Родину, виселену на Свердлова колекторами, «вселяла» назад київська правозахисниця Ірма Крат

Родину, виселену на Свердлова колекторами, «вселяла» назад київська правозахисниця Ірма Крат
14 днів власники квартири на Свердлова з трьома неповнолітніми дітьми не могли потрапити до свого житла через скандальне виселення службовцями ДВС та банківськими колекторами. Поки родина шукала допомоги, їх квартиру «охороняв» зсередини працівник охоронної фірми «Безпека-гарант», яка працює на ПриватБанк. Допомогти родині 11 листопада до Вінниці приїхала київська правозахисниця Ірма Крат з колегами.

О третій годині дня до квартири на Свердлова прийшли вінницькі журналісти та громадські активісти на чолі з київською правозахисницею Ірмою Крат.

- Людей виселили незаконно. У родини троє неповнолітніх дітей, яких не можна виселяти, якщо немає іншого житла, тим більше в опалювальний сезон. Крім того,  ми маємо рішення касаційного суду про зупинення виконання рішення апеляційного суду про виселення сім’ї (саме згідно цього  рішення сім’ю виселяли минулого разу - ред.). Воно датоване восьмим жовтням. А родину виселили 28-го. Знову порушення закону. А зараз в квартирі перебуває невідомий чоловік, - пояснює Ірма Крат міліціонеру, якого викликала.

Відео дня

Разом з міліцією всі рушили до дверей квартири.

- Відкрийте будь ласка двері, чому не можете? Вас там закрили, чи викрали?, - запитали у чоловіка, що знаходився за дверима. - Чоловік в квартирі відкривати двері не забажав, На запитання Ірми, чому він знаходиться в чужій квартирі, повторював «зараз я подзвоню начальству, вам скажуть». Коли в розмову втрутився міліціонер, почав запитувати, чи є хтось з «Приватбанку», але двері так і не відчинив.

Тим часом на сходи піднявся чоловік, який показав посвідчення охоронної фірми «Безпека-Гарант». Сказав, що його працівник охороняє тут житло. Чому охоронець сидить в опломбованій ДВС квартирі (самі пломби зірвані) і «охороняє майно», пояснити так і не зміг.  Від інших коментарів чоловік відмовився.

Коли приїхала слідчо-оперативна група та слюсар, за вимогою власника квартири Миколи Мігальчинського, почали зламувати двері. Спочатку зламали головний замок. Внутрішню защілку довелось розпиляти болгаркою. У квартиру увійшов спочатку власник, потім міліціонери та декілька журналістів. На кухні сидів чоловік, який показав посвідчення охоронної фірми «Безпека-Гарант» Юрій Гвоздовський. Ця фірма за контрактом співпрацює з ПриватБанком.

- Мені начальство наказало тут охороняти. Нікого не впускати, крім їх та представників  ПриватБанку, - каже охоронець Юрій. -  Прізвище мого начальника - Пасічник ( Віктор Пасічник - директор ТОВ «Безпека-Гарант» - ред .).

Паралельно в сусідній кімнаті власник  написав заяву слідчій групі про крадіжку. За його словами, в кишені бушлату, який знаходився в квартирі чоловік зберігав 10 тисяч доларів.

- Більше нічого не встиг перевірити,  з села були передали повний мішок горіхів, я ось бачу, вже наполовину пустий. Мені не жалко, але це не їхнє. Пломби на шафах переклеєні.  Вони собі тут пили, під раковиною є пляшка з запахом самогону, що хотіли робили. Видно, гроші знайшли, і собі тут гуляли. Яке вони мали право?, - обурюється Микола Мігальчинський.  

Власник розповів, що 24 листопада у вінницькому міському суді оскаржуватимуть дії виконавчої служби. З ПриватБанком направлена поки касаційна скарга, готують документи, щоб  оскаржити  додаткові угоди між банком.

- В  касаційному суді ми оскаржували рішення апеляційного суду про наше виселення.  Суд призупинив виконання дій вінницького апеляційного суду, доки не буде рішення касаційного суду, - каже Микола. - Але рішення нам відправили поштою 30 жовтня, через два дні після виселення. Коли назначать дату суду – бог його знає. Може через місяць, може через рік. Головне, що є де жити.

Previous Next

У 2007-му році родина взяла кредит на 53 тисячі. Одразу протягом місяця проплатила 36 тисяч.

- Решту – 15 тисяч нам пообіцяли перерахувати і розбити відсотки на цю суму. Але ніхто нам нічого не перерахував. Так ми і платили по 100 доларів, по 200, по 500. По наших квитанціях ми сплатили ПриватБанку 48 тисяч.  Але ці гроші пішли не на погашення тіла кредиту, а на погашення різної пені, та інших виплат, які вони собі придумали. Зараз вони нам нарахували тіла кредиту – 27 тисяч. З 15 тисяч стало 27, - каже Микола Мігальчинський.

В квартиру несміливо ступають наймолодші мешканці  - шестирічні близнюки. Від великої кількості людей малеча спочатку соромиться, потім сміливіше підступає до ящика з іграшками.  Мати дітей, Руслана та старший брат згадують, що довелось пережити 28 жовтня. Кажуть, діти за цей час пережили величезний стрес.  

- Під квартирою стояла представниця банку Сидоренко, з іншими людьми і вимагала, щоб я відкрила двері.  На мої слова, що виконавче провадження про виселення припиняється,  вона сказала що «нічого не знає, бо має виконавчий лист».  Тут приїздить ключник, і мені  кажуть, ми зламуємо, або самі відчиняєте. Поки я шукала ключ, вони зламали замок. Говорять до мене: «заходьте, не роздягаючись, збирайте речі і до побачення». Вони всі ходили натовпом, клеїли, ліпили папірці. Без свідків, понятих. Кажуть, беріть, що вам треба. Міліція дві години їхала, - згадує Руслана. -  Дивлюсь, через вікно, під’їжджає машина. З неї виходить троє чоловіків: носатий в кєпці, лисий і пузатий, третього не розгледіла.  Я зрозуміла, що це колектори і їх чекали спеціально. Цей пузатий мені каже: «швидко за 5 хвилин одягнула дітей  і пішла на вулицю».  Я кажу, що не буду їх одягати. Бере Сидоренко шапку і починає одягати дітей. Я розплакалась, соціальна працівниця почала мені казати, що якщо я буду плакати, вона моїх  дітей забере в дитбудинок.  Двоє мордоворотів  беруть мене під руки і виносять разом з дітьми.

Правозахисниця Ірма Крат розповіла, що приїхала до Вінниці після того, як жінка з подібною ситуацією написала їй в Фейсбук та після статті, в якій у журналіста «20хвилин» при виселенні колектори забрали карту пам’яті.

- Мене вбив той факт, що ці бандити особисто одягали дітей і викидали на вулицю. Я коли прочитала це речення, до ранку не спала, бо мріяла вчепитись в горло директору банку. В нас є поправка в законі, що неповнолітніх дітей взагалі не можна виселяти, якщо держава не надає іншого помешкання, або в родичів немає. Це просто організоване злочинне угрупування, - каже Ірма.

Правозахисниця залишиться у Вінниці на деякий час, щоб упевнитись у безпеці родини. Каже, з досвіду, «непрохані гості» люблять приходити в темну пору доби. Також ще  планує поспілкуватись із директором банку.

у ПриватБанку ситуацію прокоментували так:

У 2007 року вінничанин  взяв у ПриватБанку іпотечний кредит у сумі 53000 доларів під заставу 3-кімнатної квартири по вул.Свердлова у Вінниці.
З 2012 року позичальник перестав платити по кредиту, і банк був змушений звернутись до суду про захист своїх інтересів. Суд виніс рішення про вилучення майна, а у 2014 році було окреме судове впровадження стосовно виселення.
Впродовж року у родини була можливість піти на контакт з банком щодо оформлення рестурктуризації боргу. Однак родина цього не зробила.
І через рік,  у серпні 2015 року Державна виконавча служба отримала документи на проведення виселення, яке відбулося 28 жовтня.
А 6 листопада банк  отримав ухвалу Вищого спецалізованого суду про призупинення  виконання рішення суду від 15 травня 2015 року до закінчення касаційного провадження. Однак на цей момент рішення суду вже було виконано.
 Боржникам необхідно було звернутись до суду за скасуванням акту вислення та оскаржити його у судовому порядку. Натомість вони пішли на порушення закону - незаконне проникнення та  пошкодження майно, взятого під відповідальне зберігання.

Про виселення неповнолітніх
У чинному законодавсті України відсутня пряма заборона на виселення сімей з неповнолітніми дітьми.
Якщо суд вирішив виселити неповнолітніх дітей, то ці питання потрібно було оскаржувати у судовому порядку.
Рішення суду було прийнято 15 травня, а виселення відбувалось 28 жовтня. Тобто у відповідачів був час для проведення цих дій. В Україні немає норм закону, які б вказували на неможливість виселяти неповнолітніх дітей в опалювальний період. Така норма діяла до 1998 року, потім в дію вступив новий Закон про Державну виконавчу службу, де прописано, що за рішенням суду виселяти можна у будь-яку пору року.

Про 10 тис.доларів

Під час  процедури виселення державний виконавець завжди попереджає, аби люди забрали цінні речі. Був складений акт опису майна, яке приймається на відповідальне зберігання охороною. Власники відмовились підписувати цей акт, про це державний виконавець зазначила у акті опису та виселення. Пункту, що 10 тисяч доларів залишаються у квартирі під охорону, у акті немає. І чи залишили б господарі таку велику суму грошей  враховуючи усю ситуацію?  

Про відсутність працівників ПриватБанку

Працівників ПриватБанку ніхто не повідомляв про вселення. Напередодні боржник прийшов до банку і лише запитав, як можна взяти особисті речі з квартири. Йому  повідомили, що для цього потрібно звернулись у Державну виконавчу службу, яка збере комісію і з попердньо складеним актом відкриють квартиру, власник забере речі, складуть новий акт і квартиру знову закриють. Більше ніяких розмов не було. Це не в інтересах іншої сторони, адже вони розуміли, що у такому випадку працівники Банку обов’язково вийшли б на об’єкт.

Читайте також:

Банківські колектори виселили сім'ю з малими дітьми та забрали флешку в журналіста

Боржник, якого виселили з квартири, помер у лікарні

Конфликт с "ПриватБанком" в Виннице: 15 “гопников” выселили семью с малолетними детьми

Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістки «20 хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Дід

  • Анонім

    я  зараз  знахожусь  дуже  близько  з  такими ж  людьми.які  виявилися  в  такій  же  ситуації,   ви  не  уявляєте,   які  нелюді   їх   висиляли.  майже   вночі,  не  дали  взяти   теплого  одягу,  в  дощ,  холод,  люди  залишилися  на  вулиці.....  добре   критикувати  тим,  хто  сидить    в   теплйій    квартирі....але  як  кажуть,   не   зарікайтесь,  бо  не  знаєте,  що  вас  чекає....  Нас    кинула   влада   всіх,    долар.   яким   банки   так  гарно   заманювали   з  5 -ти  став  25.....хіба   тепер   це  ріально.  для  будь-кого  (із  нас,  маю  на   увазі)   віддати  такі  борги?   Банк  тільки  на   рості  долара  нажився   в   стократ.   а  тепер  з  людей   душу   витягують....бо  забравши   квартиру,   люди  ще   будуть   їм   винні.....   сволоти   всі!  Бог   судя  всім   їм!   а   порошенко  з  яценюком   достатньо   вже  назбирали  собі  на  Суд   Божий!    діло  часу!
  • vladrein

    Такое чувство, что эта баба из той банды, которая рассылает смс-ки о крахе Привата.

    А вообще, кто этих горе родителей заставлял кредит брать. Очень по родительски, прятаться за детей. Бедные детишки.
  • Побережец Владимир

    Интересно сколько детей у тех людей, кому в случае необходимости нужно будет вернуть депозит, а его не смогут вернуть так как есть люди, которые плюют на закон и на решение суда? Банк брал деньги у НБУ чтобы кредитовать семью в 2006-2009 году по тому курсу что был в том году и отдал обратно деньги, одолженные в НБУ в той же валюте и в том же году. Конечно же, со своим процентом, банк ведь является коммерческой организацией. Ирма или Инга, кроме усугубления положение этой семьи, ничего не сделала. После всего этого банк,  наверное уже не пойдёт ни на какие уступки и детям прийдётся отдавать долги родителей. Лучше помогла бы деньгами, а не красовалась на камеру подарком которого не купила и не смогла даже на камеру подарить детям. Это действительно смешно "я купила подарок только не могу сказать какой, из-за того, что его у меня нет")) Чего только стоит фраза "я сюда не только пиарится приехала"). Она сама признала что приехала пропиарится!) Скорее всего ещё один "защитник" решил заработать на простых наивных людях. Они поверили что она им поможет, наверное всё-таки от безвыходности положения, зря поверив, что банк простит им их долг в случае гласности. Тем более, со стороны закона, насколько я понял, они совершили противоправные действия, органы МВД(уже полиции) будут обязаны квалифицировать действия всех фигурантов незаконного взлома. А это уголовно наказуемо. Действительно жалко детей, так же обидно, если дети не смогут в дальнешем устроится на гос службу из-за судимости родителей.

    У меня такое чуство, что эта Ирма сама должница этого банка. Интересно что она ответит по этому поводу)) Единстенное что я понял с данной ситуации, чтобы не оказатся на улице, необходимо жить по своих возможностях и не ждать что долго поживёш в квартире, купленой за чужие деньги, банк не добродетель и рано или поздно заберёт свое!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up