Подальший розвиток Хмільника, як курорту державного значення, під загрозою

  • Taras Nosalsky
Подальший розвиток Хмільника, як курорту державного значення, під загрозою
Подальший розвиток Хмільника, як курорту державного значення, під загрозою

До такого висновку дійшли експерти громадської організації «ПРАВО» після аналізу ситуації щодо розроблення проекту Перспективного плану формування громад Вінницької області.

Свого часу експертами організації було змодельовано можливий варіант об’єднання громад Хмільницького району, як це передбачає Методика формування громад. За розрахунками експертів в Хмільницькому районі може бути сформовано лише 2 громади: Хмільницьку та Уланівську. Інші громади наразі не мають відповідного потенціалу, щоб стати потенційними центрами об'єднаних громад.

Остаточний новий варіант

Такий варіант об’єднання має дуже важливу перевагу. Варто зазначити, що свого часу верховною Радою було прийнято закон, який надав природним територіям міста Хмільника статусу курорту державного значення. Саме територіям, а не окремо місту Хмільнику. Тобто до складу курорту тепер вже державного значення, окрім Хмільника, входять ще й навколишні території, а саме – 17 населених пунктів Хмільницького району. На території Жданівської сільської ради знаходиться Війтівецьке родовище лікувальних грязей.

Межі курорту

Якщо в Хмільницькому районі буде сформовано 2 громади, як було запропоновано експертами громадської організації «ПРАВО», то управління курортною галуззю буде сконцентровано в межах однієї громади – Хмільницької. Це логічно і цілком виправдано для подальшого розвитку курорту.

Але зараз обговорюється варіант, який передбачає, що в Хмільницькому районі може бути сформовано не 2, а 3 об’єднанні громади, а саме: Хмільницька, Уланівська та Жданівська. І проблема в тому, що Війтівецьке родовище лікувальних грязей знаходиться якраз на території Жданівської сільської ради.

Якщо робоча група, яка займається розробкою проекту Перспективного плану формування громад, все ж таки підтримає пропозицію щодо створення окремої Жданівської об’єднаної громади, то постане низка дуже важливих питань, відповіді на які можуть зіграти ключову роль в подальшому розвитку курорту Хмільник.

По перше – не зрозуміло, яким чином планує розпорядитися Жданівська громада унікальним родовищем грязей – наразі мова йде виключно про розвиток громади, в основу якого покладено потужності цукрового заводу, але зовсім не перспективи розробки родовища.

По друге – не зрозуміло, яким чином здійснюватиметься ефективне управління курортною галуззю, якщо територію курорту, фактично, буде розділено між двома громадами.

По третє – чи зацікавлена Жданівська громада взагалі в розвитку курортної справи, а чи там роблять ставку на розвиток сільського господарства? Це є важливим, тому що неодноразово наголошувалося, що курорт, разом з охоронними зонами, має розглядатись виключно як компактний територіально-господарський комплекс, який володіє унікальними лікувальними факторами.

По четверте. Навіть якщо припустити, що Жданівська громада має зацікавленість в розробці Війтівецького родовища лікувальних грязей, то чи є в громаді відповідний кадровий потенціал, який допоможе адекватно розпорядитися унікальними природними ресурсами?

Питань набагато більше, ніж відповідей. Але ці відповіді потрібно вже знайти зараз. Тому що процес формування Перспективного плану триває і якщо не втрутитися в ситуацію тепер, то потім, на виправлення можливих помилок, може піти набагато більше часу та зусиль. І не факт, що тоді щось вдасться виправити…

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up