Райцентри області можуть повторити успіх Вінниці

  • Катерина Савчук
Як зробити так, щоб Вінницька область, її районні центри і села стали більш комфортними для проживання, а мешканці територіальних громад отримали не лише якісні соціальні, гуманітарні та адміністративні послуги, а й відчули відповідальність за все, що робиться у населених пунктах?

Приклад успіху на теренах регіону є – його центр. Вінниця наразі – це найкомфортніше місто для проживання. Про це говорять усі, хто приїздить до столиці Поділля. Це підтверджують різноманітні рейтинги й опитування громадян.

Тут не для «галочки», а на благо громади, працюють прозорі офіси з переліком адміністративних послуг, ремонтуються дороги, прокладаються тротуари, розвивається мережа водопостачання та водовідведення і багато-багато іншого, від здійснення цікавих мистецьких, туристичних, арт-проектів, до організації волонтерської діяльності.

В чому секрет успіху Вінниці?

Багато хто пов’язує цей успіх з постаттю Президента Петра Порошенка, який, власне, і сформував управлінську команду вінничан, а також колишнім мером Вінниці, нинішнім спікером парламенту Володимиром Гройсманом. І це багато в чому відповідає дійсності. Але не лише в цьому. Гройсман уже більше ніж півтора року не міський голова, а Вінниця не втратила темпів розвитку. А навіть пришвидшила зміни до кращого. І це в умовах фактичної війни й економічної кризи.

Важливою складовою успіху Вінниці, є команда, яку зорганізував колишній мер, і яка з 2006 року працює в єдиному ритмі на добробут обласного центру.

І тут полягає головне, команда, що якісно змінює Вінницю працює вже майже 10 років. Не без того, хтось із команди її залишив через неспроможність працювати у такому ритмі, хтось – навпаки, пішов на підвищення, зробивши кар’єру в урядових і не урядових структурах.

Але напрямок на розвиток Вінниці, на покращення якості життя вінничан зберігався і зберігається незмінно.

А тепер поглянемо на Вінницьку область. З 2006 року в області змінилося два скликання депутатів обласної, районних і місцевих рад. При чому, зміни відбулися не лише формальні, а й ідеологічні. Від демократичного «помаранчевого» складу рад у 2006 році, до підконтрольного регіоналам у 2010-му.

За цей час в області змінилося 6 (!) голів облдержадміністрації, як їх у народі називають «губернаторів». І кадри тасувалися у повній відповідності до політичного моменту і доцільності. Це вже не кажучи про «мишачу штурханину» з призначенням голів РДА, повністю не публічного і підкилимного.

Чи варто говорити, що від таких змін мешканцям області було не до розмов про якість життя?

Останнім часом, з призначенням головою ОДА Валерія Коровія, на рівні області почала формуватися команда професіоналів. Вони, як і команда Володимира Гройсмана у Вінниці, налаштовані на якісні зміни. І перші паростки цих змін почали проростати.

За півроку у Вінницькій області вдалося стабілізувати ситуацію в області і подолати гостроту тих протиріч, які були. В області почали бюджетну децентралізацію, що вже запрацювала. Консолідували облраду для ухвалення перспективного плану об’єднання громад, що дозволило розблокувати Фонд регіонального розвитку. До нього вже надійшло 150 мільйонів гривень. В області вдалося збалансувати бюджет і дати стимули для розвитку громад. Вінниччина вчасно і якісно звела фортифікаційні споруди на Сході і системно допомагає гуманітарними вантажами воїнам АТО.

Вдалося зробити ще багато чого корисного. Але це – тільки перші кроки нової команди. І беручи до уваги її налаштованість на позитивні зміни, треба підтримати і дати цим людям попрацювати щонайменше років п’ять. Адже коли одна команда однодумців бере на себе відповідальність і крок за кроком доводить до ефективного результату все заплановане, це дає позитивний результат. Тоді мешканці громад відчують зміни на зразок тих, які відчувають вінничани.

Але хтось скаже: «а ми до чого тут, від нас не залежить те, як мінятимуться керівники і управлінці, якими вони будуть фаховими». Скаже і помилиться, бо із запровадженням реформи децентралізації громади вирішуватимуть всі економічні і соціальні питання на своїй території. Це стосується і обласної ради, куди мають увійти більшістю представники цієї команди змін. Тоді депутати обласної ради сформують виконком, і візьмуть відповідальність за долю Вінниччини на себе. А не ховатимуться від виборців, як це робить зараз принаймні, половина обранців.

І звідси висновок – треба підтримувати ефективну команду, яка проведе зміни і забезпечить якість життя. І ця команда має отримати вотум довіри, без постійних перепризначень і колотнечі.

А це вже наша відповідальність. Відповідальність, яку кожен вінничанин продемонструє на виборах до місцевих рад восени 2015 року.


Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up