Корупція хоче повернутися в ряди військових комунальників

Корупція хоче повернутися в ряди військових комунальників
Звільнити без усіляких виплат і права носіння форми повинні були колишнього начальника квартирно-експлуатаційного відділу міста Вінниці, визнаного винним у корупційному діянні. Але він примудрився просто піти на пенсію. Більше того, зараз оскаржує звільнення і паралельно - воює в АТО...

Поновити на посаді і виплатити зарплату за вимушені прогули вимагає через суд Володимир Гармідер - військовий офіцер, який раніше керував квартирно-експлуатаційним відділом міста Вінниці.

Цей підполковник власноруч написав рапорт після того, як суд оштрафував його за... корупційне правопорушення. Тепер корупціонер намагається відсудити свою посаду назад. А тим часом служить в Національній гвардії.

Вінницькі громадські активісти, серед яких відомий адвокат Валерій Палій та не менш знаний голова народного трибуналу Юрій Павленко (Хорт), підписали звернення до Генерального прокурора України з вимогою відкрити кримінальне провадження і розслідувати дії посадовців Міністерства оборони. Тих, які звільняли Володимира Гармідера. Але активісти не на стороні звільненого. Навпаки - проти.

Активісти не стерпіли
Заява активістів, які підняли історію підполковника, що до вересня минулого року працював на посаді начальника квартирно-експлуатаційного відділу міста Вінниці, є й в редакції RIA. В ній йдеться про те, що офіцера повинні були звільнити за негативом - за службовою невідповідністю. А це значить - без вихідних виплат, без права носіння військової форми та без військової пенсії. Він був притягнутий до відповідальності за корупційні дії, та чомусь після такого пішов просто на заслужений відпочинок – посадовця відправили у запас за пунктом „за віком” після написаного ним рапорту.

Чому сталося саме так, а не як вимагає Закон „Про засади запобігання та протидії корупції”, й вимагають розібратися активісти у Генпрокурора. Вони хочуть, щоб скасували звільнення, яке обійшлося без обтяжуючих наслідків для корупціонера, та стягнути на користь держави з Гармідера неправомірно виплачені йому 180 тисяч гривень.    

Дохазяйнувався до штрафу
Що ж за корупційне правопорушення на совісті у Володимира Гармідера? Як розповів Валерій Палій, цей підполковник змусив працівників квартирно-експлуатаційного відділу та військовослужбовців перекривати дах у його власному будинку. Тобто використав собі на користь підлеглих людей та службову техніку в робочий час.

Рішеннями двох судів, першої інстанції та апеляційного, Володимира Гармідера визнали винним в корупційному діянні і покарали штрафом у розмірі 2000 гривень із забороною займати посади, тобто – зі звільненням.

- За службовою невідповідністю Гармідера не звільнили, як вимагав постановою суддя, - каже Валерій Палій. - Приїхало у Вінницю вищестояще керівництво, і він впросився, щоб відправили на пенсію. Якщо офіцера звільняють за невідповідністю, він не має права ні на пенсію, ні на форму, ні на почесті, ні на пільги, ні на що. А йому пішли назустріч. При чому виплатили усі надбавки, премії та допомоги, в тому числі допомогу при звільненні. Загальна сума збитків, завданих державі, становить приблизно 100 тисяч гривень. А якщо врахувати ще й виплачену йому потім пенсію, то це 180 тисяч гривень.

Підставив начальство
Чому корупціонеру дозволили написати рапорт на звільнення за власним бажанням та надали усі виплати, активісти вимагають розібратися в рамках кримінального провадження. По суті, вони написали заяву про злочин посадовців Міноборони. Її завіз у Київ, Генеральному прокуророві Валерій Палій.

Він також розповів, що перекриття даху приватного будинку Грамідера руками і силами структури, яку він очолював, – не єдиний гріх підполковника. За різними фактами, що кажуть про налагоджену корупційну схему в квартирно-експлуатаційному відділі міста Вінниці, військова прокуратура відкривала кримінальні провадження. Наприклад, через зроблені модні ремонти силами очолюваної Гармідером структури у двох кімнатах службового гуртожитку. Ці кімнати отримали родичі начальника.

Втім, кримінал лишився не розслідуваним, а значить - недоведеним. Кримінальні провадження закрили, на думку Валерій Палія, незаконно.
- Виключно з корупційних міркувань, - говорить він й додає, що постанови слідчого військової прокурори зараз у процесі оскарження.

Пішов у АТО
Активісти надали редакції ряд документів, зібраних на Володимира Гармідера. Серед них – довідка, що він служить у Нацгвардії, і характеристика звідти. Негативна. З висновком: „займаній посаді не відповідає”.

„Підполковник Гармідер В.В. проходячи службу в батальйоні з 12 серпня 2014 року зарекомендував себе посередньо. До виконання службових обов’язків ставиться безвідповідально, без ініціативи, має непоодинокі випадки самоусунення від командування особовим складом роти. Заняття з особовим складом організовує та проводить на низькому методичному рівні. Виконавча дисципліна низька. Авторитетом у військовослужбовців батальйону, підпорядкованої йому роти не користується. Допускає грубість та особисті образи підлеглих. На зауваження реагує спокійно, але позитивних висновків не робить. В АТО не знаходився. Висновок: підполковник Гармідер В.В. займаній посаді не відповідає”.

Таку характеристику дали 1 вересня на Володимира Гармідера в Національній гвардії. Редакція має цей документ, але не друкує його повністю, щоб не афішувати підрозділу. Що думає про розказане активістами підполковник, який „не відповідає займаній посаді”, не змогли запитати – його відрядили в АТО. Чекаємо повернення, щоб з ним поспілкуватися...

Коли журналіст дзвонила на мобільний підполковнику, щоб почути його коментар на отриману від активістів інформацію, він був на полігоні за Вінницею. Сказав, що готується до відправки в АТО, тому можливості зустрітися не має. В процесі розмови з’ясувалося: у понеділок, 29 вересня, співрозмовник планує бути на судовому засіданні (в адміністративному суді розглядається його позов про скасування наказів про звільнення, поновлення на військовій службі і стягнення грошового забезпечення за час вимушеного звільнення). На суді й домовилися зустрітися.

Підполковник в четвер запевнив, передзвонить, якщо зміняться плани, але не дзвонив. А в понеділок вранці вже не відповідав на мобільний. На суд не прийшов. Ввечері теж у трубці звучали довгі гудки.

Дочка відповідача, як виявилося перед засіданням, принесла в суд клопотання про відкладення слухання і довідку про відрядження батька в АТО. Відповідачі (юристи вінницького квартирно-експлуатаційного відділу та Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління) готувалися просити суд залишити позов Гармідера без розгляду через неявку позивача. Але колегія суддів у судові залі так і не з’явилася.

Справу зняли з розгляду. За словами секретаря судового засідання, один з суддів пішов у відпустку. Юристи перепитали, як могли призначити справу на дату, коли суддя у відпустці. Секретар пояснила, що відпустка не планова, й може бути на один-два дні, але це не лікарняний.

 Все через борги?
Валерій Палій, громадський активіст:
- Гармідер сьогодні вважає, що його звільнили (за його ж рапортом!) зі Збройних сил України незаконно. І він має бажання поновитися на посаді та отримати із бюджету компенсацію за так званий вимушений прогул. А це немало і не багато - середньомісячна зарплата за період з вересня минулого року по сьогодні. Саме з цією метою він подав адміністративний позов до суду, де тепер каже, що їде воювати в АТО... Щоб служити в Національній гвардії, треба мати відмінний стан здоров’я. А Гармідер, за нашими даними, більше був на лікарняному, ніж працював, коли керував квартирно-експлуатаційним відділом. Він і в позові про поновлення на службі каже про хронічну хворобу. Через хворобу, говорить, не знав, що його залишений на столі рапорт зареєстрували... Як така хвороблива людина могла опинитися в Національній гвардії – питання, правда?
Думаю, що справжньою причиною його поновлення на роботі є боргові зобов’язання. Так, за час свого керівництва Гармідер уклав із приватними структурами начебто в інтересах квартирно-експлуатаційного відділу комерційні договори на суми близько 400 тисяч гривень. Після звільнення Гармідера приватні структури забажали повернути собі ці кошти та звернулись до господарського суду. У господарському суді не всі боргові зобов’язання довели. Впевнений, що ті борги, які не вдалось стягнути з квартирно-експлуатаційного відділу, пред’явили самому Гармідеру. Таким чином, єдиний шлях зняти із себе пред’явлені борги – це повернутись на посаду та перевести їх на державу.


„Мені лишився після Гармідера Сталінград 1943 року”
Змінив на посаді Володимира Гармідера полковник Василь Касьян, колишній помічник командувача Повітряних сил. Він каже, що зібрав нову команду – професіоналів, щоб відновити відділ. А задачу мінімум має таку: працювати так, щоб більше про квартирно-експлуатаційний відділ міста Вінниці не говорили погано.

- Коли мене питають, як справи, всім кажу: будуємо Волгоград. Чому? Бо я прийняв КЕВ міста Вінниці, як Сталінград 43-го року. Самі руїни. Виробництва немає. Станки списані. Архів погризли щурі. Якщо є пара машин, вони виконують свою задачу з горем пополам. Ситуація серйозна, коли склади НЗ течуть і на відсотків 20, не скажу розграбовані, але не укомплектовані. Працівники розказували: „Гармідер брав то, Гармідер брав то...” Кинутися одразу робити все – не можливо. Багато з чим доводиться змиритися як із фактом, який звершився. Наприклад, з людьми, які отримували службові квартири і гуртожитки. Вони ж не просто так їх отримували. Здогадуємося як. Але ми вже нічого не зробимо. Просто взяли чистий листок паперу і почали працювати з нуля.



- Коли до мене приходили люди найматися на роботу, перше питання, яке задавали: „Скільки заплатити, щоб взяли?” Я зрозумів, що тут багато речей робилося за гроші, - розказує полковник. - Так, це жирна посада для того, хто приходить красти. Але я маю задачу витягти відділ. Коли йшов сюди, знав, що найгірші КЕВ Міноборони - це Вінниця, Одеса, Львів. Ніколи не хвалився, але вже кажуть, що Касьян прийшов і порядок наводить. А мій попередник, наскільки мені відомо, хоче повернутися, щоб вдовольнити свої амбіції. Він мені прямо казав, що якщо він не буде начальником, то й я не буду. Говорив, що підкинуть конверт. Рік працюю – все нормально. Хочеться показати всім, що можна працювати чесно, порядно, не красти, відновлювати. 3,5 роки в частині в Тульчині, яка несе бойове чергування, не було води. Баклажками носили. Ми взнали це, випросили гроші, включили в план роботи. Нам виділяли 90 тисяч, а ми зробили за 47, і є в частині чистенька водичка. Всі шоковані, чому раніше це не зробилося. Чому в гуртожитках у підвалах лайно з черв'яками плавало? Чому в шістьох кімнатах гуртожитку 12 років не було опалення? А як міг бути толк, коли сантехнік каже начальнику, що треба поставити один насос, а той: „А мені що з того буде?” Таку людину треба було гнати в три шиї. Всі про це знали, але чомусь приховували. От тепер ми й судимося. Не розумію, чому адміністративний суд так себе веде. Це треба в люстраційний комітет подавати, піднімати громадські організації, якщо система не може сама раз і назавжди витурити такого керівника.
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Сільченко

    Думаю це було так, хорт із палієм подумали, що нагнути когось серйозного та збрити з нього грошей кишка тонка тай в наслідок чого вирішили нагрузити Гармідера (думали що лоха))). А той напевно послав їх нах@й і тепер вони тяжко почали боротися за справедливість. Один хабарник рішало а другий раніше судимий (палій і хорд) ))))
  • арсений яценюк

    ну а она куда уходила?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up