На Привокзальній старообрядне кладовище капітально ремонтують бульдозером

На Привокзальній старообрядне кладовище капітально ремонтують бульдозером

Зрівняні з землею хрести занедбаного старообрядного кладовища викликали чимало запитань у вінничан та родичів похоронених тут. Вони впевнені, що тут зроблять сквер. У міській раді запевняють, що  жодних забудов та скверів тут не планується, а бульдозери допомагають розрівняти землю.  На фото видно, що разом з надгробками.

Частина кладовища на Привокзальній сьогодні, 31 травня, нагадує звалище: порізані та накладені купами гілки дерев та кущів. Навезена земля майже зрівняла  з собою деякі хрести. Різати гілки почали тут у лютому.

- До паски почали землю завозити. Наші пішли до міської ради, там їм сказали, що тут буде сквер. З лавочками та газоном, - каже Настоятель вінницького храму протоієрей Федір Говоров. Але є родичі, які досі відвідують ці могилки.  Найкращий варіант зробити там генеральне прибирання, щоб люди  могли провідувати своїх родичів.

Останнє поховання тут було у 61 році. На кладовищі захоронено багато відомих православних старообрядників.  Серед них священноієрей отець Ісидор Кобзін и священнопротоієрей отець Петро Кобзин.

Відео дня

Previous Next

Вінничанка, яка не захотіла називатись, розповідає, що тиждень тому дізналась, що на кладовищі похоронений її прадід. Він загинув у 1941 році під час бомбардування Вінниці.

- Ми не могли пройти нікуди. Половина території перекопана, кладовище в жахливому стані, - каже жінка. Відшукати надгробок було неможливо через навалену землю та порізані гілки. Жодних громадських слухань ніяких публічних не було. В понеділок я ходила в міську раду, там написано в проекті, що вони збираються зробити сквер. Це місце потрібно впорядкувати, але це кладовище і називати його сквером недопустимо. Хто може гарантувати, що після трьох проходів бульдозером там залишиться хоча б один хрест.

В міській раді запевнили, що жоден сквер чи будь-яку забудову на цьому місці не планують, а проводять капітальні ремонтні роботи.

- Жодної могили не буде знищено, частина зруйнованих могил вже були такими. Було прийняте рішення відновити кладовище. Для того, щоб доглядати за цим кладовищем,  необхідно створити рівну поверхню.  Обламки могил ніхто з кладовища виносити не буде.  Землю розрівняють і посіють траву. Це не буде ні сквером, ні парком, - каже Андрій Дмитрієнко з департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Макарова Наташа

    согласна с коментом выше! Понимаю, что у 2-7 людей там остались могилы и они за ними ухаживали периодически (не более так точно, сами рядом регулярно гуляли), но ради этого не стоит оставлять такую территорию бесхозной и настолько запущенной. Это же просто фильм ужастиков наяву, а не кладбище было последний десяток лет - ни пройти, ни пробраться - одни кустарники и наркоманы, мусора горы, прямо свалка настоящая... Почему не предложить перенести останки нескольких похороненых в другое место или мемориал сделать (согласовав с родственниками) и не обустроить нормально территорию? Кладбище на 5-10 могил, за которым снова никто смотреть не будет дальше-бессмыслица
  • Зубчук Роман

    Люди я живу не далеко от этого кладбища , и скажу вам честно его давно нужно было снести , на том кладбище только притон для всех сами знаете кого ,  там всякий брод и т.п    да и где вы видели чтоб в центре города было вод такое кладбище - за ним ни кто не смотрит , две могилы почистили и все . Я бы предложил все убрать и что то там построить тем более там техникум дом жилой , а у тех у кого там родичи выкопать и сделать братскую могилу  - сколько людей возмущаются 5-10 ? да за все время там смотрели за 2-3 могилами а все остальное заросло бурьяном . Давно пора это кладбище снести.
  • Анонім

    Если че, уже можно заказать квартиру и определиться с этажом... это так, кто не вкуривает что к чему)
  • Vladyslav Semenchenko

    Очень жаль,что сносят кладбище. Старообрядцы-это исторически коренные жители улицы, которая сейчас называется Брацлавская (Брацлав в том числе старообрядческий городок и в свое время он был главным городом нашего Воеводства).

    Там-же захоронены мои предки. Я категорически против. Надеюсь там хоть построят мемориальный комплекс. Да и в конце концов обидно,что город не чтит память коренных жителей.

    Анонім reply Vladyslav Semenchenko

    не є вони корінними вінничанами. Прізвища на -ін і -ов.

    Щодо "нє чтіт памяті", то чи знаєте ви, що у Вінниці лише за 20-те століття існувало до ста кладовищ.

    Три - в Пирогово, три - в Сабарові, два - в районі Калічі, три - на П'ятничанах, центральний парк - це суцільна братська могила репресованих.

    Київська - три,

    тяжилів - більше одного, але точно не скажу. Старе місто - не менше семи. Малі Хутори - три чи чотири.

    Чи були свої кладовища на слов'янці і в тому селі, яке зараз стало приватним сектором в кінці Стахурського, я не знаю, але впевнена, що так. Щось було на хуторі Шевченка, але не можу сказати, чи одне

    До цього додаємо ще сквер козицького, з десяток тих кладовищ, на які ще зараз ходять вінничани, "мощі" церкви коло архіва, а також численні кладвища на Замості, на місці яких зараз стоять будинки.

    Отже, третина всієї території міста Вінниці стоїть на кістках, до яких ще у 20-му столітті хтось носив квіти. А якщо копнути за 2-3 століття, то майже вся Вінниця - на кістах! Якби всі ці кладовища досі не закрили - де б ми жили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up