Хто врятує мешканців багатоповерхівки: пожежники чи креми з шампунями?

Хто врятує мешканців багатоповерхівки: пожежники чи креми з шампунями?
У редакцію «20 хвилин» звернулася жінка. Вона каже, що біля її будинку почалося будівництво магазину, який наражає на небезпеку всіх мешканців багатоповерхівки по Келецькій.

Забудова під 16-поверхівкою за адресою Келецька, 122 почалася наприкінці листопада. Мешканці 53-х квартир виступають проти нової забудови. Їх підписи збирала місцева активістка Наталя Політанська. Один з головних аргументів - у разі пожежі рятувальна машина не матиме доступу до будинку.

- Я живу у цій 16-поверхівці, - розповідає Наталя Політанська. - Протягом року два рази проводилися громадські слухання. Тоді чиновникики казали, що згідно технічним нормам тут не можна будувати. Але роботи почалися.

Відео дня

Наталя каже, що будівельники їй так і не сказали, яка фірма будує у них під будинком.  Сусіди між собою говорять, що це «Шик і блиск».

- Коли були рятувальники, то вони показали нам, що у разі пожежі їх машина навіть не має куди “стрілу” викинути, - каже Наталя. - Єдиний був куточок вільний – і той вони забудовують.

Ось такі оголошення з'явилися у під'їзді будинку.

Сусіди Наталі також не задоволені. Мовляв, її забудували зі всіх сторін магазинами.

- У нас немає ні двору, нічого – одні магазини кругом, - каже мешканка багатоповерхівки Оксана Ушакова. - Дитячий майданчик теж біля них. Це нікуди не годиться.

“Шик і блиск”: ніяких коментарів

Журналіст “20хвилин”  разом з Наталею вирушив до дільничного інспектора поліції Романа Катрука, який показав будівельний паспорт-прив'язку. У ньому було зазначено, що земля знаходиться в оренді у Тетяни Гетьман. З нею заключив договір про суборенду  Федір Корнійчук – директор «Шик і Блиск».

Журналіст зателефонував до офісу «Шик і блиск». Корнійчука не було на місці. Дівчина, яка підняла слухавку, обіцяла передати йому номер телефона кореспондента, щоб директор передзвонив та якось прокоментував ситуацію. Чекаємо дзвінка й досі.

Слово за архітектором

А Заступник директора департаменту архітектури Вінницької міської ради Сергій Кушнірчук каже, що все добре. Тобто, по закону.

- Тут потрібно відзначити, що люди, мабуть, думають, що там планується забудова торгово-офісного центру, - пояснює Кушнірчук. - Насправді там буде тимчасова споруда. Законодавством не передбачено для розміщення таких споруд отримання якихось окремих дозволів, має бути тільки паспорт-прив’язка. За законодавством громадським слуханням підлягають тільки проекти містобудівної документації.

Але директор архітектурно-проектної майстерні «Плясовиця» Віталій Плясовиця каже, що є одне порушення. І досить серйозне.

- Згідно постанови Кабміну №466 при будь-якому будівництві має бути інформаційний стенд, - каже він,. - На паркані, десь поблизу. Там має бути вся інформація: хто забудовник, проектувальник, номер декларації, будівельного паспорту, намальовані фасади…А цього немає. Я обійшов довкола й не побачив. Тобто звідки людині знати, що там буде?

Так що там стосовно пожежної безпеки?

Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області. У документі службовці обіцяють провести позапланову перевірку нового об'єкта біля будинку для того, щоб установити можливість ведення рятувальних робіт та доступу до будь-якої квартири у разі виникнення надзвичайної ситуації. Але, згідно законодавству, для цього їм необхідний дозвіл Кабінету Міністрів. Головним управлінням було підготовлено та направлено листа до першого заступника міського голови та Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області.

А поки здійснюються всі необхідні бюрократичні процедури, будівництво коло шістнадцятиповерхівці на Вишенці йде повним ходом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Дарья

    Поки почнуть щось вирішувати, то усе швидко побудують і кінці в воду.
  • Украинец

    Ночью собрались и разобрали, облили все смолой кинули шины и готово!!! Делов то!

    Дарья reply Украинец

    Дуже гарна порада, а потім зловлять і посадять.
  • Анонім

    Треба за Моргунова було не голосувати, це спец по розбазарюванню земель. Попередник хоч торгівлею займався, а цей просто розпродує.
  • Анонім

    спокойно сядем усе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up