"Резиденція” на Свердлова: мешканці пішли проти забудовника

"Резиденція” на Свердлова: мешканці пішли проти забудовника
Вінничани, які проживають на вулиці Свердлова, невдоволенні тим, що поруч з їхніми будинками йде повномасштабне будівництво. Люди впевнені, що забудовник не має документів, а будівельники запевняють, що в них усе в порядку.

Раніше на Свердлова стояв старий, аварійний будинок. Забудовнику спало на думку знести цей будинок і збудувати аж цілих дві висотки. Роботи розпочали, але поряд залишилися сусідні приватні будинки. Саме ці вінничани і підняли галас.

Гримлять арматурою

А почалася ця історія з того, що в соцмережах вінничанин В’ячеслав Чумаченко почав поширювати новину про незаконне будівництво на Свердлова. Журналіст RIA написав чоловікові, і той погодився зустрітися. В обумовлений час, він чекав журналіста біля будівництва, неподалік якого знаходиться його домівка. Чоловік одразу показав на невеличкий кущ квітів, який він садив. Знаходиться кущ за два метри до входу на будівельний майданчик. На ньому спиляні гілки.

Відео дня

- Подивіться, взяли і поспилювали усі гілки, - каже В’ячеслав. - Скажіть, яке відношення вони мають до будівельних робіт, чим вони їм заважали?

Йдемо далі. На майданчику стоїть техніка, на землі багато складеної арматури.

- Оце вони розвантажують цю арматуру і вдень, і вночі, стукають нею, гуркотять, - каже В’ячеслав. - А я ж медик, з людьми працюю, як мені їх приймати, коли я невиспаний.

До розмови долучається ще одна жителька Ніна Дзіковіч. Показує на власний будинок, який знаходиться біля майданчика. Поряд ще один, проте недобудований.

- Мій чоловік будував його все життя і що тепер,  вони нас в однокімнатну переселять? - обурюється жінка.

В’ячеслав розповідає, що крім гуркоту арматури, постійно їздять вантажні автомобілі.

- Вони щось в’яло натякали на пропозицію переселитися, але конкретно ніхто нічого не пропонував, - розповідає В’ячеслав. - Два метри від фундаменту мого дому їздять КаМАЗи та інша важка техніка. Чи довго він протримається? До того ж на будівництві працюють цілодобово. О дванадцятій ночі вони ще їздять, о четвертій вони ще їздять. Цілодобово пилюка, щось падає.

З’їжджати мешканці прилеглих сусідніх будинків не хочуть. Розповідають, що ще не віддали кредити за ремонти у своїх квартирах.

Будинок може завалитися?

Ніна Дзіковіч розказує, що на цьому місці складна геологічна ситуація і будувати тут ніяк не можна.

- Були вже тут будівництва і з набагато меншими проектами, - розповідає Ніна. – Але після початку робіт забудовники відмовлялися від своїх планів, тому що мали проблеми.  

Коли журналіст розмовляв з людьми, підійшов якийсь чоловік. Мешканці розповіли, що це керівник будівництва. Він одразу почав казати, що з документами тут усе добре.

- У нас все в порядку, ми ж не в лісі будуємо, - каже чоловік. - Так, це будівництво і всяке може статися, якщо ми щось пошкодимо - все відшкодуємо.

Вище будівництва стоїть дев’ятиповерхівка. Місцеві, які прийшли на “розбір польотів”, кажуть, що тут багато незадоволених і у прилеглому будинку, який знаходиться одразу над яром. Мешканець цього будинку теж поскаржився, що прямо під  вікнами їздять машини, поряд стоїть каналізаційний колодязь, який пошкодили будівельники. Проте звертати увагу на це ніхто не хоче.

- Під багатоповерхівкою знаходиться насипний грунт і якщо вони почнуть працювати, то дім може просто поїхати в яр. Це може привести до серйозної катастрофи, - розповідає Ігор Сітніков. – До речі, нам навіть проектів ніхто не хоче показати. Будівельники кажуть, що вони ще самі не знають, що і як тут буде.

Що каже забудовник?

Забудовником проекту «Набережний квартал» являється компанія DCG (Development Creative Group). DCG засноване в місті Хмельницькому. На Свердлова, 116, куди вони звозять будматеріали, стоїть центр продажу. Порозмовлявши з мешканцями, журналіст вирішив звернутися туди. Менеджер з продажу розповіла, що за коментарем потрібно звернутися до керівництва. Кореспондент залишив дівчині телефон, за яким начальник мав зателефонувати через кілька днів.

- Це будівництво і люди завжди будуть чимось невдоволені, - каже дівчина. - Ми йдемо їм на поступки, навіть колеса в машин миємо. Цілодобово ніхто не працює. На будівництві цілодобово знаходиться лише охорона. Якщо ви зауважили, ми сваї закручуємо, а не забиваємо, щоб не завдавати незручностей людям, які живуть поряд.

З керівництва "Набережного кварталу" журналісту RIA  ніхто так і не зателефонував. Журналіст знову звернувся до менеджерів з продажу. Дівчина сказала зачекати. Через десять хвилин дівчина таки перетелефонувала, після чого сказала одне: “Керівництво просило передати, що у нас усе законно і на провокації з боку незадоволених мешканців ми реагувати не будемо”

Чи є проблеми з документами?

Управління архітектури та містобудування Вінницької облдержадміністрації розмістило на своєму сайті офіційного листа, у якому зазначає, що будівництво ведеться із порушенням законодавства.

- Так, ми надсилали в міську раду листи. Їх було два. Проте відповідної реакції у зворотньому листі міської ради ми не побачили, - розповідає  начальник управління містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації Сергій Царенко. - Будівництво розпочате без публічних містобудівних рішень, які підлягали б громадським слуханням, як того вимагає законодавство. Найголовніше, що воно ведеться без остаточних проектних рішень. Навіть декларація про будівельні роботи в органах Державного архітектурно-будівельного контролю не реєструвалася. Натомість там ведуться серйозні роботи, змінюється поверхня землі, зносяться зелені насадження. Повним ходом ведуться будівельні роботи. Громадяни скаржаться і я думаю, що буде судова справа.

У свою чергу, у департаменті архітектури, містобудування та кадастру міської ради, відповіли, що остаточний проект на будівництво забудовники ще не подали.

- Остаточний проект на будівництво я ще не бачив, проте, якщо я не помиляюся, у них є дозвіл на підготовчі роботи, - відповів журналісту головний архітектор міста Олександр Рекута.

“Можуть скасувати дозвіл на будівництво”

Сніжана Чубенко, юрист

- Будівельні роботи проводяться виключно після отримання певних дозвільних документів. Якщо будівництво проводиться в густонаселеному мікрорайоні, проводяться громадські слухання, на яких враховується думка людей щодо можливого будівництва. Якщо усі документи та дозволи від міської ради забудовник має, а люди незгодні, то вони можуть звернутися у міську раду з проханням скасувати рішення. Якщо у міській раді не погодяться, люди можуть подавати до суду.

Антон ІВАНОВ,
(096) 8387615

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Дьяченко Инна

    9 поверховий будинок, над яром- теж в аварійному стані.  Ще з тих часів, коли там добудували додатковий під'їзд.

    А таке навантаження на землю- хоч би не потягнули нові будинки за собою всі наші під'їзди. Єдине, на що сподіваюсь- що поруч зроблять паркінг, і , нарешті,  можна буде нормально ходити по тротуару , а не оминати всі машини.
  • Мельник Николай

    Ніна Дзіковіч, теж мені експерт-геолог - смішно. Радійте що у місті з даною ситуацією на сході України ведеться будівництво. Завжди є противники і це нормально. Чорний піар, теж піар)))))
  • Анонім

    Вам не здається що люди з 9п.будинку мають ноги цілувати забудовнику,що той зводить підпірну стінку щоб вони не поїхали до низу? звичайно бунтують бо ОСББ жало приватизувати ділянку під гаражами яка пішла під пляму забудови, бісяця бо вигляд на Буг їм закриють, ось і піднімають кіпіш! А те що забудовник висилив аварійний будинок це мєлоч, люди які жили в курятнику(бачила передачу) посилили в нормальні квартири своїх 13 кв.м . поміняли на 30, це нічого не значить, про себе думаєте,щирі українці, а як ті люди що придбали кв.? Люди нехай би зіхали ті чиновники які там живуть в яму звільнилось би місце під забудову!
  • Колос Виктор

    20 років збирав на 2-ох кімнатну квартиру, сплатив усю суму!! Я такий не один, нас багато. А тепер скажіть мені чи зможе протистояти один мешканець будинку по серед майданчику та мешканці 9 поверхівки, таким як МИ. Всі партійні чиновники, "накрали" на квартири в колишньому елітному будинку над Бугом. Тепер прийшов наш час жити в елітному будинку. Бунт не згодних з будівництвом, проти майбутніх мешканців!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up