Під час прощання з Іллею Жабіцьким у Вінниці проклинали Путіна

Під час прощання з Іллею Жабіцьким у Вінниці проклинали Путіна
  • Сьогодні, 28 вересня, у Вінниці провели в останню путь загиблого в АТО 25-річного Іллю Жабіцького.
  • Він був єдиною дитиною у матері. Загинув від мінометного обстрілу.
  • Сталося це під час так званого «перемир’я» в «гарячій» точці біля Зайцевого на Донеччині.

Нинішній ранок був похмурий, але після 10-ї години, коли труну з тілом винесли на вулицю, на небі з’явилося сонце. Спочатку з Іллею прощалися на подвір’ї будинку, де він проживав з матір’ю. Це на Замостянській (колишній вулиці 50-річчя Перемоги). Віддати данину шани бійцю прийшли рідні, друзі, сусіди, вчителі й учні школи №9, де навчався Ілля. Серед присутніх були міський голова Вінниці Сергій Моргунов, заступник голови ОДА Андрій Гижко.

Траурна процесія вирушила до Будинку офіцерів. Раз-по-раз її учасники вигукували до болю знайомі фрази: «Слава Україні! Героям слава!», Слава нації! Смерть ворогам!», «Герою тричі – слава, слава, слава!», «Батькам Героя тричі – слава, слава, слава!», «Герої не вмирають – вмирають вороги!».

У колоні йшла бабуся. У неї були свої речівки. «Щоб той Путін здох!», - неодноразово промовляла вона. «Цього плішивого під суд і в пекло!», - сердито говорила старенька.

Відео дня

Бабуся назвала себе Аліною Антонівною. Каже, що вона проживає у сусідньому будинку з Жабіцькими. Їй 85 років.

— Я по радіо почула, що цей хлопчина загинув, — розповідає Аліна Антонівна. — Не могла не прийти. Я за всіма вбитими плачу. У мене батько загинув на війні. Без нього виросла, життя прожила, не знала, що таке татове слово, чи татова ласка. Його фашисти вбили. А тут вбивають ті, хто називає себе братами. Які ж вони після цього брати? Наш хліб і сало їдять, аж облизуються, а тоді паскудять Україну. Якщо ця земля вам така погана, то їдьте звідси, Росія велика — хочете в Магадан, хочете ще куди, ніхто ж вас тут не тримає.

Принагідно Аліна Антонівна цікавиться, чи, бува, не знаю, для чого змінили назву їхньої вулиці.

— Називалася 50-річчя Перемоги, то це ж ми справді перемогли фашистів, чим і кому ця назва не догодила? – запитує співрозмовниця. – Але зараз не про це треба говорити. Іду попрощаюся з солдатиком.

Труну встановили на площі перед Будинком офіцерів. Осінній день став схожий на літній, сонячне проміння вщерть залило місто. Колишній класний керівник Іллі Жабіцького, а нині заступник директора школи №9 Тетяна Крикус, мружачись від сонця, нагадала, що так само часто примружував очі Ілля. Каже, коли він усміхався, оченята звужувалися. Через це однокласники жартома називали його «китайцем».

— Ілля запам’ятався мені тим, що мав чуйне серце, був душею компанії, а найбільше вражала його усмішка, — повідомила присутнім вчителька. — пам’ятала дотепер і пам’ятатиму її надалі.

Від імені колективу, дирекції школи пані Тетяна висловила співчуття матері, рідним, друзям Іллі. Підійшла до труни, попрощалася з колишнім учнем. Бойовий побратим і друг Іллі Віталій Вілляєв, який приїхав із зони бойових дій, не міг закінчити свій виступ. Дужому на вигляд бійцю стисло горло, сльози стали на очах, він вигукнув: «Слава Україні!». Пізніше під час розмови розповів, що Ілля загинув під час мінометного обстрілу.

— Я не був у той час поруч з ним, — розповів побратим. — Знаходився на позиції. Ілля повернувся у бліндаж. Пізніше хлопці розповіли, що він з ними попив чаю, і вже готувався відпочивати. В цей момент поруч вибухнула міна…

Ілля Жабіцький не встиг створити сім’ю, після школи навчався у будівельному технікумі, отримав диплом бакалавра у торгово-економічному інституті. Але обрав професію військового. Після підписання контракту із Збройними Силами України, пройшов підготовку у навчальному центрі «Десна». Останнім місцем служби стала 53-я окрема механізована бригада.

Вічна пам'ять Герою! Земля йому пухом. А  матері, рідним і близьким – глибокі співчуття і побажання мужньо перенести непоправне горе.   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анонім

    Пацаненка жалко,мать жалко ,никому не нужная война,никому не нужные смерти.
  • Анонім

    Несколько народных поговорок времён ВОВ.

    Фашистская собака тогда не кусается, когда в кювете валяется.

    Хвали сено в стогу, а фашиста — в гробу.

    Фашист тогда хорош, когда зарыт.

    Фашист тогда молодец, когда мертвец.

    Місцевий reply Анонім

    фашист и рашист близнецы братья. методы те же.
  • Гаврилюк Виктор

    Вічна память Герою!
  • Таня Рымар

    Дуже шкода молодих .Нехай з Богом спочиває.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up