Скульптор зобразив Героя Майдану Юрія Вербицького ангелом з перебитим крилом

Скульптор зобразив Героя Майдану Юрія Вербицького ангелом з перебитим крилом
Скульптуру Миколи Крижанівського, присвячену Героям Майдану й бійцям АТО, відправили у понеділок, 17 серпня, з Вінниччини на Київщину.

Під час Революції Гідності під Києвом у лісі біля села Гнідин Бориспільського району до смерті закатували одного з патріотів – 50-річного львів’янина Юрія Вербицького, пізніше удостоєного звання Героя України. Спершу його, пораненого, викрали з лікарні разом із ще одним активістом Майдану Ігорем Луценком. Через деякий час замордоване тіло знайшли на узліссі. Саме на цьому місці буде встановлено пам’ятник і облаштовано куточок у пам'ять про Героя. Чому саме вінницький скульптор взявся за роботу?

-Три місяці тому мені зателефонували з Гнідина, - розповів журналісту RIA Микола Крижанівський. – Повідомили, що місцева громада вирішила встановити пам’ятник Юрію Вербицькому на місці його загибелі. Телефонував куратор проекту Василь Галатенко. Звичайно, я запитав, чому звернулися не до столичних скульпторів, а до провінційного. Пан Василь сказав, що ініціатори акції переглянули багато робіт в Інтернеті. Після чого зупинилися на моїй кандидатурі.

Скульптор Микола Крижанівський, учасник двох Майданів, давно виношував ідею створення пам’ятника Героям Революції Гідності. Уже мав декілька задумів. Запропоновані ним варіанти ескізів обговорювали ініціатори проекту. Вони підтримали пропозицію скульптора, що пам’ятник має стати збірним образом Героїв Майдану і тих, хто загинув за Україну на Донбасі.

Відео дня

-У давнину про загиблих козаків говорили - пішов до небесного товариства, відлетів, як ангел, - розповідає скульптор. – Образ ангела, на мою думку, є найбільш підходящим для відтворення героїв нашого часу. Він символізує боротьбу за правду, за справедливість і святість людського духу.

- А як же з конкретним героєм, Юрієм Вербицьким?

- Я зберіг окремі риси обличчя пана Юрія. Хто знав його, упізнає за ними цю людину.

Ангела скульптор створив з перебитим крилом. Воно звисає на рівні грудей, в яких ще б’ється серце. Голова і погляд уже спрямовані у височінь, до неба, до побратимів, яких хтось влучно назвав за давнім козацьким звичаєм Героями Небесної сотні. Пам’ятник складається з двох кам’яних брил, кожна з яких висотою по два метри, тому загальна висота постаті ангела становить чотири метри.

Скульптура виготовлена з білого каменю-пісковика. На його поклади багате Придністров’я, зокрема, Ямпільський район. Саме там працював скульптор. Майстернею служило подвір’я ТОВ «Олімп», де виготовляють вироби з каменю. Директор товариства Віктор Загробський зробив для замовників пам’ятника 50-відсоткову знижку на матеріал. Надавав скульптору техніку для підняття каменю, його переміщення, а потім і завантаження на автомобіль. Працювати довелося під пекучим сонцем. Але чекати ліпшої погоди не доводилося – на 23 серпня намічено відкриття пам’ятника у Гнідині.

-Останні штрихи буду робити вже на місці, - каже скульптор. – Проект майданчику, де він стоятиме, розробив київський скульптор Євген Царенко. Протягом цього тижня маємо разом з ним довершити справу.

 23 серпня, коли із скульптури знімуть покривало, роботу оцінить громада.

Довідка

Микола Крижанівський (62 р.) автор понад 50-ти скульптур. Серед них домінують роботи, присвячені історії України та її національним героям. Створив пам’ятник Шевченку у Могилеві-Подільському, козацьким полковникам Данилу Нечаю (Брацлав) та Дмитру Чечелю (Чечельник), сину Богдана Хмельницького Тимішу Хмельницькому (село Рашків Придністровська Молдовська Республіка). Незвичайними є роботи Крижанівського – пам’ятник українській витинанці (Могилів-Подільський) та шкільній парті у рідному селі Сліди Могилів-Подільського району. Микола Крижанівський автор п’яти художніх книг, удостоєний літературної премії імені Михайла Стельмаха.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Щось не схоже на ангела.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up