Вінничани п'ють отруєну воду. Факт - 2013

Вінничани п'ють отруєну воду. Факт - 2013
Це, як каже директор “Фонду розвитку водоочисних технологій” Юрій Загороднюк, вдалося виявити у результаті досліджень проб питної води ще майже рік тому. А от на Вінницькому водоканалі та в обласній СЕС усе заперечують

У двох із десяти проб води, взятих у Вінниці, рівень миш’яку перевищує допустиму норму на 30 та 50%. Це викликає рак у вінничан, (у тому числі рак кишківника, шкіри та молочної залози). Так пише кандидат медичних наук, асистент кафедри гігієни та екології Київського національного університету імені Богомольця Костянтин Загороднюк у своїй роботі, опублікованій в науковому журналі Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва.

Погана вода і рак

Директор “Фонду розвитку водоочисних технологій” Юрій Загороднюк стверджує, що якість питної води на Вінниччині не перевіряють як треба. Тому минулого року його громадська організація провела у Вінниці власне дослідження: взяли десять проб питної води і кожну перевірили у двох лабораторіях. Вінницької воду дослідили у лабораторії Національного медичного університету імені Богомольця та в сучасній референс-лабораторії у Києві.

Відео дня
> - Аналізи показали, що вміст марганцю в одній з проб питної води на 4% перевищує допустиму норму, - каже пан Загороднюк. - Ще у двох пробах ми знайшли миш’як, і немало: в одній він був на 30% вище норми, а в іншій, то взагалі, на всі 50%.

Пан Загороднюк каже, що про результати дослідження вони негайно сповістили керівництво Вінницького водоканалу. Але їм навіть не  відповіли (!)

- Системи очистки води у Вінниці, як і в цілому по Україні - це жах! Воду очищують хлором - і це у час, коли існує безліч альтернативних технологій безхлорної очистки води. І не такі вони коштовні, як дехто вважає. Просто нові технології не дадуть можливості розкрадати державні кошти за рахунок придбання дороговартісних російських коагулянтів. 

"Вода з миш’яком - не наша”

Про те, що ніякого миш’яку у вінницькій питній воді немає, не було і бути не могло, каже начальник лабораторії міського водоканалу Аліна Кравчук. 

- Звідки у нашому регіоні візьметься миш’як? Теоретично, миш’як у воду може вимиватися із сульфідних руд. А це властиво регіонам, де є шахти, - каже пані Кравчук. 

Аліна Кравчук розповідає, що щодня в лабораторії роблять щонайменше 800 проб води. На деякі показники вода досліджується щогодини:

- Ми отримали результати дослідження пана Загороднюка, - каже Аліна Кравчук. - І припускаємо, що проби води з миш’яком були взяті не з нашого водогону. Були дуже обурені такими звинуваченнями, але підняли документацію та перевірили всі проби води, які робилися того дня, коли пан Загороднюк проводив і свої дослідження. Порівняли результати їхніх аналізів із нашими - показники всіх проб води збігалися. Окрім двох - тих самих, де знайшли миш’як. Хіба що пробу води взяли не з поверхневого джерела, а з підземних вод. І то малоймовірно. 

Пан Загороднюк погодився спеціально для RIА провести ще одне дослідження якості води у Вінниці, результати якого ми зможемо порівняти з дослідженнями “Вінницяводоканал”. Пані Кравчук каже, якщо представники Фонду розвитку водоочисних технологій надумають провести повторне дослідження питної води у Вінниці, працівники водоканалу з радістю долучаться до такої ініціативи.

Чекайте наступних публікацій.

Опитування

Чи будете Ви святкувати День Святого Валентина?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Да надо просто провести контрольные исследования, а пробы отбирать под видеокамеру. Отправить пробы в аттестованную независимую лабораторию и в лабораторию водоканала. И сравнить и показать народу по телевидению.
  • Anonymous

    У воді, яку Вінницяоблводоканал називає питною і яка насправді з ріки Буг... рівень миш’яку перевищує допустиму норму на 30 та 50%. Це викликає рак у вінничан, (у тому числі рак кишківника, шкіри та молочної залози)...
  • Anonymous

    Водоканал бере воду з Південного Бугу. Можна також звіритись з даними моніторингу якості річкової води, який проводить Басейнове управління водних ресурсів Південного Бугу. Вони щомісяця відбирають воду з річки в місці її забору водоканалом.
  • Anonymous

    Пусті балачки. Не вказано місця відбору проб води, коли це робили, як часто, чи це був разовий відбір проб. Стаття більше схожа на піар-хід власників фільтрів води - реклама.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up