Одиноким матерям призупинили виплати на дітей. Як їх відновити?

Одиноким матерям призупинили виплати на дітей. Як їх відновити?
Згідно нового закону сума допомоги на дітей з початку 2016 року призначатиметься в залежності від доходу родини. Що робити, щоб відновити виплати, дізнавалися “20 хвилин”.

До редакції “RIA” та “20 хвилин” звернулася пенсіонерка Тетяна Гаврилюк з онуком Іваном. Каже, доньці Юлі з січня цього року перестали нараховувати допомогу на дітей.

- Коли чоловік її чотири роки тому помер, в нас залишився недобудований дім та двійко дітей на шиї. Юля влаштувалась нянечкою до дитсадка. Зарплата в неї невисока — дві тисячі чистими виходить. А треба ж ще й за секції дітлахів сплачувати. Ваня на гімнастику ходить, старшенький Стас займався спортом, а тепер полишив — бо дорого.                 За словами Тетяни, чоловік її доньки помер від хвороби серця. Юлія намагалася звернутися до пенсійного фонду, щоб оформити “втрату годувальника”. Але робочого стажу померлого не вистачило для оформлення такої виплати, тому жінку прирівняли до матері-одиначки.

Кореспондент “RIA” навідується до Юлії Андрусишин додому. Господа була б добротною, якби її чоловік встиг закінчити ремонт. Тепер же купа цегли накрита чорним целофаном — чекає свого часу. Поки що грошей на те, щоб добудувати хату, у господарки немає.              - Я працюю на двох роботах. Нянечкою у дитсадку та вбираю кабінети на півставки. З січня виплати припинили — і 750 гривень допомоги на двох моїх хлопців зараз не отримую. До речі, не тільки я — у нашому дитсадку багато таких матерів.

Відео дня

Юлія заробляє 2917 гривень на місяць, але після сплати податків залишається 2000 гривень. Це та сума, на яку реально виживає сім'я Андрусишин. Але для розрахунку суми соціальної допомоги на дітей беруться до уваги все майже три тисячі гривень.

- У “Прозорому офісі” точно не знають, що робити. Кажуть знову збирати пакет документів і довідку про доходи на додачу. Доведеться брати вихідний за свій рахунок, щоб занести їх на обробку, - каже Юлія.

Що кажуть у Департаменті соцзахисту?

Офіційна причина призупинення виплат - у новому законі. У Департаменті соціального захисту кажуть — відтепер допомога на дітей одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, буде адресною.

Вікторія Корсун, начальник відділу контролю за правильністю призначення, перерахунку і виплати адресних державних соціальних допомог і пенсій, прокоментувала ситуацію наступним чином:

- 24 грудня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, яким  змінено умови надання окремих видів державних допомог”. Сума допомоги на дітей відтепер в кожному окремому випадку буде різна, і призначатиметься в залежності від доходу родини.

За словами Вікторії, допомога на дітей одиноким матерям призначатиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

А тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів призначатиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

Олег Олександрович, працівник “Прозорого офісу” у Староміському районі, зазначив, що потрібної інформації у них поки що немає. А тому він не зміг допомогти кореспондентові провести розрахунок допомоги, яку має отримувати сім'я Андрусишин від січня 2016 року.

- Щодо допомоги на дітей не можу сказати нічого точно. Бо станом на 18 січня 2016 року маємо на руках неповну інформацію.

Якщо вірити нововведенням, прописаним у Законі "Про Державний бюджет України на 2016 рік", прожитковий мінімум на дитину буде зростати протягом усього 2016 року.

Які документи треба донести до “Прозорого офісу”?

Щоб поновити виплати, треба надати повний пакет документів. Із січня до нього додається і довідка про доходи за 6 місяців. Повний список документів такий:

- заява за відповідною формою(приклад нададуть);

- витяг з Держ реєстру про народження дитини;

- копія свідоцва про народження;

- довідка про проживання дитини з матірю;

- довідка про доходи (з місця роботи і тп)

+ копія свідоцтва про смерть годувальника, якщо ви - вдова і прирівняні за статусом до одинокої матері.

Усі гроші повернуть - тільки принесіть документи

Як зазначила Вікторія Корсун, усі виплати повернуть, починаючи із січня. Треба тільки із січня по березень донести новий пакет документів.

- До прийняття нових нормативно-правових актів державні допомоги з 1 січня 2016 року виплачуватися не будуть. Бо протягом січня Кабмін має ввести в дію відповідні постанови. А вже після того, як вони будуть введені в дію, із січня по квітень 2016 року одержувачі допомог мають звернутися до органів соціального захисту населення.

При цьому, як зазначила Вікторія, гроші, не виплачені у цей період, не осядуть у чиїхось кишенях — після оформлення допомога буде призначена з 1 січня 2016 року. Тобто борги держава обіцяє повернути.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Михайличенко Наталія

    Добрий день. Скажіть будь-ласка. Якщо в 2016 році поновила документи в квітні мені не сказали коли прийти наступний раз отримувала кошти нормально, а з жовтня 2016 року по січень 2017 року доходи відсутні. В цьому році поновила документи в лютому. Чи я отримаю кошти за тих 4 місяці?
  • Редько Алена

    Подали документи ще 17.01.17 і ще не отримали виплату. ЧОМУ?
  • Tuxon Inna

    добрий день я подала бумаги 29 січня  а грошей ше немае

    Lesia Iakymets reply Tuxon Inna

    Мають бути в цьому місяці.
  • Анонім

    Коли чекати відновлення виплат якщо всі документи здані
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up