На Асфальтному заводі на Можайці розповіли, як позбудуться запаху

На Асфальтному заводі на Можайці розповіли, як позбудуться запаху
Люди, що живуть поряд із асфальтовим заводом на Можайці жалюються на нестерпний запах бітуму, від якого нудить. Журналіст прийшов на підприємство, щоб подивитися як воно працює.

Конфлікт між мешканцями та підприємством виник ще у 2014 році. Люди жаліються, що асфальтобетонний завод труїть всю округу. Кажуть, що запах став особливо сильним влітку цього року і восени. Журналіст “20хвилин”, що мешкає у 300 метрах від заводу підверджує - запах справді був. Влітку сморід  він не відчував, але наприкінці жовтня вимушений був у своїй квартирі закривати вікна.

Щоб дати власну версію подій, керівництво заводу після жовтневої публікації запросило журналіста сайту “20 хвилин” на территорію підприємства. До цього журналісти два рази намагалися зустрітися з директором акціонерного товариства "Вінницький асфальтобетонний завод" Віктором Тромпінським, але невдало.

Обіціять, що запаху не буде

Відео дня

Біля центральних воріт заводу журналіста зустрів Олександр Токар, який представився директором компанії “Віндор”.

- Ви чуєте запах (бітуму. - авт.)? - питає Олександр.

- Так є слабкий,- відповідає журналіст.

- А я не відчуваю, - каже він.

Натомість директор заводу розказав як випари бітуму потрапляють у повітря і яким чином підприємство буде боротись із цим.

- Для виготовлення асфальту потрібно нагріти бітум у закритій ємності, - розповідає пан Токар. -  Якщо працівник зазівається і допустить перегрів, речовина почне випаровуватися. Утворюються бітумні гази.

Директор  “Віндору” каже, що скоро на заводі встановивлять вугільні фільтри. Тоді взгалі ніякого запаху не буде.

-  Людський фактор також постараємося виключити, встановивши автомати на прилади, - каже Токар. -  При перевищенні температури спрацює автоматичне відключення підігріву.

Скарги місцян щодо вантажівок, які створюють затори на Київській, керівництво компанії вислухало та обіцяє задовольнити. З розповіді директора «Віндор» вантажні машини в наступному році будуть виїжджати з території заводу через інший вихід.

- Згодом плануємо побудувати новий виїзд в бік вулиці Гонти, - розповідає Олександр Токар. - А через старий пускати лише легковий транспорт.

Як виготовляють асфальт на вінницькому заводі?

Асфальтний завод - це установка, яка виробляє асфальт та бетон, кілька допоміжних споруд, автопарк спецтехніки, склади та сховища. Позаду - вузол залізниці, куди прибувають вагони із сировиною для виробництва.

- У Радянському Союзі одночасно працювало п’ять установок, - розповідає пан Олександр. - А зараз лише одна. Бітум завозився у вагонах тоннами, заливався в сховища. У 90-х роках підприємство випускало 1100 тонн асфальту і бетону на добу. Зараз же виробнича потужність досягає лише 80 тонн.

Як роблять асфальт

 

Асфальт виробляють із різних матеріалів. Незмінною складовою є бітум (сировина подібна до смоли). Мінерали і домішки зберігаються у сортувальних контейнерах-дозаторах.

 

Бітум завозять на підприємство у вагонах. Але він має недостатню температуру для роботи. Щоб це виправити - його підігрівають у спеціальних ємностях до температури 150 градусі за Цельсієм.

 


Виробництво починається із змішування усіх сполук у барабані. Він обертаєтся з великою швидкістю, утворюється однорідна маса. Під пристроєм стоїть горілка, що підтримує робочу температуру - 160-170 градусів.

 

Під час виготовлення асфальту працює очисна установкаю. Його складовою є спеціальний пристрій для очищення газу від домішок -  скруббер Вентурі. Складовою системи очистки також є великі балони - циклони. Вони влавлюють пил та важкі відходи після виробництва асфальту.

- Принцип роботи очисної установки в тому, що вона звільняє повітря від пилу та шкідливих речовин за допомогою води, - розповідає пан Олександр. - Згодом відходи осідають у каскадному відстійнику. Декілька рівнів очистки, і майже чиста рідина знову направляєтся у виробничий процес.

 

- А білий пар, який іде із труби, - каже директор компанії. - Це звичайний водяний пар. Результат реакції води із гарячою речовиною, що виходить із барабану.

 

Після виготовлення суміші, їі завантажують у спеціальний контейнер-бункер. Звідки розвантажують у вантажівки.

 

Якщо після виробництва залишається невикористанний бітум, його зливають у бак-сховище. Потім речовину можна знову застосувати для виготовлення асфальту і бетону, різних марок. У таких контейнерах температура повинна підтримуватися на рівні 150 градусів. Якщо нижче або вище - матеріал стане непридатним.

 

А як роблять асфальт в Штатах дивіться в передачі відомого ТВ-циклу "Як це працює":

 

Офіційно про завод

Будівельна компанія «Віндор» є власником асфальтнобетонного заводу. На сьогодні компанія надає широкий спектр послуг буднівництва доріг та благоустрію, виробляє асфальт та бетон. Підрозділ компанії - торговий дім “Оріон” займається реалізацією плитки для тротуарів та доріг, які виготовлені на асфальтному. У підприємстві працює приблизно 120 чоловік. Серед найбільш відомих проектів компанії - асфальтне покриття зроблене у 2011 році по вулиці Кармелюка, що біля набережної Рошен.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дарья

    Головне, щоб була вирішена проблема самим найближчим часом, та не страждали від цього люди, які живуть поруч із цим заводом.
  • Анонім

    Kogdato v 90 godah,na zavode rabotal Belozercev ingeneur.

    Porjadochnij,dobrij,umnij.Vse kto ego znal,ljubili ego.

    Zavod cvel.I director horoshij bil.

    A teperj vremja dlja moshenikov kak Groysman i ego druzhki,kotorije  toljko dumajut o denjgah i obzhorstve.Poka ne lopnut!

    Inna
  • Анонім

    Висновок  з прочитаного один: доки дівка виросте і вийде заміж, баба помре
  • Анонім

    никто ничего делать не будет. Как воняло в округе 2-3 км от завода, так и будет вонять. Хозяева завода - Гройсманы - папа и сын Вова, этим все сказано. Будущий мер Винницы - шестерка Гройсмана ничего делать не будет. Разве что посоветует людям носить распираторы...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up