Кредитне шахрайство. Люди скаржаться на діяльність компанії "Астра Фінанс"

Кредитне шахрайство. Люди скаржаться на діяльність компанії "Астра Фінанс"
“Пока живут на свете дураки, обманом жить нам стало быть с руки”, – співали кіт Базіліо та лисиця Аліса в фільмі “Пригоди Буратіно”. Бажаючих взяти кредит без довідки про доходи – багато. Проте безкоштовний сир - тільки в пастці

Молоду працівницю кредитної організації «Альянс Україна» захопив в заручники чоловік, який намагався взяти в кредит 50 тисяч гривень. Ця сума йому була потрібні на лікування важкохворого сина.  Щоб взяти кредит, чоловік мав спочатку сплатити 3,5 тисячі гривень. Він це зробив - але гроші так і не отримав. Терпець урвався.

Ця резонансна подія сталася в середені березня у Донецьку. Чоловіка затримали. А про його вчинок говорила вся Україна. Організації, подібні “Альянсу Україна”, працюють і у Вінниці. І їх клієнти також доходять до відчаю.

 

Відео дня
dir="ltr" style="margin-top: 0pt; margin-bottom: 0pt;">  

Пожалілася редакції

Вуличні стовпи, громадський транспорт переповнені слоганами: «Швидкий кредит», «Кредит без відсотків», «Кредит без довідки про доходи», «Кредит без поручителя» і т.д. Підприємливі ділки видумають будь-що, аби довірливі люди клюнули на гачок та віддали свої заощадження.

В редакцію RIA звернулася вінничанка Віра Дроговоз, яка хотіла отримати швидко кредит без довідки про доходи та поручителя, проте каже, що її «кинули».

- Хотіла 50 тисяч гривень в кредит, але в компанії «Астра Фінанс» мені сказали, що я повинна спочатку заплатити страховий платіж 1850 гривень, - каже Віра Дроговіз. – Я заплатила ці кошти, але договір не прочитала. Це і була моя помилка. Виявилося, що я сплатила 1850 гривень за інформаційно-консультаційні послуги. Тобто, за те, що вони мені розповіли, як вони працюють та як взяли участь у програмі «Astra Finance». По-суті, я так і не почула, що таке програма «Astra Finance» і що за розмову вони беруть такі гроші. Казали, що дадуть кредит через кілька днів, проте кошти на мій рахунок так і не надійшли.


Пропонували взяти більше

Журналіст RIA зайшов до офісу «Astra Finance», щоб під виглядом звичайного клієнта розвідати особливості обслуговування клієнтів у цій фірмі. Офіс організації знаходиться у торговельному центрі “Алі-Баба”, що на Коцюбинського. Зі слів дівчат-менеджерів, зрозуміло лише те, що компанія дає кошти, які вони називають словом “кредит”. Журналіст озвучив бажання взяти кредит на суму 15 тисяч гривень, на придбання музичних інструментів для вигаданого рок-гурту. Проте йому наполегливо почали пропонувати взяти хоча б 40 тисяч гривень, щоб купити кращі інструменти і для усіх учасників гурту.

За фактом “Astra Finance” з людьми укладає три договори: договір страхування життя, договір на надання інформаційно-консультаційних послуг та договір на участь у програмі “Astra Finance”. Страхують людину в “Страховій компанії “Укркомстрах” на 200 гривень.

Потім укладають договір на надання консультаційних послуг, за який беруть 3,5% від суми позики. Плату за інформаційні послуги, на словах, подають під “соусом” початкового внеску, який потрібно обов’язково сплатити і без якого кредит не нададуть. Суму виплат по кредиту обіцяють зменшити на суму сплаченого початкового внеску, але то тільки на словах.


Ображених багато

Цікаво, що в Інтернеті гуляють цілі списки фірм, які на словах видають кредити. На спеціалізованих інтернет-форумах люди обговорюють проблеми, з якими вони зіткнулися при спробі взяти кредит в тій чи іншій компанії. На діяльність “Astra Finance” скаржилася досить велика кількість людей, називаючи їх шахраями. В одній з тем, де обговорювали діяльність “Astra Finance”, люди залишали свої телефони та вказували місто, де вони проживають. Серед них були три номери з підписом “Вінниця”. Журналіст RIA зателефонував за вказаними номерами та домовився про зустріч. При зустрічі Олена, Катерина та Дмитро Наулов показали такі ж договори, що і Віра Дроговоз.

Жінки не захотіли вказувати своє прізвище, адже їм було соромно, що їх “розвели” на гроші. Вінничани скаржилися, що їм говорили одне, а фактично в договорах прописано інше. Люди казали, що про участь у програмі “Astra Finance” їх ніхто не попереджав, вказували лише, що вони отримають кредит.

Дмитро Наулов хотів взяти у кредит на суму 80 тисяч гривень і для цього сплатив 3300 гривень так званого страхового платежу. Проте грошей так і не отримав.


Повторний візит

Через кілька днів журналіст RIA  навідався в уже знайомий офіс “Astra Finance” - але вже відкрито, як представник преси. Знімаючи все на відео, журналіст показав посвідчення та спитав у дівчитат, чому вони вводять людей в оману? Тобто дають на підпис документи із зовсім іншим змістом, ніж було озвучено усно. Менеджери заперечили. Мовляв, вони займаються чесною справою. Проте занервували.  Одна дівчина спершу сховала долонями обличчя, а потім вийшла на перекур. Інша - стала кудись телефонувати.

Після короткої телефонної розмови, дівчина попросила журналіста залишитися - почекати, допоки приїде керівництво, зачинила вхідні двері і стала біля них. Щоб вийти на вулицю, працівнику RIA довелося посунути менджера в сторону.

Потім дівчина зателефонувала у редакцію

Розмовляючи по телефону, вона дивно змінила свій тон, почала підступно вмовляти журналіста залишитися та пропонувала почекати на “керівництво”, яке має зараз приїхати.  Зненацька жінка підскочила до вхідних дверей та зачинила їх на замок.  Не бажаючи залишатися в неприємній і сумнівній компанії, журналіст відтіснив жінку від дверей та вийшов з офісу.

Згодом, розмовляючи по телефону з редактором RIA, дівчина казала, що журналіст її ледь не побив, залишив на руках синці. Втім у міліцію із цим вона не зверталася.


12 філій

“Astra Finance” має свій інтернет-сайт, де вказано, що вони мають 12 філій по усій Україні. Також на їхньому сайті написано, що компанія надає ”прості та зрозумілі послуги” та “прагне стати надійним та відповідальним партнером”. Мабуть, найбільш влучним словом буде слово “прагне”, адже зрозуміти, чим займається компанія - неможливо. Все стає зрозуміло тільки після читання договорів.

- Діяльність таких компаній дуже гарно юридично оформлена їхніми юристами, проте це не перестає бути шахрайством, - каже юрист Олександр Хейніс. - Ділки, користуючись довірою людей, підсовують на підпис договори, в яких люди не розбираються і добровільно “дарують” свої кошти, коли ставлять свій підпис. А взагалі, краще показати договір професіоналу. Якщо ж говорити про отримання коштів від кредитних спілок, то людина в першу чергу повинна звернути увагу на ставку кредиту. В нормальних кредитних спілках, де реально можна отримати кошти без довідки про доходи та поручителя, така ставка становить не менше 36% від суми кредиту.


Міліція коментує

На даний момент у Вінницькій області зареєстровано близько 15 кредитних спілок, проте на їх діяльність скарг зі сторони громадян з початку 2013 року не надходило. Важливо розрізняти поняття кредитна спілка та організація з придбання товарів у групах. На діяльність кредитних спілок потрібно отримувати ліцензію. Діяльність же компаній з придбання товарів у групах з 1 січня 2013 - поза законом. Згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, діяльність таких установ без ліцензії підпадає під визначення “шахрайство”. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, з 2013 року видає ліцензію на діяльність таких компаній. Серед них є і цілком чесні, які допомагають фінансово, проте відрізнити їх важко від “одноденок”, які працюють за шахрайськими схемами. З початку 2013 р. у Вінницькій області було відкрито 10 кримінальних проваджень за фактом шахрайства компаній з надання послуг та купівлі товарів у групах.


“Astra Finance”: Ми працюємо чесно

- Важливо зазначити, що “Astra Finance” не надає кредитів, адже ми не маємо статусу фінансової установи, - каже адміністратор Astra Finance Сергій Скороходов. - Ми надаємо гроші в борг для тих, хто цього потребує. Багато хто не хоче сплачувати щомісяця внески, а суму отримати згодом. Люди плутають факт реєстрації їх у програмі “Astra Finance” і факт видачі їм грошей в борг. Реєстрація в програмі відбувається через 3-7 днів, а кошти в борг ми даємо не більше ніж через 6 місяців. Важливо, що наші працівники, коли кажуть, що “Астра фінанс” дає гроші в кредит, мають на увазі, що гроші даються в борг, просто людям так легше зрозуміти і їх ніхто в оману не вводить. Взагалі-то люди самі винні через свою неуважність, адже вони повинні читати те, що вони підписують.


Коментар експерта

Богдан Хаустов (28), директор юридичної групи “Лекс”, відомий в Україні борець з шахраями

- Компанія “Astra Finance” входить в Харківську п’ятірку компаній. Серед них також ТОВ "Архбудекспертиза", ТОВ "АВАЛЬ Інвест", ТОВ "Ятесс", ТОВ "Український Прогресивний Альянс". Деякі з них зареєстровані за однією юридичною адресою у Харкові. Справжній їх власник живе в Англії. Подібні групи компаній є у багатьох містах. Пов’язати між собою харківську групу можна по факту того, що у них однаковісінькі тексти та дизайн договорів (окрім реквізитів) і всі вони страхують своїх клієнтів в ТОВ “Страхова компанія “Укркомстрах”. Наша консалтингова група ще не позивалася до “Астра Фінанс”, але в нас є позитивні для позивачів судові рішення, де суд зобов’язував компанії повернути людям вкладені кошти. Зокрема рішення на користь громадянина Міщенка, який позивався до ПП “Аваль-Інвест”, яка входить в ту саму харківську групу компаній.

Також у нас є статистика роботи таких компаній, згідно з якою один офіс приносить для компанії як мінімум 50-80 тисяч гривень на тиждень.


Схема, за якою діє частина кредитних організацій

Частина організацій, які називають себе “кредитними союзами” і “кредитними спілками” фактично збирає зі своїх клієнтів виплати (враховучи відсотки) по ілюзорних позиках. Тобто людина, що погоджується взяти участь у програмі, стає лише в чергу за кредитом. Але виплачувати кредит (ще не отриманий), клієнт має щомісяця, починаючи з першого. Отримати гроші на руки вона зможе через кілька місяців, через півроку, або й більше - коли у контори назбирається необхідна сума. Гроші для виплати “старим” клієнтам приносять нові. Така собі фінансова піраміда.

Забрати уже сплачені внески назад дуже і дуже проблематично - через хитрі умови, які прописані у договорі.

Щоб заманити людей у подібні програми, нечистоплотні кредитні організації при співбесіді з клієнтами не розписують справжній принцип своєї роботи. Клієнтам обіцяють легку і швидку позику. Ще й під невисокі проценти. Підсовують договір, у якому прописані кабальні умови. А люди, як правило, підписують його не вчитуючись.

Група в контакті «20 хвилин»     
Група для вінничан. Тут ви можете дізнатися свіжі новини.  

Якщо ти любиш своє місто вступай!    http://vk.com/club.vn20minut

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Ваш Договір

    Юридичне об'єднання "Ваш Договір" спеціалізується на поверненні грошей, сплачених кредитним та лізинговим шахраям, вирішенні кредитних спорів з банками та іншими фінустановами. Звертайтесь! Консультація та аналіз документів безкоштовно. Тел: +380680445512, +380935494970 Email: [email protected] Сайт: vash-dogovir.com.ua

  • YuryZidane

    А що на рахунок шахрайств з швидким кредитом?

    До речі, ось наприклад, тут http://www.pravoconsult.com.ua/shvidke-kredituvannya-ne-lovitsya-na-gachok-shahrayiv/, кажуть про те, що відсотки за такими кредитами є кабальними, біля 700% на рік!!!

    І так повсюди. На мій погляд, краще вже в банку взяти, більш надійніше!

  • Anonymous

    В місті Черкаси по вул.Молоткова 20,працює так званий офіс,де працює програма"ВТБ-гроші"працівниці цього офісу гарантують отримання кредиту без справки про доходи без поручителів протягом двох днів,але спершу потрібно зробити внесок,потім застрахувати своє життя а потім платити щомісячний платіж,інакше гроші на рахунок неприйдуть,тільки вони про це не попереджають а тільки обіцяють-заплатіть це і завтра гроші будуть на вашому рахунку,і так без перестанку.Люди,задумайтесь перш ніж їм вірити!Доречі ця програма до банку ВТБ ніякого відношення не має,хоча працівники цієї банди затвержують що співпрацюють саме з ВТБ банком.Ми звертались у ВТБ банк-у них програми ВТБ гроші НЕМАЄ!!!ВТБ ГРОШІ-ЦЕ ЛОХОТРОН!
  • Anonymous

    Добрый день! Собрался подавать в суд на Астра-Финанс по возврату денег которые заплатил им для взятия кредита. Живу в Киеве. Есть специалисты которые будут заниматся этим делом! Нужны еще пострадавшие для возбуждения уголовного дела. Если я один буду судится, то просто верну свои деньги с помощью грожданского суда. Пишите кто с Киева, давайте вместе это сделаем! [email protected]
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up