Іноземець, який їхав на побачення до українки, збив офіцера АТО

Іноземець, який їхав на побачення до українки, збив офіцера АТО

У Літині громадянин Боснії й Герцоговини смертельно травмував майора служби правопорядку 36-річного вінничанина Валерія Шмигельського, який 111 днів провів у полоні у бойовиків. Боснієць зізнався, що поспішав на побачення до коханої в Одесу

Трагедія сталася у Літині, неподалік від автозаправки ОККО. Батько загиблого Валентин Шмигельський розповів журналісту «20 хвилин», що син повертався з села Вербка, звідти родом Шмигельські. Після знака з написом «Літин» припаркував на узбіччі автомобіль. Перейшов дорогу. На АЗС ОККО зробив покупки. На чекові значиться час – 12 година 47 хвилин ночі 5 червня. Через декілька хвилин після того його життя обірвалося.

Від удару у спину розбито лобове скло

-Коли я приїхав на місце, де загинув Валерій, його тіло лежало на обочині, - каже батько. – Його вдарили у спину «передком» іномарки. Удар був сильний. Розбито лобове скло. Судмедекспертиза встановила перелом хребта, ноги, ребер… Дорога тут широка, місце освітлюється ліхтарями.

Відео дня

До п’ятої години ранку на місці працювала поліція. Після того батько, за його словами, зупинив бортовий «УАЗик», попросив воддія завезти покійного у Вінницю. Той запросив за послугу 500 гривень.  Іноземця, який весь цей час залишався на місці аварії, поліцейські поселили в готелі. Наступного дня батько загиблого зустрічався з ним.

Не одразу зрозумів, що він бреше

-Боснієць прийшов на зустріч з адвокатом і перекладачем, - розповідає пан Валентин. -  від послуг перекладача ми відмовилися. Донька Руслана добре знає англійську, вона робила переклад. Іноземець говорив, що любить Україну, що тут дуже гарні жінки. На одній з них має одружитися. Вона живе в Одесі і він їхав до неї. Мене те мало цікавило, куди він їхав і до кого. Хотів більше дізнатися, як він міг наїхати на людину на освітленій широкій дорозі, де навіть у складній ситуації була можливість для маневру. Син високого зросту, метр дев’яносто. Як можна було не побачити такого чоловіка? Це ж не їжак переповзає дорогу…

Боснієць заспокоїв рідних тим, що визнав свою вину. Більше того, не раз повторював, що дасть грошей на похорон, підтримає матеріально дітей загиблого чоловіка. Навіть пообіцяв прийти на похорон.

-Цей аргумент, обіцянка прийти на похорон, мене мали б насторожити, - говорить пан Валентин. – Бо хто ж наважиться робити таке в чужій країні.  Що він бреше, зрозумів пізніше, після того, як іноземець покинув Україну.

Валентин Шмигельський пояснює, що під час розмови він  був пригнічений горем. Сподівався, що вдасться згодом ще поговорити. Більш конкретно обговорити ситуацію з компенсацією втрат. Каже, навіть у думках не припускав, що боснійця відпустять і він після цього одразу накиває п’ятами.

-Напередодні відтворення слідчого експерименту, я зателефонував слідчому і запитав його, на яку годину треба прибути у Літин на місце аварії, - продовжує співрозмовник. – У відповідь почув, що іноземця уже відпустили. Запитав, де він? Думав, поїхав в Одесу. Мені сказали, що він повернувся до себе на батьківщину в Боснію й Герцоговину. Мабуть, вже передумав женитися. Про допомогу на похорон і дітям Валерія тим більше не доводиться говорити.

Після полону – знов в АТО

Валерія Шмигельського бойовики захопили в полон у середині серпня 2014 року. Визволити його вдалося наприкінці грудня того ж року. Фото, вміщене на початку тектсу, зроблено після того, як  його звільнили з полону. Батько зумів навіть добитися розмови по телефону із Захарченком. Той, щоправда, теж обманув. Давав слово офіцера, що звільнить Валерія, але не дотримав його. З полону сина «витягнули» інші люди і значно пізніше. Разом з полоненими Шмигельського виводили на так званий парад у Донецьку. На День незалежності України бойовики провели змучених полонених центральною вулицею міста. У цей час місцеві намагалися прорватися до полонених з намаганням фізичної розправи. Потім все це показали по каналах телебачення сепаратистів, оприлюднили в Інтернеті. Знайомі сім’ї Шмигельських, які бачили ці кадри, повідомили їм. Так рідні дізналися, де Валерій. До того його вважали зниклим безвісти.

-Після донецького підвалу Валерій знов повернувся на службу на своє місце у Вінниці, – розповідає батько. – Чи підвищили його у званні? Ні, так і залишився майором. Мабуть, тим, хто був у полоні, на чергове звання доведеться чекати довго. А потім Валерій знов поїхав в АТО. Провів там понад три місяці. У день, коли сталася біда, він перебував у відпустці.

Співчуття батькам Валерія висловила дружина полковника Івана Безязикова з Житомира пані Маргарита. Як пояснив Валентин Шмигельський, полковника Безязикова захопили у полон разом з Валерієм. Той дотепер залишається у підвалах. У серпні буде два роки, як його утримують бойовики.

-Я запитував Маргариту, чи хоча б дають можливість говорити по телефону, казала, що на минулому тижні чула голос Івана.

Валерія Шмигельського поховали 7 червня у селі Вербка Літинського району. Свіжий пагорб з’явився поруч з двома могилками його бабусі й дідуся по батьковій лінії. У загиблого офіцера залишилося двоє малолітніх синів – Ярославу 12 років, Євгенові тільки чотири.

Редакція висловлює щирі співчуття сім’ї, батькам, рідним друзям і побратимам відважного захисника країни. Нехай земля йому буде пухом.

У слідства не було підстав затримувати іноземця

Керівник відділу комунікацій обласної поліції Анна Олійник:

-Законних підстав для процесуального затримання іноземного громадянина у слідства не було, - каже Анна Олійник. - Водій з місця пригоди не тікав, викликав поліцію та швидку, дочекався приїзду поліції. Був допитаний. Його автомобіль знаходиться на арештмайданчику. В рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст.286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого), призначено ряд експертиз, проводяться інші слідчі дії. Санкція статті передбачає покарання  - до 8 років позбавлення волі.

Водій автівки, громадянин Боснії  і Герцеговини, три дні після ДТП перебував в Україні, після чого повернувся за кордон.  Його інтереси представляє місцевий адвокат. Учасник ДТП співпрацює зі слідством та  готовий прибути для проведення слідчих дій за його участі.

Заборонити виїзд за кордон водію  не було законних підстав. Якщо в ході слідства буде встановлена вина водія, його буде притягнено до кримінальної відповідальності.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    шо за бред "Законних підстав для процесуального затримання іноземного громадянина у слідства не було  





    l

    Ссылка на источник: http://vn.20minut.ua/Podii/inozemets-yakiy-yihav-na-pobachennya-do-ukrayinki-zbiv-ofitsera-ato-10515604.html він шо їжачка переїхав, у нас в держеві збити людину на смерть вважається буденним явищем,у слідства немає підстав затримувати порушника

  • Anonymous

    Я поражаюсь насколько не грамотно пишут статьи!!!!!! И эти писаки называют себя "журналистами "!!!! Не позорьте перо  своей куриной мазнёй!!!
  • Анонім

    "Син високого зросту, метр дев’яносто..." і нижче фото, де червоною стрілкою вказаний загиблий? хіба там чоловік на фото з таким зростом? тоді хто йде поруч, зростом більше 2,10м? нічого не розумію...стільки неточностей...

    Натали Клим reply Анонім

    да, стрілкою вказано не ту людину. я на мене, то на фото він іде перший

    Natalia Lishchuk reply Анонім

    Перший, в середині.
  • Анонім

    странное название статьи...он переходил по переходу или нет??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up