Хто на мера Вінниці?

Хто на мера Вінниці?
Ось уже півроку як де-факто місто залишилось без міського голови. Коли будуть вибори і досі не відомо - чи то восени, чи то вже весною. Кандидатом від діючої влади скоріш за все буде Моргунов, можливий варіант від опозиції Володимир Воловодюк

Володимир Гройсман – 78% голосів, Антон Бойдаченко (ВО «Свобода») – 8,5%, Валерій Палій (Народний рух) – 1,39%. Явка виборців - 44%. Це результати виборів міського голови Вінниці в жовтні 2010 року.

Всього за мерське крісло тоді змагалися п’ятеро претендентів. Ще двоє – Андрій Клочко - «Всеукраїнська політична партія - Екологія та Соціальний захист» та Володимир Завольнюк - "Європейська партія".

Тепер через чотири роки питання виборів міського голови знову актуальне. Хоча, за великим рахунком, незважаючи на те, що поки що достеменно не відомо, коли ж вони будуть, перші претенденти уже почали «вимальовуватися».

Відео дня

То коли вибори

Взагалі, вибори міського голови, за словами екс-голови обласної ради Сергія Татусяка, уже б мали відбутися, після того як Володимир Гройсман перейшов працювати в Кабмін.

-  Це неприпустимо, коли у інших містах такі вибори були, а Вінниця стала виключенням, - каже він. -  Фактично ми бачимо, що продовжується практика подвійних стандартів, а Верховна Рада проігнорувала позицію вінничан.

У вінницькій “Батьківщині” переконані – вибори мера міста мають пройти уже восени разом з парламентськими.

- За великим рахунком, було б доречно, якби ці вибори пройшли уже в жовтні, думаю, наш міський голова має нарешті визначитися, а не сидіти одразу на двох стільцях, - каже голова обласного осередку партії Людмила Щербаківська.

Проте, за словами екс-депутата міськради Семена Ханука, більш реальний варіант, що вінничани обиратимуть мера уже весною.

На користь такого варіанту і недавня заява президента Петра Порошенка.

- Я впевнений, що після перезавантаження парламенту одним з перших питань, яким буде займатися нова Верховна Рада, буде реформа Конституції. І щойно буде прийнята нова Конституція з децентралізацією, оскільки місцеві ради одержать нові повноваження, це буде причиною дострокових виборів місцевої влади з новими повноваженнями.., - вважає Петро Порошенко.

Єдині кандидати

Від діючої в місті команди, команди Володимира Гройсмана, за словами Семена Ханука, скоріше за все буде висунуто єдиного кандидата – діючого секретаря міськради Сергія Моргунова, який на даний час і виконує обов’язки міського голови.

- Як на мене, це взагалі найбільш реальний варіант на сьогодні, - каже він. – Адже фактично усі інші, ідучи на вибори, мають заявити, що здатні перевершити досягнення команди Гройсмана, а це завдання не з легких.

Про свого єдиного кандидата говорять і у міській опозиції.

- Це буде спільний кандидат від демократичних сил: “Батьківщини”, “Свободи” і можливо УДАРу, а також громадських організацій і Майдану, - каже голова вінницького обласного осередку ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська, додаючи, що особисто в неї подібних планів немає.

Хто саме це буде, вона поки що не називає, але переконує, що це буде досить авторитетна та шанована в місті людина.

- Головне, що ця людина має співпрацювати з громадою, вирішувати нагальні проблеми, ті ж вінницькі прозорі офіси нарешті мають стати відкритими, а не закритими, - вважає Людмила Щербаківська.

Разом з тим, свого кандидата можуть запропонувати чи, принаймні, підтримати і інші політичні гравці.

- Те, що буде кандидатура, яку ми будемо підтримувати, в мене сумніву немає, але подібні розмови зараз не на часі, багато що буде залежати від того, наскільки зміниться модель влади, - каже екс-голова обласної ради Сергій Татусяк.

А тепер поіменно

Про наявність відповідних амбіцій/планів та готовність виступити як альтернатива діючій владі RIA підтвердили кілька людей. Серед них Борис Максимчук: директор спортивного клубу «Максимус», голова Політико-консультативної ради при ОДА та керівник обласної організації Європейської партії України.

- Таке бажання в мене є, але остаточне рішення буде прийматися в залежності від ситуації, - каже він.

Слабкі місця діючої влади він бачить у відсутності нормального зв’язку з громадськістю, проблемах з гаражами, виділенням земельних ділянок тощо.

Номер три, за результатами попередніх мерських перегонів, рухівець та адвокат Валерій Палій, каже, що ще не знає чи пробуватиме свої сили ще раз.

- Минулого разу мене кинули на амбразуру як камікадзе, я знав, що я не пройду, але інших варіантів не було, - каже він. – Як буде цього разу – не знаю, особисто мені цього не треба, але якщо націонал-демократичні сили мене висунуть, я буду брати участь.  

Має відповідні плани щодо крісла міського голови і голова ГО «Голос народу» Віктор Маліновський. Правда, якщо ще кілька місяців тому він говорив про те, що він розглядає можливість балотуватися, то сьогодні зазначає, що готовий зняти свою кандидатуру на користь іншого претендента, який матиме більшу підтримку.

- Те, що відбувається в місті – не є нормальним, тому ми зберемося з громадськими організаціями міста і приймемо рішення, кого висувати кандидатом, - каже він. – Це буде єдиний кандидат від громадських організацій, і можливо навіть окремих партій. Якщо стане питання, що буде інша кандидатура, краща, з більш високим рейтингом, я готовий зняти власну на її користь, адже партія вінничан уже дістала багатьох. Вона має увійти в історію. Тому, думаю, наші шанси на перемогу досить великі.

За його словами, ще одне прізвище, яке сьогодні обговорюється – Володимир Воловодюк.

- Так, цей варіант розглядається, але як буде далі – буде видно, - каже він.

- Цілком можливо, що я пробуватиму свої сили, - не виключає сам Володимир Воловодюк, голова громадської організації “Вінницький козацький полк імені Івана Богуна” та підприємства «Подільська Січ». – Але, як на мене, це має бути боротьба команд та програм, щоб зрештою перемогла та програма, яку підтримають люди.

За його словами – слабкі місця діючої влади – у її закритості.

- У місті має бути зроблено так, щоб люди отримали можливість впливати на владу, щоб були не прозорі стіни в прозорих офісах, а прозорі схеми прийняття рішень, - каже він. – Є й багато інших проблемних питань – це ті ж стоянки авто в дворах, питання якості питної води тощо.

На запитання, чи готові підтримати його кандидатуру громадські активісти, ті ж майданівці, Володимир Воловодюк каже, що за з усіма ними в нього гарні стосунки…

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Старогородец

    К нам вернётся В.Гройсман. И нам другого не нужно.
  • Тяжилофф

    А Моргунов еврей? Если нет, то нафига он нам нужен, городу нужен хитрый и умный еврей, умеющий находить со всеми общий язык, что бы бабок для города побольше выбил, дороги сдлелал и т.д.

    О.Глядач reply Тяжилофф

    Ханук?
  • ++

    Вообщем, с такими "кандидатами" у Моргунова, если он всё таки будет, нет другого варианта, как быть мэром.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up