінницького міськвиконкому про те, скільки було виділено службових квартир  у період з 2009 по 2014 роки та скільки з них було виведено із службового фонду та приватизовано.

Також нам повідомили, що надання інформації щодо виділення службового житла у Вінниці за період з 2009 по 2011 роки взагалі є неможливою, оскільки 30 березня 2012 року було ліквідовано відділ з обліку та розподілу житла міської ради з вивільненням працівників з займаних посад. І даний облік не вівся.

Тобто, вінничанам пропонують лише уявляти та здогадуватися, скільки квартир за ці три роки, а це активний період розбудови мікрорайону Поділля, з кожного будинку у якому міськвиконком отримував  квартири як соціальні інвестиції,  за ці три роки  роздали.

На даний момент у розпорядженні виконкому,  згідно з відповіддю на інформзапит, є лише дві службові квартири.

Незаконно приховують інформацію

Надіславши повторний інформаційний запит нам вдалось отримати копії витягів з рішень виконавчого комітету вінницької міської ради про надання службових квартир за  2012-2014 роки. У копіях є адреси але немає прізвищ отримувачів, міськвиконком послався на захист персональних даних. Хоча, за словами медіа-юриста Олександра Бурмагіна, цю інформацію не можна приховувати від громадськості, стосовно цього існують рішення судів. У ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно ». А відповідно до ч.3 ст.5 Закону України «Про захист персональних даних» не відноситься до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання в будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації ".

Найбільше -  чиновникам, нічого -  міліції

За два роки  співробітникам  прокуратури видали шість квартир  за адресами  Хмельницьке шосе,  124 кв. № 5,31, 33, 38,40 та  вул. Павлова, 4 кв.  25. Визнана  службовою  Міністерства оборони трикімнатна квартира  на Першотравневій, 94 кв. 10. У відповідь на лист управління Нацгвардії України військовим надали житло  на Київській, 29 кв. 25 та кв. 41; на  провулку  Щорса, 18-А  кв. 94.  Також за військовими визнали квартиру номер 13 на  вулиці П. Запорожця, 3 . На підставі клопотань  квартирно-експлутаційного відділу  міської ради службові ордери на сім  квартир отримали  чиновники.  Це квартири за адресами  Нечуя-Левицького, № 2-6 кв.  18;  Фелікса  Кона, 38 кв. 103 ;  Зодчих,12 кв. 65 ; 50-річчя Перемоги, 25 кв. 37; провулок  Карла Маркса, 27 кв. 14; провулок  Карла  Маркса, 29 кв. 86;  провулок  Карла Маркса, 27 кв. 92 . З двох квартир зняли статус службових квартирно-експлутаційного відділу , але тим же рішенням на них дали службові ордери   - вул. Нечуя Левицького, 2  кв. 18; пров. К Маркса, 58 кв. 38.   МКП «ЖЕК №5» дісталась однокімнатна   квартира на  Станіславського, 25 кв. 407 . МКП «ЖЕК №16» -   однокімнатна квартира  на Литвиненка , 23 кв. 38 . СБУ України у Вінницькій області надали шість   квартир - в будинку Іванова, 4-Б, кв. 41, 62, 69; на вулиці Келецька, 78 кв. 30; провулок Цегельній, 10  кв. 69; Ф. Кона, 38 кв. 13. Жодної квартири за два роки не отримала міліція.

Виконавчим комітетом міської ради було виділено п'ять звільнених та незаселених квартир сім’ям військовослужбовців, які загинули в АТО. Стосовно земельних ділянок на території  Вінниці сім’ям військовослужбовців, які загинули в АТО, інвалідам чи учасникам АТО міською радою не приймались.

В прокуратури немає службових квартир

Найбільше  у відповіді на інформзапит, які журналісти розіслали різним відомствам, здивувала прокуратура Вінницької області. Вона повідомила, що в прокуратурі  області відсутні службові житлові приміщення  та немає власного відомчого житлового фонду.  Крім того,  згідно з рішенням протоколу спільного засідання адміністрації  та первинної профспілкової організації прокуратури області від 1.04.2013 №1 квартирний облік громадян в прокуратурі області припинено.  Облікові справи громадян, взятих на квартирний облік, передано до  Вінницької міської ради зі збереженням  часу перебування на квартирному обліку.

Службі безпеки України відповідно до інформації, наданої Управлінням СБ України у Вінницькій області, повідомила, що станом на грудень поточного року у розпорядженні СБ України у Вінницькій області перебуває 64  службові квартири. «Ведення черги осіб, які мають право на одержання службового житла, не передбачено чинним законодавством України. Протягом 2012-2014 років шість  квартир включено до числа службових житлових приміщень УСБ України у Вінницькій області. Протягом 2009-214 років виключено з числа службових 24  квартири.  

Міліція області за 2012- 14 роки не отримала жодного ордера на службове житло, проте за цей період 62 квартири, що були закріплені за УМВС рішенням виконкому, виключено з числа службових.

За інформацією Головного квартирно-експлутаційного управління Збройних сил України, станом на 1 грудня 2015 року у Вінницькому гарнізоні обліковано 259 службових квартир Міністерства оборони. За 2012-2014 роки службовим житлом було забезпечено  10 сімей військовослужбовців Вінницького гарнізону. За 2009-2014 роки було виключено з числа службових 166 квартир. В період з 2013 по 2014 роки на виконання рішень суду у Вінницькому гарнізоні було повернуто Міністерству оборони шість службових квартир, які були розподілені між військовослужбовцями цього гарнізону.

Службові квартири – це один з засобів маніпуляції

Коментар спеціаліста
Слав’ян Цирканюк, юрист:

- Видача службових квартир у Вінниці  – це одна з форм корупції, яка процвітає в структурах з обмеженим доступом до інформації для широкого загалу людей, де відмиваються великі державні бюджетні кошти. Взяти до прикладу будинок на вулиці Тарногродського, який будувався на кошти державного бюджету для працівників правоохоронніх органів, які стояли на черзі.  Там було 147 квартир.  Але так як керівництву було невигідно віддати квартири черговикам, адже  вони не несуть грошей, то вирішили зробити хід конем і роздати ці квартири, як службове житло. Згідно з законодавством ще Української РСР (Порядок надання службових квартир передбачений «Положенням про порядок надання службових жилих приміщень і користування ними в Українській РСР», яке затверджене постановою Ради Міністрів УРСР від  4 лютого 1988 року   № 37 «Про службові жилі приміщення»), службове житло дається поза чергою за рішенням адміністрації. Навіть тим, хто має житло, але далеко від роботи. Наприклад, має на Замості, а працює на Театральній. Ці квартири роздали керівникам середньої та вищої ланки або потрібним людям, дехто з них не мав відношення до міліції. Квартири давались за певний внесок від 3 до 10 тисяч  доларів. Якщо людина не має шансів, тому що стоїть тисячу перша на черзі, то вона рішає це питання і отримує службове житло. А той, хто стоїть перший, йому цього житла не пропонують, хоча він працівник того ж органу, але він не вхожий до вертушки керівного складу. Як правило, під таку роздачу потрапляють принципові працівники, які не йдуть на те, щоб похоронити якусь кримінальну справу, щоб не робити якісь слідчо-розшукові заходи проти людей, які дуже поважні у Вінниці і області. Є люди, які діють відповідно до діючого законодавства і вони неугодні керівництву. Вони стоять на “отшибі”, доки не зрозуміють, що якщо не будуть грати в одну дудку з системою, то так і підуть на пенсію молодими спеціалістами без квартир. Такі люди, що мають свій голос у системі міліції, податковій, прокуратурі стоять першими на черзі на скорочення штатів та люстрацію. Отже, службові квартири – це один з засобів маніпуляції людьми. Взагалі, структури, які мають змогу будувати за власний кошт, вони будують службове житло, тому що там дуже вигідно відмивати кошти. Туди ніхто не лізе. Якщо взяти, наприклад, правоохоронні органи, то частина матеріалів береться за домовленістю з підприємствами, керівники яких не хочуть мати проблем з УБЕЗ та автомобільною інспекцією. Щебінь, цемент, різні шпаклівки – це не обраховується і не оприбутковується, але гарно списується через бухгалтерію підрядників та субпідрядників. Міська рада в свою чергу хімічить зі службовим житлом, що стосується безгоспних квартир, житла підприємств-банкрутів, з квартир, які віддають міськраді у новобудовах за оренду землі під будівництво

Артем ФЛЯЖНІКОВА, Інга ФЛЯЖНІКОВА,

(068)1106323

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Типичная чиновничья логика - буду сидеть 30 лет на службе и получу квартиру, буду разводить сплетни, делать козни и провокации, получать рах месяц подачку и всем доказывать как мне в жизни повезло. В итоге 18 квадратных метров без возможности приватизации, зато - бесплатное !!! И буду там жить я, дети, внуки - все в одной комнате. Кто себя не уважает - пожалуйста. Кто уважает - плюнет, уволится и заработает на него !



    P/S Кто б еще не ныл на жизнь  как прокуратура. Тошно



    https://www.youtube.com/watch?v=uribW1-S0Xk

  • miha

    Як чиновник при 4 тисячах зарплати може собі дозволити дороге авто, котедж, костюм, подорожі та годинники за 100 тисяч?

    Наприкінці 2011 року в Державному казначействі у Вінницькій області знову відбулися чергова реорганізація, яка закінчилася призначенням «чиєюсь рукою» нового та молодого керівника який працював у відділах Державного казначейства у м.Києві та Державного казначейства України.

    Вже на початку 2012 року керівнику виділяється з Києва автомобіль SHEVROLET EPICA люкс класу, при наявних в установі 2-х автомобілів SHEVROLET Lacetti та Aveo.На початку року установа отримує капітальних видатків на 500 тис. грн. для закупівлі нерухомого майна які витрачаються на закупівлю 2-х кімнатної квартири на Поділлі для нового керівника, начебто за рішенням ради трудового колективу, яку було створено вже після придбання майна.Виділяються також 700 тис. грн. для капітального ремонту нежитлових приміщень які витрачаються на ремонт фасаду будівлі казначейства за адресою Пирогова 27 (хоча фарбування фасаду білою фарбою та заміну декількох вікон на таку суму назвати капітальним ремонтом важко).

    На посаді керівника казначейства спрямовував більшу частину лімітів коштів, що розподілялися в ручному режимі, на капітальні видатки з ремонту та реконструкції різних об’єктів області та дорожньо-ремонтні роботи в обмін на «подяку».На посаді заступника губернатора продовжуває координувати розподіл лімітів у казначействі. Так за його вказівкою був оплачений для Басейнового управління автомобіль KIA Sportage. І це в той час коли бюджетним установам вимикали телефони за непроплату, в них були великі суми заборгованості перед постачальниками, непроплачувалися лікарняні, судові рішення.

    Так плідно попрацювавши на керівній посаді в обласній установі, більше року маленький чиновник напрацював на 2-х квартиру в елітному районі (зазначена в його декларації у 78 квадратів), придбав автомобіль LEXUS GX 470 та зробив кар’єрний ріст.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up