Регламенти обласної та міських рад Вінниччини далекі від Європейських стандартів – результати дослідження

Регламенти обласної та міських рад Вінниччини далекі від Європейських стандартів – результати дослідження
Регламенти обласної та міські Ради Вінниччини містять ряд системних проблем, які ускладнюють доступ громадян до інформації та не відповідають європейським нормам публічності та підзвітності.

Про це йдеться у дослідженні «Відкритість роботи Вінницької обласної Ради та міських Рад. Аналіз на відповідність антикорупційному законодавству», який проводить вінницький Центр громадської активності «Результат» під керівництвом київського «Центру політичних студій та аналітики». 

Громадські аудитори проекту (Тихонова Дарія та Регеша Олена) у Вінницькій області, під координацією експертів Центру політичних студій та аналітики здійснили аналіз 
регламентів та інших нормативно- правових актів місцевих рад на відповідність нормам нового антикорупційного законодавства. В поле дослідження потрапили: Вінницька обласна Рада та Вінницька, Хмільницька, Могилів-Подільська, Жмеринська, Немирівська, Калинівська, Барська міські Ради.

Як показує дослідження, після прийняття Закону України «Про доступ до публічної 
інформації» обласна та міські Ради, демонструють прагнення до прозорості і підзвітності влади, проте є і ряд системних проблем, існування яких перекреслює європейські стандарти в Україні:

Відео дня
  • відсутність прописаної процедури доступу громадян на пленарні засідання міської ради та засідання постійних депутатських комісій;
  • відсутність процедури громадських слухань перед прийняттям бюджету;
  • відсутність публікації інформації про видаткової частини бюджету;
  • відсутня процедура завчасного повідомлення про час, місце та порядок денний засіданьпостійних депутатських комісій через веб-сайти рад ;
  • не складено порядок опублікування стенограм пленарних засідань;
  • на офіційномих веб-сайтих не надається інформація про помічників депутатів міських та обласної ради
  • відсутність прописаної процедури оприлюднення на офіційному веб-сайті ради
  • декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру депутатів 
  • відсутність прямої відео- трансляції та відео- архівів пленарних засідань ради, виконавчих комітетів міської ради/ президії обласної ради.

На основі отриманих результатів будуть напрацьовані спільні пропозиції органам місцевої влади щодо шляхів впровадження реформаторських антикорупційних законів на місцевому рівні. Ці рекомендації пройдуть зовнішнє рецензування у експертів на предмет їх релевантності та якості одним з обов’язкових пунктів буде погодження рекомендацій з Секретаріатом Уповноваженого Верховної ради з прав людини будуть передані органам місцевого самоврядування. Окремим блоком в рекомендаціях буде прописано необхідність дотримання гендерної рівності в роботі органу влади.

Одним з найважливіших етапів реалізації проекту є комунікація з політичними партіями та окремими кандидатами в депутати, які братимуть участь у місцевих виборах 2015 року.

На цьому етапі коаліціціянти запропонують партіям та окремим кандидатам в депутати, які балотуватимуться у місцеві ради, підписати Меморандум. Партії та кандидати які підпишуть Мемонрандум, публічно зобов’язуються прийняти новий регламент в якому будуть прописані пропозиції щодо прозорості та відкритості місцевих рад.

Нагадаємо, що проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового 
антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування» реалізовується у Вінницькій області громадською організацією “Центр Громадської Активності «Результат». Метою проекту є зменшення корупційних проявів, шляхом приведення роботи місцевої влади у відповідність до норм чинного законодавства про місцеве самоврядування. Окрім Вінницької проект реалізовується у Запорізькій, Одеській, Івано-Франківській та Чернігівській областях.

Даний проект реалізовується в рамках проекту “Об’єднюймося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агенцією з міжнародного розвитку США (USAID) та виконується міжнародною організаією Pact, Inc. в Україні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up