Олдскул. Жрець Велимир: рідновіром став через… українську мову

Олдскул. Жрець Велимир: рідновіром став через… українську мову
Велимир Піхота – незвичайний священнослужитель. Паства жерця вклоняється сонцю, зорям та місяцю

Куди можуть привести пошуки сенсу буття, Велимир Піхота знає не за чутками. Починалося у нього все прозаїчно – школа, потім Вінницький технічний університет, служба у радянській армії, родина - дружина Олена і троє дітей.  А сьогодні він – голова громади Рідної Православної Віри «Вінець Бога» міста Вінниці.

Розкажіть, як прийшли до рідновірства?

- Україноцентризм мого пошуку, власне, і визначив той шлях. Пам’ятаю, у шостому класі викладачка української мови із сумом зазначила, що моя рідна мова скоро вимре – мовляв, ніхто українською вже майже не розмовляє. У моїй дитячій душі збурився спротив – я буду нею розмовляти! Моя рідна мова має право на життя! З часом я зрозумів: усі ці питання залежать від світоглядних переконань людини. Якщо ми здатні пояснити цей світ від свого внутрішнього світовідчуття, ми є людьми вільними, суб’єктами цього світу і тоді наші рішення раціональні.      

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">
                                        

Чому відмовились від християнської релігії?

- Я не знайшов там своїх коренів. Був, звичайно, період, коли я відвідував церкву. Коли я зрозумів, що пошуки Бога є визначальними для людини, то шукав тих духовних основ у християнстві. Але зустрівся з такою тенденцією – те, що не є зрозумілим, треба приймати на віру. На той момент моє мислення було вже сформоване – я вчився в університеті і вважав, що цей світ піддається пізнанню. Тому вже тоді відсутність відповідей мене не влаштовувала.

Коли набули статусу рідновіра?

-  Коли я вже сформувався у своїх переконаннях, прийшло розуміння того, що треба шукати однодумців. За простір соратників я визначив громадські об’єднання з яскраво вираженою націоналістичною ідеєю. Потім на Великому Колі козаків України у 2005 році познайомився з представниками характерного козацтва, які декларували сповідування рідної віри. Я сказав, що хотів би, щоб у Вінниці була така громада. То мені й запропонували бути представником ініціативної групи з її створення. Першими моїми однодумцями у Вінниці були козаки полку імені Івана Богуна.Фото Велимира

Хто вплинув на ваше рішення прийняти рідну віру?

- Як не дивно – ніхто. Я пройшов шлях сповнення знанням самостійно. Я доторкнувся до усіх існуючих в Україні рідновірських конфесій, і свого часу був представлений у них структурно. На сьогодні наша громада є незалежною від усіх конфесій. Ми не поділяємо їх погляду на рідновірство. Бо у тих громадах українство або не представлене, або представлене невідповідно. Також неприйнятним для мене є комерціалізація діяльності громад Рідної Віри.

Де й коли проходять служіння?

- Зараз у нас немає власного храму – він чекає на підтримку прихильників. Наша громада двічі офіційно зверталася до міськвиконкому по питанню виділення земельної ділянки під його будівництво. Але питання вирішено не було – дали лише дві відписки, з яких видно небажання співпрацювати. Але ми будемо й далі шукати шляхи.

Фото Велимира

Які обряди треба виконати, щоб приєднатися до вашої громади?

- У громадах проводиться обряд ініціації. Наша ж громада бачить шлях набуття статусу рідновіра через декілька етапів. Перш за все, людина має себе самовизначити у національній належності й надалі дотримуватись обрядів свого роду. Вона має визнати віру предків як ту духовну основу, яка притаманна нашому роду. З того моменту вона має осягнути це знання. Для таких людей ми організовуємо школи навчання – це вже другий етап.

До речі, навчання у таких школах безкоштовне?

- Питання грошей взагалі не стоїть у духовній діяльності. Ми наслідуємо дії Творця, який проявив себе у тому, що сотворив цей світ через жертовність. Духовне бачення полягає у тому, що ми усі – частки одного цілого, споріднені у Духові, а отже, стосунки між людьми можна визначити як братерські. Священик – Духовний батько для дітей свого Роду. То чи може Батько брати гроші за навчання з рідних дітей? Платою за навчання є життя з Україною у серці і Богом в душі.

За який кошт шукаєте приміщення для навчання?

На той момент, коли ми проводили навчання, у громаді були підприємці, які й надали нам приміщення. Але школа – це не лише стіни. У наш час є можливість переписуватися інтерактивно. Врешті-решт, згадаймо місіонерів, які століттями несли віру від людини до людини.

Фото Велимира

Скільки людей сьогодні входить до вашої громади?

- Не можу назвати конкретну чисельність. Моя громада складається з Духовного Кола та прихильників. До Духовного Кола входжу я, як жрець та обрядодій, і дві матінки-словесниці, які забезпечують пісенний супровід Духовних обрядів. Число ж прихильників постійно змінюється. Прихильниками називаю людей, які шукають задоволення своїх духовних потреб у рідновірстві.

Який пантеон у вашій громаді? Хто з богів є захисником роду?

- Наша громада відрізняється від інших ще й тим, що ми осягнули віру наших предків у вищу Духовну сутність, яка має ім’я Бог. Саме Бог проявляє себе у Ликах та проявах, і так творить багатоманіття усього існуючого.

А як же багатобожжя або політеїзм, притаманний цьому віровченню?

- Вам пропонують саме такий варіант тлумачення рідновір’я. Але це не так. Світ постав з єдиного першопочатку. Помилково у нашому повсякденні слово «Бог» використовується як загальне теологічне означення. Ми ж стверджуємо, що поняття «Бог» є дохристиянським, і є суб’єктом віровчення наших предків.

Тобто, «Бог» – це власне ім’я?

- Так, і ми можемо побачити підтвердження цьому у староукраїнських колядках. Там є такий вислів: «Коли не було з нащада світу, Дажбоже!» З моменту виникнення прагнення звершити акт творіння Бог проявляє себе у якості Творця, і тому «Дажбог» є познака Бога яко Творця Світу.                   Фото Велимира

Чи можна ідентифікувати Бога, про якого ми зараз говоримо, як Дажбога із давньослов’янської міфології?

- Звісно, можна. Але ми повинні ще раз згадати, що ми маємо на увазі під цим словом. Бо у інших рідновірів це або "бог сонця", або "бог родючості". Але «Даж» – то насправді старосвітське слово-приставка, яке позначає дателя. Коли ми використовуємо «Дажбог» як одне із імен "богів", ми знову сходимо на поняття багатобожництва, яке заплутує нас у розумінні цього світу. А ми маємо прийти до усвідомлення єдності усього живого у єдиному Духові.

Чим саме відрізняється ваша концепція віри від концепцій рідновірських конфесій, у яких ви значилися?

- Практично усі існуючі рідновірські рухи на сьогодні – «неорідновірські». Вони створюють новий продукт, практично не володіючи цим знанням, і тому значно відходять від етнографічних джерел. І оскільки для створення системи їм потрібні складники, вони вільно тлумачать те, що недоосмислили, здійснюють такі вставки всупереч етнографічних досліджень. І через такий стан речей виходить, що "рідновіра" на сьогодні не представляє автентичну українську віру.

Ваш перехід від однієї конфесії до іншої був пов’язаний з розбіжностями у поглядах на рідновіру?

- Саме так. Спочатку я намагався вказати на усі ці невідповідності, але рано чи пізно все закінчувалося однаково – моїм дистанціюванням від таких конфесій. Вони створюють свої кола прихильників, написали свої книжки. Тож змінювати штучно створений світогляд їм незручно, бо це загрожує втратою авторитету. На мій погляд, структури цих конфесій закапсульовані. Такі громади непридатні до розвитку – так, вони забезпечують потреби невеликого кола осіб, але нездатні повернути українській нації її світоглядну основу. Щодо життєздатності конфесій можу сказати, що той, хто дійсно доторкнеться Духовних істин, той із часом і сповнить собою увесь простір. А допоки бачимо лише різні варіанти спроб на тому шляху.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Велимир Піхота

    Дай, Боже, Щастя! Дякую усім анонімам, і Вам, Дар’я, за добрі слова. До речі, чи відомо Вам, що ім’я Дар’я – має дохристиянське походження? Нагадаю, як зазначав себе цар Персії Дарій. Це слово було прочитане французьким вченим Анкетілем Дюпероном у 1771 р. на його стелі, де він назвав себе Арієм (що й співзвучне з його ім’ям – Дарій): «Син Віштаспаса. Ахаменід, Перс, син Перса. Арій, Арійського сімені». Тож і Ви, Дар’я – з «якоїсь секти». Шкода, а могли би бути сповідницею своєї Родової Культури. Щасти Вам. З повагою, Велимир.
  • Анонім

    При всій повазі до Велимира він - жрець господарів (вайш’їв)... І правда у Велимира відповідна, як у торгівлі... :( Бо коли ми знімали приміщення на Келецькій, то для кожного члена громади тоді ГРОШОВІ ВНЕСКИ були ОБОВ’ЯЗКОВИМИ!..

    За звичаєм же стежками духовності вели не люди з торгівлі, які, раптом, "прозріли", а таки волхви...
  • Дарья

    Якась секта, ще жертвоприношення не приносили? Людям немає чим зайнятись.
  • Анонім

    Не розумію, навіщо воскреслий цар Микола II, вдягнув вишиванку і відпустив патли як у хіппі. Це зовсім не личить царю-батюшці...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up