Олександр Вондра: «Щоб декомунізуватись - відродіть середній клас»

Олександр Вондра: «Щоб  декомунізуватись  - відродіть середній клас»

Відкрита дискусія з екс-міністром іноземних справ Чехії Олександром Вондрою відбулась сьогодні, 31 березня в креативному просторі "Артинов". 20minut.ua публікує основні думки політика про декомунізацію, посткомуністичний досвід Чехії та наступні кроки України.

Пострадянська трансформація

Суспільство базується на трьох поколіннях, щоб досягти стабільності, потрібно пережити два покоління, це мінімум 40 років. Але практична політика живе не в роки Мойсея, і якщо ви виграли вибори, мусите досягати реформ дуже швидко, щоб люди побачили результати.

Економіка понад усе. Європейці радять будувати нові інститути, але це не основне.

Ми зробили важливу річ -  повернули кожному власнику все майно, конфісковане радянською владою. Спочатку було нелегко, бо коли якась бабуся отримувала будівлю, яка належала її предкам і в неї не вистачало грошей на реставрацію, це було не дуже добре, але крок за кроком ми це подолали.

Відео дня

Це повернуло людям відчуття власності та відчуття відповідальності за власність і за економічну ситуацію в країні. Половина населення Чехії -  п’ять мільйонів з десяти отримали вигоду від повернення майна.

Якщо ви відвідаєте Прагу й Будапешт – то помітите вражаючу відмінність, в Празі кожна будівля сяє, а в Будапешті сіра. Причина в тому, що кожна будівля в Празі має свого власника. Тоді як в Угорщині приватизовані конкретні квартири, а не цілі будинки. Квартири усі знаходяться у власності людей, а будинок має колективного власника.

Цей процес повернення власності і процес приватизації, коли дві третини майна були безкоштовно роздані людям сприяло будівництву нового середнього класу.  Комуністи ненавиділи середній клас, вони його вбивали, і щоб декомунізувати суспільство, найкращий спосіб  - відродити середній клас.

Шлях до Європейського союзу

Перший крок, який посприяв вступові в ЄС –  відкриття ринків Європейського союзу.  До того 60 відсотків нашої економіки було орієнтовано на країни Східної Європи, тоді як після реформи 80 переорієнтувалося на Західноєвропейські ринки.  Вони дуже конкурентоздатні і це сприяло покращенню продукції .

Нам в якомусь сенсі пощастило через  вигідне географічне розташування,  ми маленька країна і були сприятливі геополітичні умови на той час. Америка була дуже сильною державою, Росія дуже слабкою і в Європі панувала ейфорія щодо розширення ЄС. Дуже важливо, що такі країни як Чехія, Угорщина та Польща здобули членство в НАТО ще до того, як стали членами Євросоюзу. Це визначна подія, і невідомо, як повернулася б історія, якби не було сильної Америки на той час.

Тоді були справжні лідери: Рейган, Тетчер, та інші. А де зараз лідери? Минулого тижня Федеріка Могеріні, (міністр іноземних справ Євросоюзу) і я не знаю, чи ви помітили, якою була її реакція на терористичні атаки в Брюсселі – вона плакала. На публіці. З одного боку це вияв людських почуттів, але з іншого боку  я очікував іншої реакції від лідерів ЄС. Я уявляв, якщо Путін дивився телевізор, він мабуть посміхався.

Про геополітичні зміни

В 2000-х Сполучені Штати почали свою політику розширення імперії. Якщо ви маєте супер владу, у вас багато відповідальності, а коли багато відповідальності, ви втомлюєтесь від неї. І так у 2008 НАТО сказало ні розширенню на Україну.

Помилка Америки у перезавантаженні стосунків з Росією. Вони пропонували щось росіянам, але не просили нічого взамін. Америка обмежила свої інтереси лише тихоокеанськими, показавши що більше не зацікавлена в Європі. І Путін зрозумів, що в нього розв’язані руки.

Америка відійшла від справ, тому Європа створила свою політику європейського сусідства. Поляки, Чехи та Угорці, спрямовували свої зусилля на Україну, але вони були дуже м’якими. Іспанці, італійці та португальці змістили фокус на середземноморські країни. Зараз  Єропа переживає стійкого Путіна зі сходу і жахливу хвилю міграції з півдня.

Фільм жаху чи шлях до порятунку

Що робити? Захід має прокинутися. Інакше буде сценарій фільму жахів. Південь Європи стане комуністичним. Німці  і шведи не захочуть платити за це і стануть більше націоналістичними,  Франція стане ісламською державою, Великобританія вийде, а Штати спостерігатимуть збоку. Мій висновок в тому, що проблема в нас.

Коли ми маємо справу з класичною політикою 19 століття, з політикою сили, ми не повинні ридати, як Обама чи Меркель  що в нас зараз 21 століття . Наш обов’язок і відповідальність – теж показати силу.

Все залежить від вас. В ваших руках зробити Україну сильною, незалежною та демократичною. Ви довели що ви бійці і любите свободу, захищали країну силою. Ви маєте продовжувати робити свою країну сильнішою і тоді вона стане цікава світові, а не приповзати до Заходу на колінах і ридати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up