Після лікування у Пироговці вінничанка опинилась в реанімації без волосся та імунітету

Після лікування у Пироговці вінничанка опинилась в реанімації без волосся та імунітету

Вінничанка Лариса Волкова звернулася в лікарню ім. Пирогова з ревматоідним артритом, а через два тижні опинилася в реанімації при смерті. Лікарі кажуть про червоний вовчак, але дівчина впевнена, причина - неправильне лікування   

Журналістка зустрілася з Ларисою Волковою у відділенні реанімації Пироговки. Дівчина ледь сиділа на ліжку, бліда, з гематомами по всьому тілі, з ранами, які потроху заживали. Дівчина була повністю без волосся, а на губах запеклася кров. Вона ледь говорила, було важко ковтати слину. 

Лікарі поставили Ларисі діагноз системний червоний вовчак, рідкісне аутоімунне захворювання. Хоча дівчина каже, що лікують її зовсім не від цього, а просто вимивають з організму препарат, якій їй прописав лікар від ревматоїдного артриту.

Такою Лариса була до того як потрапила у стаціонар Пироговки

Відео дня

Боліли коліна, прийшла до лікаря
Три місяці тому Лариса народила другу дитину. І ревматоїдний артрит, від якого вона лікувалася тривалий час, сильніше дав про себе знати. Дівчина звернулася в Пироговку в ревматоїдне відділення. Її поклали на лікування в денний стаціонар, прописали препарати. З часом їй стало гірше.   
- Заввідділеня ревматології Валерій Порханюк був моїм лікарем, він призначив мені преднізолон та метотріксат, прописав дози, але як їх приймати, не сказав, порадив звернутися до медсестри, - говорить Лариса. - Медсестра пояснила стосовно  преднізолону, а про метотриксат сказала “напевне теж так”. 
Лариса стала приймати ліки, в неї розпочався сильний цистит. Її направили на УЗД, обстеження, призначили антибіотики. Цистит подавили, з’явилися страшні висипи на шкірі, криваві рани. 
- Мій лікар сказав, що напевне в мене червоний вовчак, який розвивається при артрозі, направив на аналізи кров, діагноз підтвердився, - говорить Лариса. - Стали лікувати вовчак, почався сильний стоматит, все що призначали, нічого не допомагало. 
Стоматит у Лариси розвився до такого стану, що дівчина кашляла кров’ю, і за день викашляла всю слизову, просто в марлю. Спала дівчина по кілька годин, ковтати не могла і слина та кров просто стікали по обличчю. 
Такою Лариса виглядає зараз

Витримає чи ні
Три тижні тому, у неділю вечері дівчину у важкому стані привезли у лікарню. Коли її побачили, стали викликати різних лікарів на нараду. 
- Медсестричка мене запитала: “Ти приймаєш метотриксат?”, я кажу: “Так”, вона питає: “Як саме?”, я відповідаю: “Три рази на день продовж п’яти днів”, - розповідає дівчина. - Коли медсестричка це почула, змінилася в обличчі: “Але його потрібно пити тричі в день раз на тиждень”. Прийшла молода лікарка, сказала, щоб мене до штучної нирки підключили, аби вимити з організму препарат, та мій лікар цього не дозволив. 
До ранку дівчина приймала знеболювальне. Наступного дня, в понеділок, у неї взяли пункцію кісткового мозку, тому що думали, що почався лейкоз. Діагноз не підтвердився. Метотриксат відмінили, преднізолон залишили. Ларисі ставало дедалі гірше. Надвечір у вівторок лікарі вирішили зробити хворій пульс-терапію (це коли вводять величезні дози препаратів, щоб зупинити стрімкий процес хвороби). 
- Я весь час чула, як говорили витримає - не витримає, - говорить Лариса. - Не витримала, після того, як мені ввели препарати, стало дуже погано. Чула, як лікарка закричала: “Що ви робите, не бачите, в неї колапс”. Далі я нічого не пам’ятаю. 
 

У реанімації два тижні
Уже минуло кілька днів, як Лариса Волкова прийшла до тями. На сьогодні в неї практично немає імунітету, печінка та нирки пригнічені, капіляри по всьому тілу полопали, а волосся повипадало. Рухається дівчина ледь-ледь, аби не було крововиливу. Кожен день у реанімації коштує її вісім тисяч гривень. 
Марія, мати Лариси Волкової ,ходила до її лікаря Валерія Порханюка, просила допомогти з лікуванням, розуміючи, що всі ми люди і всі можуть робити помилки, навіть лікарі. Але його помилка ледь не коштувала життя її доньці, а тепер має еквівалент у грошах.  Побувала мати Лариси і в департаменті охорони здоров’я. Хотіла написати заяву на лікаря. Але директор департаменту Любов Грабович сказала, що заяви вони не приймають. 
- Просила дати кошти на лікування, але Грабович послала мене у прозорий офіс, - говорить Марія. - Там сказали збирати купу довідок. А коли це робити, в мене донька помирала, і малі онуки на руках? Допомогли з грошами  родичі та знайомі.
 

Лікарська помилка? Як доведеш? 
У розмові з журналістом завідувач ревматологічного відділення пироговської лікарні  Валерій Порханюк був дуже стурбований. Його голос тремтів, було видно, що в людини стрес. До того в лікарні збирали консиліум стосовно цього випадку. Деякі лікарі говорили про можливу алергію на ліки, про передозування, про лікарську помилку, потім прийшли до висновку, що в Лариси все ж таки червоний вовчак. За словами лікаря, раніше ця хвороба дуже рідко зустрічалась. Зокрема у 1978 році, коли Валерій Порханюк був студентом вузу, їм викладачі навіть не могли продемонструвати цю хворобу. Зараз  в реєстрі лікарні ім. Пирогова більше 400 випадків червоного вовчака. 
Поспілкуватися з лікарем реанімації Олександром Кедиком, який, за словами Лариси, витягнув її з того світу, не вдалося. На прохання журналіста про коментар лікар сказав: “У мене робота лікувати людей, а не виступати в пресі”.



Валерій Порханюк, професор, завідувач ревматологічного відділення лікарні ім. Пирогова
- Це важке аутоімунне захворювання, яке дуже схоже за проявами до ревматоїдного артриту, і лікується теж метотриксатом, - говорить Валерій Порханюк. -  Ми все робили так, як пишеться у книжці, так як роблять це за кордоном. Не розумію, чому Лариса приймала такі великі дози метотриксату, вона ж раніше його пила. Хоча навіть те, що вона випила, не досягло критичної маси. Тобто не мало бути такої реакції. Можливо в неї так проявився вовчак. Щоб його діагностувати, достатньо чотири маркери - зміни в складі крові, руйнація суглобів, ураження нирок, висипи на обличчі у вигляді метелика. А у Лариси таких маркерів було сім. При такій хворобі потрібно постійно бути на препаратах, але Лариса викарабкається. Волосся теж може випадати при вовчаку, але воно відросте. 



Дмитро Шерембей, голова громадської організації “Пацієнти України”
-  Довести лікарську помилку? Це неймовірно важко з багатьох причин. Але основна з величезного переліку, це те, що системи оцінювання роботи лікаря в нашій країні відсутня. А якщо такої системи немає, то як можна кваліфікувати дії того чи іншого працівника медструктури як помилку? 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Изначально причина в употреблении высоких доз метотрексата. И так как ревматоидный артирит и системный красный волчак лечатся одинаково, дело не правильности последнего диагноза, даже если он и не верный. Непонятно кто назначил такие высокие дозы, врач или же это такое самолечение? Судя по статье, журналистов это особо не волнует. Чужое горе используют как сенсацию и заодно грязью врача поливают.
  • Анонім

    Та він такий хабарник,цей Пархан...і майже все куплено як у Вінниці,так і в україні..дуже серйозний препарат,хотілось би щоб люди все таки йшли до лікарів з так званою хорошою славою..
  • Анонім

    МетотрЕксат

    ПАрхонюк

    доцент, а не професор

    НЕ завідувач ревматологічним відділенням



    Питання до головного редактора - Ви хоч якось контролюєте своїх авторів?

    Анонім reply Анонім

    А как Вам-"ревматоїдне відділення"??
  • Анонім

    Якось професор з Пироговки не зміг діагностувати у мого родича епітеліальний копчиковий хід, а лікував від алергії і дерматиту. Причому, вибачте за подробиці, виділення гною зі свищового ходу пояснював надмірним споживанням солодкого. Добре, що вчасно звернулися до звичайного лікаря в міській лікарні, який поставив правильний діагноз і прооперував. Після цього не дуже довіряю "професорам" і "доцентам", які не завжди мають відповідний практичний досвід. Хоча професор від професора різниться.

    Анонім reply Анонім

    Та сейчас врачи думают только о том как капусту срубить. Редко встретишь медика который считает медицину своим призванием.

    Анонім reply Анонім

    P.S. Бажаю Ларисі  якнайшвидшого одужання. Тримайтеся.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up