Керівництво 53-ї бригади не повідомило вчасно про загибель вінничанина

Керівництво 53-ї бригади не повідомило вчасно про загибель вінничанина

Завтра, 28 вересня, у Вінниці поховають 25-річного Іллю Жабицького, якого називали  «тихим» патріотом, вчителі і друзі пам’ятають його з незмінною усмішкою на обличчі  

Три місяці тому Іллю Жабицького відрядили до 53-ї окремої механізованої бригади у підрозділ снайперів. Так він опинився на «передку», цим словом «атовці» називають передню лінію захисту, у районі Зайцевого Донецької області. У той день бойовики вкотре знехтувала так званим «перемир’ям» і обстріляли позиції підрозділу. Ілля загинув внаслідок мінного обстрілу.

–З бригади вчасно не повідомили про загибель нашого земляка, розповів журналісту 20 хвилин керівник відділу допомоги учасникам АТО облдержадміністрації Андрій Грачов. - Дізналися про це з Інтернету. Треба було оперативно ви рішу вати питання з отриманням документів, пошуком рідних. Підняли всіх на ноги. Долучилася міськрада, обласний і міський військкомати. Це перший випадок, коли рідним повідомили про загибель сина тільки через три дні після того, як його не стало. Без документів не було відомо, де проживає матір. Її довелося розшукувати з допомогою працівників міськвиконкому. Через знайомих повідомили жінці сумну новину. Витрати на похорони взяла на себе міськрада.

Матері не вдалося втримати сина навіть під замком

Відео дня

Пан Андрій раніше знав Іллю. Каже, навчалися в одній школі №9. Пам’ятає його на тренуваннях, хоча й старший від нього. Жабицький закінчив будівельний технікум, потім отримав диплом бакалавра у торговельно-економічному. Після інституту пішов у навчальний центр «Десна». Підписав контракт із Збройними Силами України. З перших днів - у районі бойових дій на Донбасі.

Класний керівник, а нині заступник директора школи №9 Тетяна Крикус, каже, що запам’ятала хлопця через його щиру усмішку. Її не можна забути. Навіть коли робила йому зауваження, він все одно сприймав це з усміхненим обличчям.

-Ілля був добрим і дуже скромним учнем, - згадує вчителька. – Ніколи не виставляв себе на показ. Зате завжди ставав поруч, коли хтось інший потребував допомоги. Пам’ятаю його на випуску – він один з хлопців прийшов у світлому костюмі. Для мене стало несподіванкою, що такий тихий хлопчина раптом пішов захищати країну зі зброєю в руках. Як тоді не розгледіла в ньому тихого патріота?

В одній з найстаріших шкіл міста, де навчався Ілля Жабицький, є музей. У ньому, за словами директора Валентина Капусти, обладнають стенд у пам'ять про випускника-Героя. У всіх класах проведуть лінійки пам’яті. На них згадуватимуть Іллю Жабицького, а також розповідатимуть про інших випускників, які нині захищають країну на Донбасі.

-Мати одного учня розповідала, що навіть у погребі зачиняла сина, вважала, що таким чином утримає його від війни, - каже завуч Тетяна Крикус. – Не допомогло. Юнаки у таких випадках повторюють однакову фразу: «Якщо не я, то хто?...»

Провести в останню путь Іллю прийдуть його однокласники. За словами класного керівника, хлопець найчастіше був у компанії з Євгеном Григоруком, Тетяною Тихолаз, Вікою Капраловою, Настею  Нечитайло.  Саме пані Настя надала редакції шкільні фотографії Іллі Жабицького  у колі однокласників.

Ілля Жабицький був єдиним сином у матері. Він ще не встиг створити сім’ю. Прощання з ним відбудеться біля їхнього будинку на вулиці Замостянській, 46, починаючи з 10-ї ранку. Колектив RIA висловлює щирі співчуття матері, рідним, близьким Іллі Жабицього. Вічна пам'ять Герою!

Оголошено День жалоби

28 вересня у день прощання з Іллею Жабицьким у Вінниці оголошено День жалоби. На знак скoрбoти за загиблими, відпoвіднo дo рішення викoнкoму міськoї ради №1499 від 23.06.2016, на всій теритoрії міста Вінниці будуть приспущені Державні Прапoри України із траурнoю стрічкoю на будинках і спoрудах місцевoгo самoврядування, кoмунальних підприємств, устанoв та oрганізацій.

Викoнкoм міськoї ради такoж рекoмендує підприємствам, устанoвам, oрганізаціям усіх фoрм власнoсті на теритoрії міста Вінниці дoлучитись дo вшанування пам’яті загиблoгo в хoді прoведення антитерoристичнoї oперації та вивісити на приміщеннях державні прапoри з чoрними стрічками

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Анонім

    Я з Іллею,навчалась в одній групі в інституті,гарний,добрий,порядний хлопець
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up