Колишній боєць АТО звинуватив вінницьких фіскалів у вимаганні хабаря за горіховий бізнес

Колишній боєць АТО звинуватив вінницьких фіскалів у вимаганні хабаря за горіховий бізнес
Демобілізований боєць АТО Юрій Редько, який нещодавно почав продавати горіхи закордон, звинувачує вінницьку Державну фіскальну службу області на чолі з його начальником Мирославом Проданом у корупції. Боєць заявляє, що з нього вимагають 50 тисяч доларів, щоб затримані на митниці фури з горіхами перетнули кордон.

Колишній боєць АТО Юрій Редько з міста Васильків Київської області 18 листопада зареєстрував у Вінниці підприємство "Трудово-реабілітаційний центр воїнів АТО", щоб продавати закордон горіхи. Каже, підприємство відкрив спеціально для таких бійців, щоб хоч трохи забезпечити себе і сім'ї загиблих товаришів.

Встигли провести декілька успішних угод. 107 тонн волоських горіхів, які закупили востаннє мали доставити в Іран, Ірак та інші східні країни. За словами Юрія, митницю повинні були перетнути 5 фур через митний пост "Вінниця-центральний" у селі Зарванці під Вінницею.  Але машини затримали під приводом повторної експертизи горіхів.  А через кілька днів в реєстрі з’явилась кримінальна справа, в якій йдеться, що підприємство не платить податків.  Працівники фіскальної служби та поліції  затримали водіїв та вилучили товар.

Разом з бійцем подію на митниці назвав масштабною корупційною схемою, до якої причетні також працівники поліції та СБУ області очільник всеукраїнської народної ради протидії корупції громадської експертизи влади Анатолій Будник.

Відео дня

- Приїхали безпрєдєльщіки в погонах, поклали водіїв обличям до землі, побили, забрали особисті речі. Три машини ми знайшли біля аеропорту в Гавришівці, Там горіхи вигружали незрозумілі люди. Ми вимагали документи, їх ніхто не давав. Висунули нам звинувачення, що по підприємству відкрито кримінальну справу про ухиляння від сплати податків. Але ця справа відкрита 14 листопала, а підприємство створено 18 листопада. То як це розуміти? Взагалі перший фінансовий звіт підприємство має подати у березні наступного року. І аж тоді можна буде говорити ухиляється воно чи ні,  - каже Анатолій Будник.

Адвокат підприємців Олександр Білошкурський запевнив, що документи на експорт горіхів були в порядку, на митниці відібрали зразки для проведення повторних досліджень, результатів яких ще не було. Натомість був лист до фіскальної служби області від СБУ про те, що у горіхах виявлені жучки.

Юрій Редько заявив, що «вирішити питання» йому рекомендували з керівником фіскальної служби Мирославом Проданом. «Ціна питання» - по 10 тисяч доларів за перетин кордону кожної фури. Колишній боєць додає, що йому щодня телефонують та «нагадують» про такий спосіб вирішення питання.  замовники вже виставили підприємцю штрафних санкцій на 1,2 мільйона гривень за затримку товару.

- Горіхи з трьох машин зараз знаходяться на складах біля села Гавришівка. Дві машини перевантажили і вивезли у невідомому напрямку. Товар вивантажили у склади, які не відповідають нормам ДСТУ про зберігання горіха волоського. Є всі підстави вважати, що вони там  можуть попсуватися, - каже адвокат Білошкурський.

У прес-службі обласної фіскальної служби повідомили, що 15 грудня відбудеться прес-конференція, на якій керівник служби Мирослав Продан прокоментує ситуацію.

- Є ринок волоських горіхів і він має свій ліміт товару. А тут у нього влазить хтось чужий. Захищаючи своє, дається команда "фас". Високопосадовці охороняють цей ринок, а хлопці просто влізли не туди, куди треба" - вважає очільник віницької спілки підприємців "Стіна" Олександр Печалін.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Анонім

    Правильно хтось прокоментував, чомусь лікарі та вчителі на лексусах в магази не їздять і костюмчики вартістю в понад декілька тисяч зелені не носять.

    Анонім reply Анонім

    Лікарі та вчителі також державні службовці, але вони не мають можливість вимагати хабарі від підприємців. Тому Продан їздить на лексусі, а інші - на трамвайчику
  • Александра Кирш

    Он думал что воевал за целостность страны, за мирный сон тех, кто сейчас ему всячески препятствуют и идя воевать в горячие точки, а я Юру знаю и знаю как они пережили тяжелые времена когда Авдеевку бомбили, а генералы филосовствовали, а мы волонтеры им от трусов до буржуек привозили.
  • Анонім

    Прочитала статтю - для мене все відомо і знайомо, коментувати не збіралась, але коментарії до неї мене шокували і змовчати я не змогла! Я підприємець і на собі відчула що таке тиск системи і як залишаєшся не тільки з боргами, а й ще з проблемами, бо в системі ДФС, як працювало все при Януковичу, так і працює, навіть ще хуже. А теревені де хто взяв кошти на закупівлю горіхів - це зловтіха з чужої біди. Те що описується воно ж стосується не лише горіхів!
  • Дарья

    А де він взяв кошти на ці горіхи, аж на п"ять фур, як він каже, щоб трохи прогодувати свою родину. Нічого собі трохи, кошти задіяні чималі.

    Анонім reply Дарья

    Ти така Дар'я, як я Онуфрія. А чому ж ти так тупиш, питаючи сто раз про кошти, хоч у справі все зазначено, там все чисто і ясно. Чому у Продана не запитаєш, як за зарплатню державного службовця він умудрився Лесус прдбати. де він взяв кошти. Та взагалі, скажі хто ти, а потім будемо говорити. Особисто я вінничанин і звати мене віталій Семенович, я волонтер . А тих кого ти захищаєш це хабарники та корупціонери. Скажи хто твій друг, а я скажу хто ти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up