Нізащо відсидів п’ять років. Список Семчишина для атестації поліцейських

Нізащо відсидів п’ять років. Список Семчишина для атестації поліцейських
На озброєння. Продовжуємо публікувати списки міліціонерів, яких варто добре розпитати про їхню роботу на атестаційних комісіях. Цього разу Анатолій Семчишин розповів, через кого він даремно відсидів п’ять років у в’язниці

Отримав 12. П’ять відсидів – звільнили. Тепер боїться, що посадять знову. Через те, що 40-річний вінничанин Анатолій Семчишин не був чистим перед законом, його звинуватили у нанесенні травм, несумісних з життям, дівчині, яка померла в його квартирі. Це була його кохана.

Передувала смерті 29-річної Олени Прищепи, як говорить Анатолій Семчишин, бійка в центральному парку. Біля громадського туалету на дівчину напали кілька молодиків. Анатолій з товаришем чекав кохану в стороні, а коли почув крики, то побіг на допомогу. Бився з нападниками. Каже, їх було з вісім. Вони били й дівчину. Врешті нападники втекли з награбованими речами, а Олена захотіла піти до Анатолія додому. Тільки пізніше, коли їй стало зовсім зле, викликали швидку. Згодом, після смерті Олени, експерти нарахували на її тілі кілька десятків травм, в тому числі несумісні з життям побої. Викликані медиками на місце смерті пацієнтки правоохоронці відкрили справу про тілесні ушкодження, які призвели до смерті, проти Анатолія.

- На мене одразу відкрили справу, а не за фактом, - говорить Анатолій Семчишин. - Є тіло – є діло. Мені одразу сказали: «Ти будеш сидіти». І фабрикували це діло під мене.

Відео дня

За першим вироком Анатолію Семчишину присудили 12 років за смерть його дівчини. Але після касаційної інстанції справу направили на новий розгляд, і суд звільнив засудженого за недоведеністю його вини та направив справу на дорозслідування.

- Суддя побоялася винести виправдальний вирок, тому що у такому випадку треба було б притягувати до відповідальності усіх, хто справу проти мене фабрикував, - каже Анатолій Семчишин, який хоче все-таки добитися виправдання. - От мене випустили - і я щодня біля суду, під судом, в суді, перед судом або за судом. Тільки те й роблю, що оскаржую дії міліції.

Торік, після рішення про дорозслідування, злочин проти Олени Прищепи заново внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

- Минуло дев’ять років, і вже нічого заново розслідувати не можливо й нікого не можливо знайти. Тому найбільше ми боїмося, що Семчишина знову візьмуть в оборот, - говорить юрист Андрій Бабошин, який допомагає судитися Анатолію Семчишину. - Чому проти нього одразу працювали? Тому що Семчишин – раніше судимий. А позиція в міліції яка? Раз ти «зек» – ти винен.

Анатолій Семчишин уже має рішення про скасування окремих сфальшованих документів. У майбутньому збирається звертатися до Європейського суду, аби отримати відшкодування за ті п’ять років, що провів за гратами.

- Вони не доводили мою вину, коли вели розслідування, - говорить Анатолій Семчишин. - Вони мене катували, щоб написав явку з повинною. І з товариша мого вибивали пояснення проти мене. Він так само, як я, їздив по ізоляторах, хоча був не підозрюваним, а свідком. Тепер судиться разом зі мною.

Анатолій Семчишин (справа) з Віталієм Харченком, який проходив свідком по його кримінальній справі, але теж був арештованим

«Співробітники міліції вибили зізнання із Семчишина»

 Андрій Бабошин, юрист:

- Подія, яка відбулася 26.12.2007 року, дійсно жахлива. Загинула людина внаслідок тяжкого злочину. Однак співробітники міліції не застосували всі свої професійні навички для його розкриття, а пішли шляхом найменшого супротиву - розпочали слідчі дії відносно особи, яка перебувала біля загиблої. Доказової бази відносно даної особи не було та й не могло бути, тож співробітники міліції розпочали її сумлінно фабрикувати.

Почали зникати речові докази (речі загиблої, на яких мали б бути сліди). Не було вчинено жодних оперативних дій для пошуку мобільного телефону, який був викрадений у загиблої під час її бійки із невідомими. Почалися насильницькі дії відносно підозрюваного, що полягали у постійних тортурах та знущаннях.

Оскільки працівники міліції не змогли його «вмовити» дати покази проти себе, то розпочали аналогічні дії відносно свідка. Його теж били та мордували.

Розуміючи, що строки тримання підозрюваного та свідка під вартою спливають, а необхідних результат не отриманий, співробітники міліції за допомогою своїх літинських колег фабрикують справу про адміністративне правопорушення, яке начебто було вчинене підозрюваним та свідком одночасно та в одному місці, та затримують їх ще на 15 діб. Яким чином підозрюваний та свідок могли вчиняти адміністративне правопорушення в Літині, перебуваючи в ІТТ? На це ніхто не звертав уваги. «Прокотило». І після отриманого адміністративного арешту дії спрямовані на вибиття показань розпочались із новою силою.

Співробітники міліції так наполегливо виконували свій обов’язок, що затриманий кілька разів потрапляв у реанімацію. «Если долго мучаться, что-нибудь получится» - і підозрюваний визнав злочин. Справа пішла в суд...

Стає моторошно, коли розумієш, що звірі, які вбили людину, залишаються на волі, а невинна людина внаслідок «сумлінних» дій співробітників міліції втратила здоров’я та п’ять років життя, перебуваючи за гратами. І цей приклад не поодинокий, коли замість розкриття злочину співробітники міліції працюють за принципом «є людина, а стаття знайдеться».
 

 

Як буде відбуватися переатестація колишніх міліціонерів в поліцейські, 20minut.ua писала тут. А щоб дізнатися, яким чином можна зареєструватися для участі в атестаційних комісіях, перейдіть за цим посиланням. Графік переатестацій поліцейських оприлюднили нещодавно. У Вінниці процес запланований на липень. 

Пухтіцький В.М.

  • слідчий на той час,
  • фабрикував справу, верхній одяг жертви злочину не віддав на експертизу, знав про підробку адміністративного правопорушення.

Панасюк А. А. 

  • на той час оперуповноважений Замостянського районного відділу міліції,
  • залякував, вимагав написати явку з повинною, погрожував відправити до божевільні,
  • не мав права проводити допит, оскільки Семчишин вважався адмін. арештованим.

Очеретний В. В., Пятковський В. В.

  • оперативники
  • вибивали зізнання, били кожні 10-15 хв., здебільшого по голові.

Соколян В. В.

  • на той час начальник розшуку в Літині
  • звільнений через судове оскарження - зізнався, що він причетний до фабрикування документів по справі Семчишина.

Король О. В.

  • на той час був начальником Літинської міліції
  • через його вплив затягували і неодноразово повертали на додатковий розгляд справу Семчишина.
     

Читайте також:

Нагадаємо міліціонерам на атестації їхні ганебні справи. Порно-справа Гройсмана

Справа вбивства Люсі Білан. Список для атестації поліцейських

Поліцейська переатестація. Як усе має бути?

Хочете переатестовувати поліцейських? Почали набирати людей в комісії

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Чому відразу не викликали швидку допомогу ще в парку. Шкода дівчину, нехай земля їй буде пухом.
  • Oleksandr Stoliarov

    Король - ще той кадр. Образився на мене за написану правду, коли я робив розслідування по залах гральних автоматів і тицьнув мусорню в каку, що у них під носом Пирогова 4 з лівого боку в підвалі працювали автомати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up