Обережно! На трасі за Літином бандюки нападають на водіїв

Обережно! На трасі за Літином бандюки нападають на водіїв

П’ять випадків пограбування водіїв зафіксувала поліція на автодорозі на Хмельницький за Літином. Нікого з бандитів не затримано. Поліцейські могли  б попередити через ЗМІ про можливі напади на автомобілі, водії яких зупиняються відпочити на узбіччі. Замість них це зробила волонтер

Капітан Павло Прищепа, який служить у підрозділі Повітряних сил, один з тих, хто постраждав від розбійників. Сталося це 26 червня. Про пограбування його і дружини на кордоні Вінницької і Хмельницької областей повідомила вінницький волонтер Галина Рудик на своїй сторінці у Фейсбук.

-Павло пройшов АТО, - розповіла журналісту «20 хвилин» Галина Рудик. – Новий 2015-й рік зустрічав у гарячій точці біля Донецького аеропорту. Воював у підрозділі «Дика качка». Дякувати долі, залишився живий, а тут, дома, постраждав від бандюків.

Волонтер допомогла журналісту зустрітися з капітаном Прищепою.

Відео дня

Волонтери застерігають, а поліція мовчить

Офіцер погодився розповісти про свою пригоду тільки тому, щоб застерегти інших водіїв бути обачними на цій ділянці траси, на межі Вінницької і Хмельницької областей.

-Мені не зрозуміло, чому поліція мовчить про напади бандитів, - розповідає офіцер Прищепа. – Волонтер одразу виклала інформацію у Фейсбук. Поліцейські могли б про це попередити водіїв. Хіба так складно повідомити через ЗМІ про те, що говорили під час спілкування зі мною. Нам з дружиною вони розповіли, що це вже десятий такий випадок на цій ділянці дороги ( у коментарі обласної поліції говорять про п’ять випадків).

Капітан каже, коли почув про це, був неабияк здивований. За його словами, за цей час, вже можна було б  провести операція із затримання бандюків «на живця».  Чомусь, цього не зробили.

-Хоча б попередили, - продовжує розмову. – Якби я знав про те, що тут бандюки розпоясалися, хіба б зупиняв машину? Усіх знайомих уже застеріг.

Під час складання протоколу слідчий, за словами офіцера, розповів йому, що один з нападів зафіксувала камера відеоспостереження на АЗС. На жаль, запис неякісний. Видно тільки тіні людей. Їх було четверо. За словами слідчого,  машину пограбували за 16 секунд. Одні різали шини, щоб водій не мав можливості переслідувати, інші розбили скло і викрали речі.

-З приводу пограбування на АЗС слідчий ще говорив, що відеокамера перед тим зафіксувала, як автомобіль бандюків у так званому режимі чергування курсував по трасі взад-вперед, - продовжує розмову постраждалий офіцер. – З цього виходить, що бандити «пасуть» свою жертву, підшуковують тих, хто зупиняється на відпочинок, а тоді налітають, грабують і тікають

Подумав, що на машину впало дерево або звір розтрощив скло

Рано-вранці 26 червня Павло з дружиною їхали власним авто у Тернопіль. Мали забрати з відпочинку дитину. Волонтер Галина Рудик попросила, щоб заодне привезти ще двох дітей бійців АТО, які відпочивали разом з дитиною Прищепів. Перед тим офіцер перебував добу в наряді. Виїхати вирішили раненько, поки не припекло сонце. Планували перепочити в дорозі.

-З дому вибралися приблизно о пів на третю ночі, - розповідає Павло. – За Літинським постом ДАІ відчув, як злипаються повіки очей. Ще трохи проїхав і зрозумів, що треба зупинитися, бо можу заснути за кермом. Під ранок спати хочеться, як ніколи. За селом Дяківці, на кордоні Вінницької і Хмельницької областей, є «рукав», де достатньо місця. Там, на узбіччі, я й пригальмував. Відкинув сидіння і заснув. Дружина так само задрімала на місці пасажира.

Крізь сон чоловік почув крик дружини. По задньому склу за його сидінням хтось вдарив раз, потім ще і ще раз. На голову посипалося скло.

-Перше, що я подумав, на машину впало дерево, - говорить Павло. – Потім промелькнула інша думка – звір трощить машину, Я різко розвернувся. Щоб у разі необхідності захищатися ногами. В цей час побачив дві руки. Їх хтось просунув через розбите скло, забрав із заднього сидіння мою барсетку і жінчину сумочку і вмить розчинився у темноті. Поруч стояла машина із ввімкненим двигуном. Габарити  не світилися, тому чітко розгледіти модель не вдалося, схожа на одинадцяту модель «Лади».

Павло запустив двигун свого «Опеля», розвернув машину і спробував наздогнати бандитів. Але тут відчув біль у правому плечі.  Каже, боліло так, що не міг переключати передачі. Змушений був зупинитися.

У лікарні сказали: «Заплатіть за послуги»

Літинську поліцію довелося чекати 50 хвилин. На хвилин п’ять раніше приїхала швидка. Поліцейські викликали на місце своїх колег з Летичева Хмельницької області. З’ясовували, на чиїй території сталося пограбування. Від них Прищепи дізналися, що такі само випадки зафіксовано на цій же трасі у сусідньому Летичівському районі.

Швидка доставила капітана до Літинської лікарні, слідчий сів за кермо його авто і разом з дружиною поїхали у райвідділ поліції. Лікарі спершу ввели обезболюючий препарат на місці пригоди, потім у стаціонарі зробили блокаду плеча. Ще два рази робили уколи. Коли закінчили процедури, сказали, що пацієнт має сплатити за послуги 120 гривень.

-Ні в мене, ні в дружини грошей не залишилося, - каже Павло. – Їх викрали бандюки. Довелося телефонувати у Вінниці товаришу. Той приїхав, привіз гроші, таким чином я розрахувався з лікарнею.

Павло каже, що в них з собою була невелика сума – 330 гривень у нього і 900 у дружини. Разом з грішми викрали документи – паспорт, посвідчення учасника бойових дій в АТО, права і техпаспорт на автомобіль, а також банківські картки. Їх Павло заблокував одразу після крадіжки.

Нині постраждалий відновлює документи. На це потрібен час і кошти. Найбільше коштів і часу доведеться витратити, щоб отримати нові права.

-Машина у мене стара – «Опель Корса», 1996 року випуску, - розповідає офіцер. – Не думав, що скло так складно знайти. У Вінниці ніде не знайшлося. Відшукав в Одесі, мають передати. Тому клопотів вистачає. Що будемо їх мати, дружина прогнозувала. Перед поїздкою бачила сон. У соннику сказано, що її чекають клопоти. Добре, що нас не зачепили. Я так розумію, вони тільки грабують людей. Бо у тих випадках, про які говорили в поліції, теж обходилося тільки пошкодженими машинами і викраденням грошей та речей.

За дітьми у Тернопіль довелося їхати іншому волонтеру. Дружина Павла повідомила про те, що з ними сталося, Галині Рудик. Волонтеру довелося шукати іншу людину, яка б поїхав за дітьми. Приголомшена бандитським нападом на офіцера «атошника», пані Галина одразу розповіла про подію на своїй сторінці у соцмережі.

Сільський голова Дяківців Руслан Кучеренко повідомив журналісту, що йому відомо про напади на автомобілі водіїв у їхньому селі. Знає, що їх вчиняли в центрі села, а також на виїзді. Каже, більше подробиць відомо дільничному. Він займається цим питанням. Мешканці Дяківців, з якими вдалося поспілкуватися по телефону, переконані, що місцеві не могли б грабувати. Припускають, що це робота заїжджих.

Коментар

Поліція розслідує факти злочинних промислів на трасі

Керівник відділу комунікацій обласної поліції Анна Олійник:

-Попередні чотири випадки кваліфіковані як крадіжки, за всіма фактами відкриті кримінальні провадження за ст.185  КК України(«Крадіжка»), оскільки люди не бачили нападників, бо в момент нападу спали в автомобілях, - розповідає Анна Олійник. - Випадок, що стосується офіцера, кваліфіковано за ст.. 186 КК України («Грабіж»). Поліцейські проводять оперативно-розшукові заходи для встановлення осіб, причетних до скоєння правопорушення. За усіма фактами в поліції відкрили провадження та розслідують їх.

Дві крадіжки сталися неподалік стели «Вінницька область» в селі Дяківці, ще дві поблизу Літина у районі заправки ОККО. Предметом крадіжок, як і у випадку з військовим, були барсетки, жіночі сумочки. Водіїв не травмували. В жодному з п’яти випадків. Військовий отримав забій м’яких тканин плеча,  коли зловмисник   палицею розбив  скло автівки.

З метою попередження і припинення подібних злочинів поліція Вінниччини закликає водіїв бути уважними та обережними! Зупиняйтесь на нічний відпочинок тільки в освітлених місцях, на цілодобових заправках, платних стоянках, придорожніх готелях та в місцях, де розташовані камери відеоспостереження. Це убезпечить вас від дій зловмисників , які  займаються злочинним промислом на трасах.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Василь Мороз

    Тут без

    "мусарні" не обійшлося. 100%.

    Був би закон про зброю - бандити три рази подумали б перед тим, як бити скло в автомобілі - моржна ж і кулю отримати в переносицю. Але "мусора" не допустять прийняття закону про "зброю" - впаде злочиннісьт - а це зменшення грошових потоків...
  • Egor Semenko

    Мінтам н,срати, головне хабарі

  • Владимир Приходько

    Мусора в доле, потому и молчат
  • Volodymyr Demchenko

    на поліцію важко зараз розраховувати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up