Найбільший університет Донбасу розміститься на вінницькому «Кристалі». Для студентів уже знайшли тисячу місць в гуртожитках

Найбільший університет Донбасу розміститься на вінницькому «Кристалі». Для студентів уже знайшли тисячу місць в гуртожитках
Доведеться потіснитися. Декілька тисяч студентів Донецького національного університету навчатимуться у Вінниці. З приміщенням під університет уже практично визначилися, складніше з розселенням студентів та викладачів – гуртожитків не вистачає, а зняти квартиру проблемно навіть вінничанам

Сьогодні-завтра має стати відома остаточна кількість студентів та викладачів Донецького національного університету, які згодилися навчатися та працювати у Вінниці.

Саме в наше місто тимчасово/ на невизначений час евакуюється найбільший університет Донбасу.

«Ми знаємо, чим це закінчиться»

Відео дня

10 вересня озброєні представники ДНР прийшли до будівлі Донецького національного університету, зайняли кабінет ректора Романа Гринюка, вилучили документи і опечатали бухгалтерію. Пізніше бойовики зайшли на кафедру історії України.

У зв’язку з цими подіями в соцмережах уже гуляють практично легенди: «Коли на кафедру історії Донецького національного університету зайшли люди з автоматами і сказали, що тепер виш в підпорядкуванні ДНР, викладачі ввічливо відмовили гостям і написали заяви на звільнення за власним бажанням. На питання бойовиків: «чому?», один з викладачів відповів: «Ви не розумієте, куди ви прийшли. Це кафедра історії. Ми знаємо, чим це закінчиться…»

Справді, 19 вересня викладачі кафедри історії справді відмовилися присягати на вірність ДНР, після чого кафедра була розігнана. А новопризначене керівництво закладу, до речі, в особі викладача цієї ж кафедри, звільненого у свій час за хабарі, оголосило, що вуз буде філіалом МГУ…

Після цього студенти університету звернулися до уряду з проханням вжити заходів та пояснити, як бути їм тепер.

«Ми, студенти ДонНУ, вимагаємо роз’яснень щодо відсутності реакції Міністерства освіти і науки України з приводу захоплення університету та реальних кроків, спрямованих на порятунок одного з кращих вищих навчальних закладів Донеччини.

Ми закликаємо Вас сприяти повній евакуації Донецького національного університету на підконтрольну українській владі та законодавству територію», - йшлося у зверненні студентів.

- Переворотом в університеті обурилися навіть ті, хто наче підтримував ДНР, - пояснює координатор ініціативної групи студентів Марія (прізвище відоме редакції, але з міркувань безпеки дівчини та її рідних ми його не називаємо). – Усіх обурило, що зняли ректора, що невідомо, що буде з дипломами. Більшість хоче отримати дипломи саме українського зразка.

Крім Донецького національного університету скоріше за все змінить своє місце роботи і Донецький технічний університет та Донецький юридичний, останній скоріше за все переведуть у Кривий Ріг. Крім того, уже змінили прописку і Луганський національний університет ім. Т. Шевченка та Східноукраїнський університет ім. Даля. Обидва розташуються у вільній від бойовиків Луганській області: в містах Сєвєродонецк та Старобільське.

Найбільший

ДонНУ – це класичний університет.  Заклад  входить у десятку кращих в Україні та готує фахівців природничого, гуманітарного та економічного профілів та має свою аспірантуру.

За останніми даними, у виші навчається 14 тисяч студентів. Це практично стільки ж, скільки у вінницьких Аграрному та Медичному університетах (в Технічному та Педагогічному, за даними їх сайтів, – вдвічі менше – близько шести-восьми тисяч). Крім того, у виші  працює близько 1500 викладачів. З усієї кількості «постояльців» вишу, як зазначив сам ректор університету на зустрічі у Вінницькій обласній державній адміністрації Роман Гринюк, на навчання у Вінниці можуть погодитися 70% студентів та 50% викладачів. З цієї логіки виходить, що мова іде про приблизно десять тисяч студентів та ще близько 700 викладачів. Але це тільки припущення ректора.

Точна та остаточна цифра має бути відома, коли Міністерство освіти опрацює результати онлайн реєстрації студентів та викладачів. На даний момент відомо лише, що тільки за перший день роботи сервісу, на сайті відомства зафіксували понад 600 заяв.

Студентські настрої

- Не можу сказати про точну кількість бажаючих вчитися у Вінниці, як правило, мені телефонують та питають, що робити. Але можу сказати інакше – 95% студентів хочуть отримати дипломи українського зразка. Більшість зраділа тому, що Міносвіти почула студентів і передбачила можливість дистанційної форми навчання і що Донецький університет, який український, буде жити, - каже Марія. – По Вінниці – це спірне питання, це доволі далеко, багато хто сподівався, що буде варіант поближче, але це другорядне питання. Думаю, все вирішуватиметься в процесі, багато хто скористався можливістю і оформився вільними слухачами в інші виші, так як не знав, що буде з нашим, зараз будуть дивитися чи залишатися там – чи складуть іспити і будуть вчитися у Вінниці.

Як вчитимуться

Відповідно до даних, вказаних на сайті Міносвіти, студенти зможуть вибрати для себе одну зі зручних форм навчання: денну (з переїздом у Вінницю), очно-дистанційну (з приїздами у Вінницю на аудиторні цикли і дистанційне навчання вдома) та заочну (дві сесії в рік).

- У вівторок, 30 вересня, до Вінниці приїхало близько десяти працівників університету, вони починають налагоджувати навчальний процес, визначатися з аудиторіями та іншими організаційними моментами. До середи, першого жовтня, завершиться реєстрація і ми знатимемо, скільки студентів та на якій формі навчатимуться у Вінниці, - каже директора департаменту освіти області, заступник губернатора Ігор Івасюк. – Потім поетапно має початися навчальний процес: дистанційна та очно-дистанційна форми навчання.  І третій етап – повноцінне стаціонарне навчання. Як швидко це усе буде організовано, залежатиме від того, наскільки швидко підготують приміщення, завезуть меблі, обладнання.

Чому Вінниця?

На запитання студентів донецького вишу: чому саме Вінниця, на сайті Міносвіти вказано наступне: “По-перше, тому що у Вінниці немає класичного університету, і наші випускники будуть затребуваними у Вінницькій області в першу чергу. По-друге, на думку європейців, Вінниця є найбільш зростаючим, інвестиційно-привабливим, екологічно чистим і «європейським» містом, що важливо для ДонНУ, який продовжить свою інтеграцію в європейський простір.

По-третє, адміністративна будівля заводу «Кристал», яке вибрано як навчальний корпус ДонНУ, дуже схоже на наш головний корпус у Донецьку. Їдальня на 400 місць дуже нагадує нашу «Бригантину», і це семиповерхова простора будівля, яка потребує мінімум зусиль для її перепрофілювання в навчально-адміністративний корпус університету. У будівлі є хороший актовий зал, кілька ліфтів, якісні вікна, паркет”.

За словами Ігоря Івасюка, питання з “Кристалом” практично вирішене, хоча він і додає, що все залежатиме від Міносвіти та Кабміну - адже приміщення є державною власністю.

Виш замість заводу

Мова йде про одну з будівель державного підприємства – ювелірного заводу «Кристал», яку, як порахувало підприємство, йому буде досить проблематично опалювати, та й більшість приміщень якої стоять незадіяними. Загалом мова йде про понад 16 тисяч метрів квадратних.

Ще влітку керівництво заводу звернулося до міськради, аби приміщення з державної передали в комунальну форму власності. Старт цій процедурі (яку має погодити фонд держмайна та Кабмін) в мерії дали ще 7 серпня.

Крім того, щоб покрити збитки підприємства на перенесення обладнання, місто передбачило для підприємства 2,8 мільйона гривень допомоги.

На цю будівлю в мерії мали особливі плани. Тут планувалося розташувати об’єкти соціально-культурної сфери. Наприклад, міський архів, дитячо-юнацький центр «Барвінок» та школу мистецтв «Вишенька». Останні займають приміщення колишніх дитячих садків, які планували відновити, якщо для колективів знайдуться більші приміщення…Тепер схоже ці плани відтерміновуються.

- Таких умов для організації навчання, як в адмінбудівлі “Кристалу”, більше немає. Фактично уже після генприбирання туди можна завозити меблі і починати навчальний процес, - каже Ігор Івасюк. – Так є актова зала на 500 місць, їдальня – на 400 з працюючим харчоблоком.

Де селитимуть

А от з розміщенням студентів та викладачів ситуація дещо складніша. Групу з перших десяти викладачів, які приїхали у Вінницю у вівторок, уже розмістили на базі гуртожитку інституту післядипломної освіти викладачів. З рештою – проблематичніше. В департаменті освіти кажуть – доведеться потіснитися і згадати радянські часи: в кімнатах, де двоє студентів буде троє. Де троє – четверо.

- У нас гуртожитки заповненні. Нашу потужність у 2400 місць ми “вибрали” на 100%. Вільних місць немає, ми своїх поселили по четверо уже, - каже проректор Вінницького національного технічного університету Анатолій Теклюк.

Про відсутність вільних місць кажуть і в Педагогічному.

- Якщо раніше у нас був надлишок місць у гуртожитках, то сьогодні близько 20% наших студентів, які потребують місць там, вимушені орендувати житло, - каже в.о. ректора Олександр Криворучко.  – Розумієте, є санітарні норми, у нас кімнати по 12-18 метрів, по нормативах передбачається шість метрів на людину. Якщо ми порушимо ці норми – потім матимемо проблеми з СЕС.

- Так, певні проблеми є, адже ми фактично уже прийняли 1100 студентів із навчальних закладів сходу України, серед них більше 300 – іноземців, - каже Ігор Івасюк. – У зв’язку  з цим, гуртожитки, наприклад, Медичного та Технічного університетів заповнені на 100%. Але у нас є певний запас по інших вишах та професійно-технічних училищах. Але конкретно можна буде про щось говорити, знову ж таки, коли матимемо точну кількість студентів. Станом на сьогодні ми уже знайшли резерв близько тисячі місць. Також ми маємо аварійне приміщення на 530 місць – ця будівля на балансі Педагогічного університету, але її власником є Міністерство освіти, тому вирішення цього питання залежатиме від міністерства…

Це приміщення, за словами Олександра Криворучка, припинили експлуатувати два роки тому, коли спеціальна комісія визнала його стан незадовільним. Скільки саме потрібно коштів і часу на його ремонт – поки не проведуть його експертизу та не виготовлять проектно-технічну документацію, невідомо.

Дорога оренда

За словами Ігоря Івасюка, близько 40% студентів винаймали житло, навіть навчаючись у Донецьку.

- Ректор сподівається, що приблизно стільки ж будуть спроможні це робити, і будучи у Вінниці, - каже Ігор Івасюк.

Проте на оптимізм посадовців ріелтори дивляться скептично.

- Таке враження, що у Вінницю хочуть заселити ще одну Вінницю, - жартує директор АН «Стиль Естейт» Володимир Яцуба. – По-перше, потрібно розуміти, що кількість квартир, які здаються в оренду, не збільшується. Вони обмежені. По-друге, через зростання долара та збільшення кількості переселенців, ціни на оренду і так злетіли догори. Так, якщо навесні однокімнатну квартиру можна було зняти за 1400-1500 гривень на місць, сьогодні дешевше 2000 практично не знайти. Фактично ринок оренди знаходиться на межі колапсу, як далі розвиватиметься ситуація, спрогнозувати досить важко.

Ласкаво просимо?

Тим часом реакція на приїзд кількох тисяч студентів у «вінницькому» Інтернеті досить неоднозначна.

Вислови із серії «ну все, пропал город», серед критичних одні з найбільш стриманих.

За словами в. о. мера Сергія Моргунова, вінничани мають поводитися інакше і продемонструвати свою гостинність.

- Ми маємо розуміти, що це люди з глибокою моральною травмою, і що для них досить важко переїздити з Донецька до Вінниці, тому ми повинні прийняти їх як гостинні господарі, як своїх, допомогти технічно та морально, - каже секретар міськради.

Тим часом, у вівторок, 30 жовтня, перед входом у головний корпус ДонНУ пройшов мітинг «Не хочу у Вінницю», організований ДНР.

За повідомленням «прес-служби ДНР» «поводом для проведения мероприятия стало решение украинской власти о переводе ВУЗа в Винницу»…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Иванов Иван

    Статья полный п...деш........ Вот репортеры взялись и сделали раз умные такие

  • Olya Bilinskaya

    Сподіваюсь. що студенти Донбасу зможуть успішно продовжити навчання.  Якщо є питання - звертайтеся до форуму студентів та абітурієнтів: http://forum.znoclub.com/forum/index.html

  • Shot_put_1979

    Знаю препода оттуда. Писал, что стадо стрелкова после побега в Донецк из Славянска первым делом конфисковало "на нужды геволюции" весь автопарк универа, а студней с общаги попросили. На их места заселились сами. Еще писал что у некоторых студней немного атрофирован инстинкт самосохранения и лезут с телефонами делать снимки в самое пекло.
  • Анонім

    Проживала у гуртожитку 15-го училища. Наскільки мені відомо, там зараз є багато вільних місць. Адреса - проспект Юності 10/23. Думаю освітянським керівникам варто звернути на цей факт увагу.

    Helen Eremina reply Анонім

    Дякую Ольго, вчасна і потрібна інформація, от чи використають її наші держлужбовці ще те питання.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up