Притулок для собак від міськради: житимуть сито, але недовго

Притулок для собак від міськради: житимуть сито, але недовго
Вінницькі чиновники планують побудувати муніципальний притулок, де до тварин застосовуватиметься евтаназія. Фінансування вже існуючого притулку - більш дешеве - міськраді нецікаве

Тема бродячих псів останнім часом не сходить з вуст вінницької спільноти. Бездомних тварин то труять, то догхантери відкривають на дворняг сезон полювання. А тепер ще й міськрада хоче побудувати притулок, де собак будуть присипляти, якщо протягом 45 діб їх хтось не забере.

Кількість покусаних людей за два останні роки зросла у 3,5 рази, як повідомили журналісту RIA у міськраді. Якщо у 2014 році це було 90 людей, то у 2015 — вже 227. Ще у 2013 році боротися з навалою чотирилапих безхатченків посадовці вирішили радикально — з допомогою фізичної розправи. Але тоді до практики справа не дійшла. А у 2016 році, напередодні будівництва першого у Вінницькій області муніципального собачого притулку, знову заговорили про одіозний пункт «Програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Вінниці на 2013 – 2020 рр.», що розміщена на сайті міськради. Звучить він так: "Якщо протягом 45 днів після відлову тварини та утримання її у муніципальному притулку не було знайдено господаря чи особи, що виявила бажання її утримувати, до тварини застосовується метод евтаназії".Ще у 2013 році усі зоозахисники Вінниці піднялися проти скандального положення про евтаназію, що суперечив спочатку «Європейської конвенції про захист домашніх тварин» (а станом на 2016 рік - ще і законодавству України про захист тварин). Активістів нібито послухали, але от настав 2016 рік, і Вінницька міськрада вже виділяє площу під притулок. А пункт про евтаназію у “Програмі” і досі у первозданному вигляді, такий собі недоконкретизований.

Отже, три роки потому на розгляд вінничан знову виноситься питання про муніципальний притулок для тварин-безхатченків, який у народі вже встигли охрестити і “усипальницею”, і собачим “Освенцимом”.Четвертого лютого пройшла прес-конференція, присвячена питанню майбутнього вбивства тих тварин у новому притулку, яких за 45 днів ніхто не забере до себе додому. І наприкінці заходу громадські активісти, з одного боку, та представники міськради, з іншого, вирішили винести це питання на громадські слухання знову. Відбудеться захід у актовому залі Будинку профспілок 19 лютого о 15.00.

Відео дня

Та проблема евтаназії - тільки маківка айсберга.

4,5 млн на новий притулок. А «Планета» смокче лапу?

Тетяна Постановська, волонтер притулку для тварин “Планета”, веде журналіста повз нещодавно побудовані вольєри із собаками. Каже — годують та лікують підопічних за свій рахунок. Зараз у притулку 450 собак, ще нещодавно було 400.

- У нас усе літо у лісі кидали собак вагітних або із цуценятами, - розповідає Тетяна. - Набагато більше тварин покидають напризволяще, аніж забирають з притулку. Більшість власних коштів витрачаємо на лікування тварин — бо багато з них потрапляють до притулку скаліченими.

Алла Шевченко, голова наглядової ради благодійного фонду захисту тварин “Планета” розповідає: доля притулку “Планета” - повністю на плечах його працівників. Вона обурюється - 4,5 мільйона гривень на муніципальний притулок знайшли, а вже діючому, який працює на благо міста — зась.

- Ті 168 тисяч гривень, що в цьому році надійшли до притулку — тільки для стерилізації тварин та для перевізник, - каже вона. - Використовувати їх для потреб притулку ми просто не маємо права. Ви думаєте, люди приносять якісь благодійні внески? Іноді принесуть недоїдки для тварин або раз на пару місяців надішлють 1000 гривень на рахунок фонду. Ото й усе. Свою пенсію я давно не бачу - бо витрачаю на притулок.

Як  повідомив журналісту RIA працівник відділу утримання об'єктів благоустрою Департаменту комунального господарства та благоустрою Сергій Пасічник, у новому притулку все буде по-європейськи.

- 2 % від суми 4,5 млн вже пішло на розробку проектного кошторису. Відомі приблизні габарити кожного з вольєрів — вони будуть робитися на кшталт вольєрів “Планети”, - розказав пан Пасічник. - У кожному з них поміститься від чотирьох до шести тварин. Вартість одного вольєра поки що невідома. У притулку планується зробити три блоки — на 48, 52 та 30 вольєрів.

Харківський досвід: собак присипляють, але не всіх

Наталя Зозуля, начальник відділу реєстрації Харківського муніципального притулку:

- Ми відловлюємо безпритульних тварин та спостерігаємо за ним сім днів. Якщо тварина соціальна, легко йде на контакт та миролюбна, ми направляємо її у притулок. Якщо ж тварина агресивна або надто стара, то згідно із положенням про евтаназію ми можемо її приспати. Усе робиться згідно з пунктами про гуманну евтаназію. Використовуємо препарати, які дозволені — просто передозування наркозом.

Харківська громада відреагувала на пункт про евтаназію важко. Але поголів'я безпритульних тварин постійно збільшується, і з цим потрібно щось робити. Люди часто беруть саме у нас тварин. Частково це через інформаційну роботу — ми постійно рекламуємо наш притулок. Також ведемо реєстрацію кожного собаки або кота. Якщо тварина вже пройшла випробувальний термін у сім днів, тоді вже тягнемо до останнього — тримаємо у себе, допоки не заберуть.

Притулок “Планета” власним коштом вирішує проблему цілого міста

Алла Шевченко, голова наглядової ради благодійного фонду захисту тварин “Планета”:

- Тварини-безхатченки — проблема всього міста. А вирішує її  притулок “Планета”, який залишили із проблемою один на один. Ми вже зверталися до Департаменту комунального господарства, щоб зробили нас комунальною одиницею. Це єдиний механізм для того, щоб міськрада виділяла нам кошти на корм та лікування собак, будівництво нових вольєрів. Вони поки що нічого не відповіли. Кажуть — дуже довга справа, нема коли займатися.Модернізувати “Планету” - так не вийде

Сергій Пасічник, працівник відділу утримання об'єктів благоустрою Департаменту комунального господарства та благоустрою:

- Щодо модернізації вже існуючого притулку замість побудови нового — так не вийде. Притулок “Планета” - власність благодійного фонду. Ми не маємо юридичного права втручатися в їх фінансові справи. Питання про евтаназію вже розглядається депутатами — як раз цей пункт змінять. По-перше, будемо присипляти важкохворих тварин. По-друге — агресивних. А ті, які соціально адаптовані — про них у пункті і мови не було. Я думаю, якраз до початку будівництва муніципального притулку положення про евтаназію у “Програмі” змінять.ОПИТУВАННЯ

Опитування проводилося в групі ВК “Новини Вінниці від 20minut.ua”. Ми спитали у вінничан: "Як вирішити проблему безпритульних тварин на вулицях міста?”. А що думаєте ви?

          

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Ми ж не китайці, щоб знищувати собак!

    Скільки там того собачого життя? 5-7 років?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up