Вінницький зоопарк: кому там добре, а кому ні

Вінницький зоопарк: кому там добре, а кому ні
Деякі вінничани кажуть, що хижакам у вольєрах «Подільського зоопарку» замало місця. Журналісти RIA разом з зооактивістом Людмилою Сидорук 11 березня прийшли подивитися, чи дійсно це так, та в яких умовах утримуються тварини загалом

Вінницькому зоопарку 10 років. Він один з наймолодших в Україні. На 13-ти гектарах  живе 132 тварини. Коли ми туди прийшли з головою ГО “Вінницьке обласне Товариство захисту тварин” Людмилою Сидорук, на вулиці було вогко і холодно - днями пройшов дощ. Але тварини не ховалися та легко йшли на контакт, особливо верблюд Зевс. Може, це він накликав непогоду?

Верблюд, якого кличуть Зевсом, завезений з Асканії-Нової. Йому три з половиною роки.  Поряд з ним подружка - харків'янка Аска.

Відео дня

Одразу на парадному вході нас зустрічає дерев’яна мавпа з боксом у руках для пожертв.

У зоопарку поволі позбуваються старих дерев’яних огорож. Замість них встановлені зварені залізні паркани. Але не скрізь. У віслюка, наприклад, дерев’яна огорожа з одного боку трохи скосилася  убік.

- Велика тварина може такий мур і розвалити, - каже Людмила Сидорук. -  Це ж дерево - прогнило і впало. Ці вольєри тимчасові. Загін із залізних труб виглядає краще, цивілізованіше.

Надалі ті дерев’яні штахети, що залишилися, планують повністю замінити новими, такими як в угорських сірих буйволів, зубрів, бізонів - з оцинкованого металу.

До речі, буйволи в хліві молоді. Коли виростуть, роги будуть більше метра. А от бізони завезені з Америки, теж здоровенні.  Тільки голова важить близько 200 кілограмів. Годують їх комбікормом та сіном.

Для гривистих баранів готується загін із декоративними та ігровими елементами.  Це така бетонна труба, на яку можна залазити.

Тому поки що вони в іншому місці, де теж непогано. За словами Людмили, барани виглядають добре та доглянуто.

А от туркменський кулан трохи занепокоїв, видає скуйовджене хутро. Людмила каже, що здорову тварину одразу видно по гладкій блискучій шерсті у ссавців. Виявляється, він нещодавно хворів, його лікували від паразитів.

Здається, тільки дикі свині радіють болоту після дощу. Вони активно валяються у багнюці і риють корені. Єдине, що тут непокоїть - це бруд всередині годівниці.

На клітках деяких ссавців таблички не відповідали тварині, яка в ній. Так не одразу знайшли муфлонів. Територія в них простора, вкрита пагорбами для відтворення природнього середовища. Розгулятися є де. Зоопарк постійно обмінює тварин на інших і співпрацює з різними звіринцями. Самця муфлона, від якого вже був приплід, обміняли на чеського.

У лам, альпаки та чотирирогих овець, завезених з Єрусалиму, нове укриття з червоної цегли і дахом жовто-блакитного кольору. Годують їх сіном, комбікормом, буряком, кормовими віниками. Літом ріжуть гілки.

АльпакаЗелені мавпи зараз знаходяться в теплих приміщеннях з батареями - гріються. Витримують температуру не менше 16 ° С. Хлопчик і дві дівчинки дуже товариські. Полюбляють насіння. Їх годують горіхами, бананами, морквою, зеленню.

Є ще символ цього року Червона мавпа. Зостався тільки самець, який зараз сумує. Його подружка захворіла на грип і померла.

По іншу сторону знаходяться гімалайські ведмеді - мати та донька. Вольєри в них розраховані на дві секції. На думку Людмили Сидорук, вони затіснуваті:

- У мене собакам замало двору в десять соток, - каже вона. - Тому вони радіють, коли я їх десь вигулюю, а таким великим тваринам як ведмеді - тим паче.

У пари бурих ведмедів така сама ситуація, хоча розміром вони більші. В раціон входять яблука, морква, банани, а після обіду каша.

Площа для утримання та розведення таких тварин згідно з мінімальними нормами - 30 м² на одну особину, висота вольєра - три метри. Норми прописані в «Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах»  (Наказ Міністерства охорони навколишього природного середовища України № 429).

Недалеко від ведмедів знаходяться вовки. Мінімальні норми їх кліток - 20 м², але навіть неозброєним оком видно, що місця мало.

Гарні новини для ведмедів та вовків

Наступного дня з питаннями, які в нас виникли, ми прийшли до директора зоологічного парку Євгена Ткачика. Він провів уже детальну екскурсію, розказав про тварин, вольєри та подальшу їх реорганізацію. А також розповів, чим вони годують своїх “братів менших” та про найближчі плани на майбутнє.

Вовків керівництво планує здати в центр реабілітації диких тварин, що в Івано-Франківський області. Вони вже старі. Замість них завезуть полярних, для яких на цьому місці збудують нові вольєри.

- Їм треба таких територій десь 20, щоб вони могли бігати, - каже Євген Ткачик. - Цей вольєр теж  відповідає вимогам, але ми хочемо збудувати кращий, такий як у зубрів - великий.

Кубатура ведмежих вольєрів, за словами директора зоопарку Євгена Ткачика, відповідає зооветеринарним вимогам. Але він і сам розуміє, що для них треба більше місця. Тому планується будівництво великого ведмежого містечка під відкритим небом.

- Це масштабне будівництво розраховане на два-три роки, - каже Євген. - Нові вольєри, розміром 500 м² для бурих ведмедів і 400 м² для гімалайських будуть з електропастухами (дріт під напругою, яким огороджені місця випасу тварини). Люди зможуть дивитися не через сітку, а через скло. Передбачений паркан чотири з половиною метри та спеціальні пандуси. Щоб це реалізувати, потрібно три з половиною мільйони гривень.

Кормова база

У зоопарку є своя кормова база. Молочну продукцію постачає центр оптової торгівлі METRO.

- Коли в них закінчується термін придатності, вони нам телефонують і ми відправляємо туди автомобіль, - говорить Євген Ткачик. - Також вирощуємо 10 биків на м’ясо хижим тваринам і птахам.

Зоопарку легше вигодувати свою худобу на м’ясо, аніж закуповувати в підприємств. Через те, що в продуктах багато хімії, тварини їх просто не їдять. Тому якщо партія не підходить - віддають на мясо-кісткову переробку, ще й платять за транспортування.

Нещодавно для зберігання продуктів придбали морозильну камеру. Вона тримає температуру  -15°С. Важко прогодувати усіх тварин. Кожний день годування обходиться по-різному. Є голодні дні, коли тваринам дають тільки воду, щоб трохи розвантажити їх травну систему.

- У зимовий період ми даємо більше вітамінів, комбікорму, - розповідає директор. - В літній - переводимо на траву, гілки.

Євген поспішає на зустрічі і вимушений нас залишити.

- Ми домовилися будувати сховище для сіна і в одному місці якраз  йде його демонтаж, - говорить Євген Ткачик. -  Ми могли б купити це приміщення.

Що думають експерти

Президент громадської організації “Вінницьке обласне Товариство захисту тварин” Людмида Сидорук очікувала гіршого. Зоопарк її приємно здивував.

- Стараються, щось роблять, - каже вона. - Та частина зоопарку, що ближче до входу, гарніше виглядає, порівняно з територією, яка трохи подалі. Мені шкода мавп, яким, на мою думку, затіснувато. Вони ж рухливі. Їм треба стрибати, бігати. Ведмедям з вовками простору також мало.

Іншої думки науковий співробітник  Інституту зоології ім І. І. Шмальгаузена НАНУ Марина Шквиря, якій ми відправили фото з тваринами:

- У мавп нічого критичного не бачу, - каже вона. - Звичайне зимове приміщення. Головне, щоб вони могли сховатися від відвідувачів візуально. А от з приводу ведмедів площа мінімальним нормам відповідає, але для них це все одно замало, навіть, якщо проходить по нормі. В клітках чисто. Вовки добре виглядають, але простір збіднілий. Дівчина подивилася й інші фото з тваринами:

- Декоративних та ігрових елементів мало: іграшки, конструкції, платформи, гірки з гілок. Колесо висить для звітності. В цілому звірі виглядають доглянутими.

Голова Молодіжного відділення Національного екологічного центру України Катерина Полянська про вольєри ведмедів та вовків:

- Якщо порівняти площі індивідуальних ділянок цих тварин в природі та в зоопарку, то для вовка це 130-300 км2, для ведмедя – 50-150 км2, а не 30 м2, які прописані в порядку утримання тварин.

Що вже зроблено та що планується

У 2014 році збудували вольєр для зебр. Там є парове опалення. Тварин планують завезти з Європи. У 2015 році закінчили будівництво вольєра для птахів. Ведуть переговори з Одеським зоопарком, щоб придбати пугачів. Звіринець поповнюється новими тваринами: нещодавно привезли видру, яку спіймали в Барському районі. Через місяць буде готовий новий макет зоопарку з ведмежим містечком. Уже подали проектну документацію до Обласної ради. За декілька днів планується обставити територію вазонами із сульфініями, пофарбувати вольєри. Водоплавні птахи чекають на свої басейни та зимівники. Збудувати один будиночок коштує 40 тисяч гривень.

Зимівник для водоплавних птахівВзимку прибуток від продажу білетів в день складає близько 200 гривень.  Це в кращому випадку. Допомагає Віноблагроліс” та Обласна рада, але потреба в коштах є завжди. Тому адміністрація відкрита для співпраці з тими, хто виявить бажання  допомогти та підключитися до благоустрою зоопарку, придбати тварину, або внести кошти на будівництво вольєра, інфраструктури тощо.

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия Старинец

    А я лет 15 живу в Виннице и сейчас только узнаю, что зоопарк у нас есть! Больше рекламы и люди будут ходить!
  • Дарья

    Не знаю як кому, а зоопарк у нас чудовий. Так проблема з приміщенням для ведмедів існує, вона дійсно замала. Але загалом, там круто, тварини доглянуті, коло них чисто, на території зоопарку чисто, ціни на квитки не дорогі, тварин багато, є дитячий майданчик для дітей, бісетки де можна посидіти та відпочити, одним словом, там класно і відвідувачам цікаво.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up