Котлети і відбивні: чи вистачить на них зарплати?

Котлети і відбивні: чи вистачить на них зарплати?
Дороге м’ясо примусило вінничан стати “травоїдними”. Продавці кажуть: попит на м'ясопродукти впав через зависоку ціну. Кореспондент RIA розбиралась, як це сьогодні - не бути вегетаріанцем

Попит на м’ясо — то своєрідний індикатор добробуту громадян. Що ж, за словами продавців трьох найбільших вінницьких ринків, зараз він невисокий. Статистика твердить те ж саме.

За даними Головного Управління статистики у Вінницькій області, на місяць у 2014 році на одного вінничанина приходилося 5,2 кг м'яса. Тепер же, як повідомляє Людмила Нідзельська, начальник відділу аналізу даних вибіркових обстежень населення, ця цифра впала на 0,6 кг:

- За даними вибіркового обстеження за другий квартал 2015 року, на одного вінничанина прийшлося 4,6 кг м'яса.         

Відео дня

Найвигідніше зараз підсмажити собі стейк у Луганській області. Яловичина та свинина буремної Луганщини обійдуться дешевше на 9,5 % та на 9,2%, ніж у середньому по Україні відповідно, а м'ясо птиці збереже вашому гаманцю 15%. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, на 30 грудня 2015 року середньозважена ціна на м'ясо склала 69,24 грн за кг. Реалізатори ж вінницьких ринків просять за кіло, в середньому, 75 гривень. І це ще дешево, кажуть вони.

Огляд цін на м'ясо: 2015 vs 2016

Більш-менш стабільні ціни на яловичину та свинину встановилися ще у минулому році, на початку весни, коли долар вже завершував свої навіжені скачки. Вони не змінювалися істотно за останнє півріччя. Але все-одно для вінничан такі ціни доступними не назвеш.

Проаналізуємо ціни на яловичину та свинину за січень 2016 року та за липень минулого року.

Другий тиждень липня 2015 року - ціни на м'ясні вироби на ринку зростають, наче на дріжджах. Закупівельна ціна на свинину з 25 гривень підскочила до 34. Паралельно дорожчає і яловичина.

У середньому на ринку Привокзальний на свинину ви витратили б від 65 гривень (ребра) - до усіх 80 за задню частину свинячої туші. За яловичину ж довелося б віддати від 50 гривень (ребра) до 85 (лопатка). Ну, і задня частина обійшлася б вам, звичайно, найдорожче - у 90 гривень. За кілограм живої ваги на яловичині тоді можна було заробити від 35 до 40 гривень.       

На Центральному ціни корелювалися з його «Привокзальним» сусідом – дешевше від 80 гривень за кілограм за філе яловичини знайти було нереально. Тоді як свинину подекуди можна було купити і по ціні 75 гривень за філе.

Початок січня 2016 року перелякав вінничан м’ясом по 120 гривень за кіло.

Мангальщик Різдвяного Ярмарку Роман Кривицький брав м'ясо у день Різдва, і застав такі ціни:- М’ясо здорожчало в два рази. 7 січня брав кілограм свинячого ошийку по 120 гривень, а минулого року - по 65.

Продавець ринку “Урожай” Людмила так прокоментувала цю ситуацію:

- Такі надвисокі ціни встановилися тільки на два дні — Новий рік та Різдво. Реально ж вартість незмінна ще з минулого року. Ціни на м’ясо кусаються, але витрати не окупаються – адже зараз його погано беруть. Я маю надійних постачальників у Стрижавці, і вони кажуть, що вартість вигодовування свині зросла, а ціни на м'ясо — минулорічні.

Почнемо з яловичини — цьогоріч ціна на ребра коливається в межах 50-65 гривень. Задню частину можна знайти і по 75, а стандартна ціна їй 85 гривень. Антрекот — на усіх трьох ринках по 90 гривень.

Свиняче філе коштуватиме 80 гривень, як і задня частина. Лопатки можна купити по 65 гривень, а ціна на сало коливається від 25 до 40 гривень.

Закупівельна ціна на свинину зараз — 28-30 гривень, а на яловичину — 26 гривень.

З допомогою моніторингу трьох вінницьких ринків вдалося виявити таку тенденцію: у порівнянні із даними за минулих півроку, ціни на м'ясо істотно не зросли. І цей факт додає клопоту реалізаторам. Адже собівартість товару зростає.

Так, продавчиня Валентина каже — торгувати за такої ринкової ситуації їй не дуже вигідно.

- Долар зростає, а м'ясо ні по чім. Навіть ще впало в ціні. Люди обурені тим, що ціни на продукти зростають. І так всюди — ми мусимо скидати ціну на продукт, бо люди не купляють.

 

Чи відповідає якість м'яса високій ціні?

Микола Поліщук, інспектор з торгівлі ринку “Урожай” уже 19 років працює на ринку і знає усіх продавців поіменно.

- Ціни на м'ясо такі ж, як і торік — хоча під Новий рік та Різдво скакнули до 120 гривень за кіло. Скажу вам, що на ринку продукція якісніша. Чим він хороший — можна все спробувати, вибрати свіжіші товари. От м'ясо - у супермаркеті його привезуть, і день або два тримають у холодильнику — це ще у кращому випадку, - потім Микола вказує на найближчий прилавок зі свининою. - Подивіться на м'ясо у нас на ринку — воно живеньке. Тріпається ще — настільки воно свіже.

Ніна Добровольська, завідувачка м’ясного відділу ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Урожай», каже — усі туші та м'ясо ретельно перевіряють:

- У нас ведеться профілактична робота, перевірки, щеплення. Зараз максимум, що буває — неприємний запах від туші. Такі на прилавки не пускаємо. А взагалі за всі роки роботи ми спалили тушу лише один раз, і то була тільки одна личинка трихінельозу.

Микола каже — у другій половині дня продавці скидають ціни на м'ясопродукти. Так що, гарно поторгувавшись, можна зберегти собі в кишеню 10-15 гривень.

Про пораду Миколи прийти на м'ясний ринок після обіду, щоб зекономити, каже — правда, але є свої нюанси.

- Під вечір підчеревини вже не буде, філейки може не бути. Так що можете натрапити на залишки, - розповідає Ніна.

Місце на ринку коштує близько 40-45 грн в день — в залежності від розміру тушки тварини.

- Грубо кажучи, за погонний метр прилавку - 15 грн. Але плату беремо вже ближче до обіду. Даємо можливість вторгувати людям кошти, щоб заплатити, - каже Микола.

Чи вистачить зарплати для здорового харчування?

За даними управління соціально-трудових відносин Департаменту соціальної політики облдержадміністрації, середньомісячна заробітна плата у 2015 році на Вінниччині становить 3233 гривень. Та будьмо реалістами — процентний розподіл населення за рівнем доходів 2014 року (за 2015 рік даних ще немає) ГУ статистики у Вінницькій області свідчать про те, що 69,2 % вінничан отримують заробітну плату в межах 1560-2640 гривень.

Візьмемо середнє арифметичне даних по доходах - 2100 гривень - та норму м'яса, яку вінничанин повинен спожити на місяць (100 г - денна норма споживання). Шляхом нехитрих математичних дій маємо три кілограми свинини (240 грн) або три кілограми яловичини (270 грн), або сьому частину заробітної плати. Не так вже і мало, враховуючи, що самими лише 100 грамами м’яса на день ситий не будеш.

Ціни на м'ясо поки що не зростатимуть — бо далі нікуди. А свинина так і взагалі повинна здешевшати, повідомляє аналітичний відділ Асоціації свинарів України. Але не настільки, щоб бачити її на столі частіше - на 10 % максимум.

Тож, можливо, щоб зберегти товщину свого гаманця, вінничанам краще пильно придивитися до дешевшої альтернативи, ніж яловичина чи свинина. А що? Вегетаріанцем бути дешевше.

М’ясо: дозування і протипоказання

Лікар-дієтолог клініки “Центр-В” Віта Багрій про норму споживання м'яса:

- За нормативами людина повинна споживати 100 грам м'яса на день. Але окрім цього треба отримувати білок і з інших продуктів - риби, яєць, сиру. Не обов’язково забезпечувати добову потребу в білку за допомогою м’яса. У випадку споживання м’яса є дві крайності. Перша - люди не їдять м’яса взагалі. Причини різні, але найчастіша - немає грошей. Якщо вони отримують увесь необхідний білок з інших продуктів, тоді все гаразд. Інакше може бути і випадіння волосся, і різне зниження гемоглобіну у крові.  Друга проблема - якщо вже людина їсть м’ясо, то кусника у 100 грамів їй мало. А це вже велике навантаження на нирки, ризик серцево-судинних захворювань, розвиток захворювань суглобів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Анонім

    все продавцы в мясных павильйонах - перекупщики-спекулянты. Простому продавцу туда не влезть - своя мафия, которую прикрывают работники рынка... Уроды - еще жалуются что невыгодно продавать мясо - чего тогда стоите, скоты ???
  • Вадим Огурцов

    Вегетаріанцем треба ставати не через ціни на мясо,  а щоб очиститись фізично та духовно.  це філософія життя

    Анонім reply Вадим Огурцов

    вегитарианство - это хорошо. А еще есть солнцееды (погуглить можно), питаются солнечным светом и водой - в таком случае можно сэкономить еще больше.

    Анонім reply Анонім

    Ну... Байками питаться еще выгоднее. ))

    Анонім reply Вадим Огурцов

    Здається, саме до цієї філософії наші можновладці й хочуть привчити нас. А ми, дурні, ще й хаємо їх за благі наміри
  • Анонім

    я уже второй год покупаю хрюшек в селе, экономия ощутимая! Последний раз брал хрюшку по 32грн за кг живого веса, с учётом дороги, выходит гривен 45 за кг уже готового мяса и сала . Берём на 2-3 семьи.

    Дарья reply Анонім

    100%, та ж ситуація, тільки ми брали по 27 грн. за кг., закинули в дві морозильні камери і ні в чому собі не відмовляємо.

    Анонім reply Дарья

    Але ж це не варіант для тих, в кого нема можливості купити цілу свиню, навіть в складчину з кимось ... та й для двох морозильних камер також гроші тре. І місце - квартири ж не безрозмірні.

    І насмілюсь зауважити, що таких людей більшість. На жаль.

    Дарья reply Анонім

    Я розумію, що не кожен може собі дозволити купити цілу свиню, але як варіант писали вище, можна купити одну свиню на дві, три родини. Я думаю, за два місяці можна відкласти гроші. Це вигідніше ніж купувати по 1 кг. на ринку.
  • Анонім

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up