Паспортний бум: як вінничани за закордонними паспортами "рванули"

Паспортний бум: як вінничани за закордонними паспортами "рванули"
В Україні ажіотаж на закордонні паспорти. Попит на цей документ за останніх три місяці зріс удвічі. Це напряму пов'язано із Майданом. Вінничани теж записуються у всі можливі черги і “прописуються” під обласним ВВІРом на Пирогова, 4

Вінничанин Антон Кучевський каже, що йому пощастило. Бо вчора у живій черзі він був сорок третій, а сьогодні чотирнадцятий. Записався о сьомій ранку. Паспорт робить “щоб був” - про всяк випадок.
А от іншому вінничанину, Максиму Яцурі, пощастило не так - хлопець навіть записатися у чергу не зміг. Бо в зошиті, прикутому залізним ланцюгом до столу, синім маркером великими літерами просять “Більше не записуватися!”. Черга сформована до сьомого травня включно.



“Тут черги, як до Мавзолею”  
Чоловік із жінкою, обурено перемовляючись, спускаються східцями із другого поверху обласного ВВІРу.
- Та ну їх, повний “бєспрєдєл”. Ми тут нічого не вистоїмо, - каже чоловік.
- Ти бачив, яка там черга? Як до Мавзолею. Записатися не зможемо, а стояти в “живій” будемо з місяць - відповідає жінка.
Дмитро та Тетяна Білецькі хочуть поміняти закордонний паспорт. Кажуть, що цього року планують сімейний відпочинок не в Криму, як збиралися, а в Болгарії чи Туреччині. Та побачивши черги, послухавши “досвідчених” відвідувачів, зрозуміли, що діяти доведеться по-іншому:
- У зошиті люди позаписувались аж до сьомого травня. І сказали більше не записуватись. А стояти в живій черзі нереально - там по п’ятдесят чоловік щодня записується, половина з яких приходить і наступного дня. На Театральній, 10 з вінницькою пропискою не приймають. І от що нам робити? Доведеться вирішувати питання через хабарі, - каже Дмитро.


Інший обурений вінничанин, В’ячеслав Биков, написав листа до редакції газети RIA. Чоловік теж нарікав на черги: “безглузді, принизливі і типічні совкові”:
- У обласному ВВІРі немає людини, яка мала б інформувати і координувати відвідувачів, - скаржиться чоловік. - В очах відвідувачів - розгубленість. Люди питають одне в одного, куди спочатку звертатись і що треба робити. Зайти в кабінет “просто запитати” вас не пустять. Чому б не поставити хоча б координатора, поки немає автоматизованої системи як у “прозорому офісі”? Люди по три дні поспіль у тих чергах стоять, думаю, за рахунок свого робочого часу.
Ажіотаж створюють самі люди
Біля входу до ВВІРу натовпу чи штовханини немає. На кабінет, де приймають документи для оформлення паспорту, з очікуванням і надією дивляться втомлені відвідувачі - біля двадцяти людей. А от більша частина тих, хто записався у чергу, пішли у своїх справах. Час від часу вони приходять, щоб уточнити, як рухається черга і чи є у них шанс здати документи сьогодні.
Ніхто не свариться, не намагається прослизнути поза чергою і не скандалить.

Відео дня
>
Вінничанка Людмила вже здала документи і викреслює своє прізвище зі списку у зошиті “на прив’язі”:
- Цю паніку та ажіотаж створюють самі люди, - каже жінка. - От дивіться, деякі хитрі записуються по два, а то й по три рази. І паралельно стають в живу чергу. А тоді самі плутаються і починають сваритися. Я, наприклад, спокійно записалася у зошиті і, відсидівши у черзі, здала документи. Правда, витратила три дні.
Люди кажуть, потрібно правильно організовуватись. Вінничанка Світлана Даньчук “керує” живою чергою. У неї список тих, хто не встиг записатись у зошит або ж кому паспорт потрібен дуже терміново:


- Жива черга шикується під ВВІРом ще з п’ятої ранку, - каже жінка. Сьогодні записалось більше п’ятдесяти людей, і вже до обіду пройшло майже двадцять чоловік. Все реально, просто треба по-людськи робити, а не влаштовувати скандали.
Не знають, як правильно робити
А от на що і справді скаржаться бажаючі отримати закордонний паспорт, то це на непроінформованість. Люди дізнаються про всі процедури на місці та від інших відвідувачів.
- Хто тільки новенький прийде, то стоїть розгублений, не знає, в який кабінет йти і що робити, - каже вінничанка Любов. - Я й сама така прийшла. Треба запитувати у людей, бо втрачається час. Людина стоїть у черзі, стіни підпирає, а їй треба було б спочатку сплатити мито і всі витрати. Я от вчора у живій черзі була сорокова, то не встигла. А сьогодні шоста, то вже, думаю, здам документи. Чергую тут під стінами з шостої ранку.
В черзі за закордонними паспортами не тільки молоді люди, а й люди сорока-п’ятдесяти років і навіть старенькі бабусі. Для чого оформляють закордонний паспорт, зізнаються не всі.


- Я просто так вирішила зробити, нехай буде, - каже вісімнадцятирічна студентка будівельного технікуму Ганна Присяжнюк. - Вже другий день пропускаю пари, буду пояснювати викладачам, що з поважної причини.
А от 26-річний вінничанин Максим Яцура зібрався на роботу за кордон. Щоправда, не каже, на яку роботу і куди саме поїде.
Те саме стосується і людей у віковій категорії 40-50 років. Більшість говорять про роботу, і лише одиниці - про відпочинок. Ті, хто завжди їздив до Криму, тепер розглядають варіант Туреччини, Болгарії, Чорногорії та Єгипту.
“Людей приходить удвічі більше, ніж звичайно”
У Вінниці незабаром з’явиться три додаткових вузли прийому документів для оформлення закордонного паспорта. Про це журналісту RIA розповідає начальник Вінницького управління Державної міграційної служби Борис Наливайко.


- Потік людей збільшився ще в грудні: раніше ми оформляли в середньому шість тисяч закордонних паспортів за три місяці, а сьогодні це вже дванадцять з половиною тисяч, - каже пан Наливайко. - Люди терміново переплановують відпустку, бо до Криму вже не поїдуть. Або ж працюють у Росії і готуються до можливого введення візового режиму.
У Вінницькій області діє шість вузлів прийому документів: два у Вінниці (Пирогова, 4 та Театральна,10), у Могилів-Подільському, Жмеринці, Тульчині та Липовці. У Липовці активність доволі низька. Тому, каже пан Наливайко, найближчим часом його закриють. Натомість обладнають додатковий вузол у Вінниці. Вже третій.
- Міська влада пообіцяла нам допомогти відкрити у Вінниці додаткові пункти прийому документів для оформлення закордонних паспортів, - каже пан Наливайко. - Та у зв’язку із ситуацією в країні це питання призупинено. Як тільки дадуть “зелене світло”, про черги у ВВІРах можна буде забути.


"Іноді приходять із дивними наріканнями"

Прокоментував пан Наливайко і скарги людей на роботу служби ДМС у області. Каже, що роблять все можливе, аби йти назустріч людям:
- Потік людей шалений, наші працівники приймають документи з 10 ранку до сьомої вечора, працюють і в суботу. Щодня ми оформляємо п’ятдесят і більше заявок. Інколи до мене приходять із дивними наріканнями. Наприклад, чоловік гнівався, що у нас немає … ресепшену. Вибачте, але ж тут не готель. Є запис по зошиту, є й жива черга.
Або вимагав спростити процедуру прийому документів. Запитую, куди далі спрощувати? Людині, щоб оформити закордонний паспорт, потрібно мати дві копії та оригінал паспорта, копію та оригінал ідентифікаційного коду та квитанцію про сплату Держмита. Сплата мита - 170 гривень, послуг ДМС - 87 гривень 15 копійок і ще 120 гривень коштує бланк паспорта. То ж здали документи, сплатили 377 гривень 15 копійок, і за тридцять днів отримали закордонний паспорт. Якщо людині потрібен терміновий паспорт, то робиться він протягом десяти робочих діб і коштує вдвічі більше - 637 гривень.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Anonymous

    )))
  • Anonymous

    Халепа! Треба було взяти у лапки - "солідна газета" :))) Папір дійсно якісний! (:smile:)
  • Anonymous

    насчет солидной газеты перебор. Так себе газетенка. Желтый цвет, но зато мягкая бумага. Наверное это ее самое лучшее качество.
  • Anonymous

    а ти дивилась скільки комісія банку ? 16 і 8 гривень, от в сумі і виходить 401
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up