Наприкінці травня у Вінниці на аукціоні продаватимуть землю біля Вишенського озера

Наприкінці травня у Вінниці на аукціоні продаватимуть землю біля Вишенського озера
Приблизно за півтора місяці вінничани, які мають кілька сот тисяч гривень і бажають жити біля озера можуть спробувати реалізувати цей задум. 19 та 20 травня у Вінниці пройде перший земельний аукціон на якому комунальну землю продаватимуть не під торгово-офісні центри чи інші комерційні цілі, а під побудову приватних будинків.

Правда не усе так просто, потенційним власникам, окрім того щоб перемогти в торгах, потрібно ще буде якось вирішити питання з можливими сусідами.  Місцеві мешканці вважають, цю землю, якою вони користуються не один рік, своєю.

Аукціон

Всього біля Вишенського озера, точніше на лівому березі ставу Поділля, в міськраді наміряли 96 земельних ділянок площею від 5 до 10 соток, які розташувалися на 6,5 гектарах: від мосту на Пирогова ( чи проспекту Юності) практично до Квятека.

Відео дня

Але продаватимуть ці ділянки частинами. Першими власників спробують знайти 20 ділянкам, розташованим далі  від озера і, відповідно, - ближче до Другого провулку Юності.

Згідно з планами, перших десять ділянок площею в середньому від 5 до 8 соток, виставлять на торги 19 травня,  ще десять – спробують продати наступного дня, 20 травня.

Стартова ціна за сотку, відповідно  до рішення міськради, яке депутати прийняли, сьогодні 27 березня, складає 57,4 тисячі гривень (раніше мова йшла про 31 тисячу, ціна була змінена після курсових коливань).  Таким чином середня стартова ціна за ділянку – 344 тисячі гривень.  Чим більше ділянка – тим дорожче вона обійдеться. Наприклад,  стартова ціна за ділянку площею 8,6 соток  - уже  468 тисяч гривень.  Але оскільки мова іде про аукціон,  то в ході торгів ціна в обов’язковому  порядку має зрости принаймні на один крок – тобто на 1%.

Взяти участь в торгах може кожен бажаючий. Аукціон відбудеться в адмінприміщенні заводу Маяк (Хмельницьке шосе , 145). Для участі потрібно зареєструватися оплативши близько 600 гривень реєстраційного внеску та ще 5%  від стартової вартості  вибраної земельної ділянки  у вигляді гарантійного внеску.  У разі виграшу ці кошти будуть зараховані в рахунок оплати, у разі програшу – їх повернуть на рахунок людини.

Проводитиме торги компанія «ВІАТЕРРА». В мерії зазначають, вона є єдиним підприємством, уповноваженим представляти інтереси Вінницької міської ради під час проведення аукціону по продажу цих вільних земельних ділянок для індивідуальної житлової забудови

Земля з особливостями

Всього за словами директора департаменту комунального майна міськради Ігоря Шутака, з визначених 96 ділянок продати планують 92. Чотири залишені для будівництва проїздів та господарських потреб (газорозподільчої станції, майданчика для твердих побутових відходів чи можливо дитячого майданчика). У разі наявності попиту – продати усі 92 ділянки планують уже цього року.

-  Ми  розділили продаж на кілька кроків, щоб подивитися на зацікавленість людей, чому вони надають перевагу, які виникатимуть нюанси, щоб у випадку чого внести корективи на майбутнє, - каже Ігор Шутак.

На даний момент відомо, що усі 20 ділянок розташовані на перспективній вулиці Зелена.

-  Якщо припустити, що усі вони будуть продані, і має бути щонайменше один крок, думаю, бюджет може розраховувати на 6-7 мільйонів гривень, - каже Ігор Шутак. – Можливо ці кошти частково будуть направлені на покращення привабливості цього ж мікрорайону, адже він має свої особливості,  наприклад, це низький рівень грунтових вод.  

Наступна вулиця, яку пропонуватимуть до заселення – Озерна.

Але поки що ці вулиці досить умовні, а облаштовувати їх новим власникам, скоріше за все, доведеться теж за власний рахунок. Принаймні в міському бюджеті на цей рік відповідних коштів на будівництво доріг в цьому мікрорайоні та підведення сюди комунікацій (газ, вода, світло) не передбачено. А мова може йти щонайменше про п’ять мільйонів гривень на мікрорайон.  

-  Це приблизна сума, точніше зможу сказати трохи згодом, коли завершаться роботи щодо проектної документації,  - каже директор департаменту капітального будівництва міськради Михайло Мирончук.

В цих же п’яти мільйонах також не враховано «розведення» мереж до будинків та витрати на дренажну систему,  хоча в мерії зазначають, що це може бути порівняно невелика сума.

-  Взагалі ситуація досить цікава, фактично, ми говоримо, про те що тут житиме стільки ж людей як в багатоквартирному будинку,  але насправді, ми матимемо цілий мікрорайон, - каже посадовець.  – Цю особливість доводиться пояснювати профільним службам, які іноді виставляють за технічні умови  завищені суми.

Але додаткові витрати – не єдина проблема, з якою можуть зіткнутися потенційні власники земельних ділянок на березі озера.  Новим сусідам навряд чи зрадіють існуючі мешканці цієї прибережної зони.

Наприклад, мешканці Другого провулку Юності ще восени погрожували протестами, у випадку продажу цієї землі, яку вони не один рік використовують під городництво.

Люди кажуть, ці землі були виділені їм ще років 30 тому, тодішнім колгоспом ще села Пирогово та нарікають – міська рада навмисне зволікала з наданням їм документів, які б підтверджували право власності на ці ділянки.

У відповідь в мерії зазначають – відсутність документів – недопрацювання самих людей, якщо вони дійсно мали права на ці ділянки – питання потрібно було довести до кінця. А оскільки документів не має – користування тими чи іншими ділянками в мерії розцінюють не інакше як самозахват.

- Одна з причин, через яку ми першими виставляємо на торги земельні ділянки ближче до існуючої забудови – це зупинити самовільне використання цих земель, - каже Ігор Шутак. –У тих хто там уже проживає,  і які звикли користуватися цими ділянками самовільно , була можливість оформити їх, люди повинні були думати трохи самі за себе,  рішення колгоспу – не є документом на право власності… Усі 96 ділянок міська рада внесла в державний реєстр як землі міської ради. Після торгів власник буде змінений.  Міська рада підставить плече тому хто стане власником даних земельних ділянок. А спекулювати Майданом – це не правильно. У людей був час розбити документи.

P.S. З понеділка, 30 березня, за словами Ігоря Шутака, на ділянках, які виставлятимуться на аукціон розпочнеться розмітка територія: будуть встановлені стовпчики з номером  ділянки, щоб потенційні претенденти змогли виїхати на місце  і разом з організацією, яка займається проведенням торгів,  подивитися на межі ділянки в натурі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • 123lll jjkklll

    всі вінницькі "ЗМІ" говорили про самозахвам місцевими мешканцями цієї землі, навіть не дивлячись, що у людей є документи володіння цією землею понад 60-70 років, і не подивились навіть на те, що щонайменше  двоє мешканців цієї землі, в яких її забрали є учасниками АТО....
  • Дарья

    Одним словом, ви купуйте, а потім самі розгрібайтесь з місцевими мешканцями чи будете ви там жити чи ні. І взагалі, тупо купувати ділянку біля озера  і будувати там будинок, комарі, болото, жаби квакають цілу ніч.  не думаю, що буде велика кількість бажаючих. Але хто його знає.
  • Yaroslav Shakula

    Незрозуміло, як курс доллара до гривні впливає на вартість української землі)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up