Найпростіше укриття № 1265 або Чи усі підвали придатні, щоб в них перечекати небезпеку

Найпростіше укриття № 1265 або Чи усі підвали придатні, щоб в них перечекати небезпеку
Ще кілька тижнів тому біля під’їздів, що по Хмельницькому шосе,4 розвішали пам’ятки на випадок надзвичайних ситуацій. Серед іншого тут вказано куди бігти і де ховатися у випадку реальної небезпеки. От тільки їх підвал навряд чи для цього згодиться, принаймні в існуючому стані

Нерівні сходи, які ведуть вниз під крутим кутом. Спуститися сюди не легко здоровому дорослому, не те що літній людині.

Саморобні перила, які б теоретично мали спростити цю задачу тільки погойдуються, коли робиш кожен крок.

Відео дня

 

Саме тут у випадку чого доведеться ховатися мешканцям цього та сусідніх під’їздів, за адресою Хмельницьке шосе, 4. Найпростіше укриття №1265 - так називається  потенційне сховище у інформаційних довідках, які ще кілька тижнів тому з’явилися на їх під’їздах.

 

 

Приблизно в той же самий час, 12 березня, на сайті міськради з’явилося офіційне повідомлення, що вінницькі підвали активно прибираються від непотребу. «В зв’язку із подіями на Сході пристосування підвалів висоток як укриттів в разі виникнення надзвичайних ситуацій стало як ніколи актуальним. З кінця січня підвальні приміщення вінницьких багатоповерхівок обстежують працівники житлово-експлуатаційних підприємств та очищують від сміття, ремонтують освітлення та перевіряють вентиляцію», - йдеться в офіційному повідомлення на сайті. Та, схоже, руки комунальників дійшли не усюди.

 

 

Одна з двох кімнаток, в якій теоретично могли б поміститися людей 20, до стелі забита старими речами, в іншій - такій самій за розмірами ситуація дещо краща. Завдяки тому, що приміщення було зачинене, тут навіть частково збереглась вентиляційна система.

 

Але і ця кімната потребує прибирання.

Олена, яка відчиняє підвальну кімнату, зізнається – речі в ній її.

- Потрібно придумати куди їх прилаштувати і щоб хтось допоміг з їх винесенням, - каже жінка.

За словами старшої по будинку Наталії Климчук, ці дві кімнати – чи не єдині, які залишилися не приватизованими.

-  Тут, під нами, ще більший підвал – десь на 100 метрів квадратних, але він давно проданий уже, - каже жінка. – Правда, якщо буде небезпека, то люди навряд чи дивитимуться на те чий він. Але сподіваюсь – до цього справа не дійде.

Сьогодні ж мешканці кажуть, що хочуть привести до ладу хоча б цих дві кімнатки – побілити стіни, поставити стільці, тощо.

- Ми усі хочемо вірити, що до крайнощів справа не дійде, і рятуватися в підземеллях не доведеться, але якщо з підвалами все добре, то і на душі якось спокійніше, словом тут краще перестрахуватися, - каже мешканка будинку Валентина Ткачук.

Проте, в підвалі потрібно не просто прибрати, а й щоб люди там могли нормально перебувати –  ще й відновити роботу вентиляції. Мешканці ще говорять про необхідність нормальних перил та водопостачання.

Усі ці роботи, якщо їх виконуватимуть працівники ЖЕКу – в підсумку будуть включені в рахунок на оплату комунальних послуг. Те ж саме, за словами директора департаменту житлового господарства Олега Лавріка, стосується і розчищення підвалу. Але якщо у речей є конкретний власник – тоді цим має зайнятися саме він. Аби прискорити цей процес такому мешканцю можуть пригрозити штрафом – це мінімум в 340 гривень.

Загалом, посадовець запевняє – випадок з Хмельницьким шосе, 4 – скоріше виключення з правил. Станом на 21 березня практично в більшості міських підвалів уже наведений порядок – вони придатні для тимчасово укриття.

- У нас 2052 підвальних приміщення, 98% з них – в задовільному стані, - запевнив RIA  Олег Лаврік.

P.S. Як повідомили RIA в ТОВ «ЖЕО», з власницею речей досягнуто домовленостей, що вона вивезе речі власними силами до четверга, 26 березня. В іншому випадку – це зроблять двірники, а людям буде виставлений відповідний рахунок. Правда, як запевняють в компанії, це обійдеться максимум в 100 гривень. Після того як підвал буде розчищений – обіцяють подивитися до вентиляції.

Довідка.

Загалом у Вінниці 2003 багатоквартирні житлові будинки. З яких: 329 ОСББ, 13 відомчих, 1661 комунальної власності (2052 підвальних приміщення).

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up