Хто дерибанить землю Стрижавки?

Хто дерибанить землю Стрижавки?
Кілька активних депутатів Стрижавської селищної ради об’єдналися в боротьбі проти корупційних схем дерибану землі. Кажуть, поза аукціонами чиновники приватизують собі землю, мотивуючи це благом для селян. Хоча можливо переслідують власні інтереси

- Зокрема, мова йде про тридцять соток землі на березі водойоми, це ласий шматок засаджений лісом,  - каже депутат селищної ради Ігор Очеретний. - Є рішення селищної ради від 2013 року “...про відведення в постійне користування земельної ділянки на вул. Санаторній для будівництва дитячого ігрового майданчика та будівництва і обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту…” Рішення це було стосовно заяви від депутата селищної ради і голови земельної комісії Миколи Захаревича.
- А ще цей чиновник має дозвіл на 12 соток, хоча мова спочатку йшла про чотири сотки на будівництво магазину, - каже теж депутат Валерій Янчук. - Які там є дозвільні документи, невідомо, але всім відомо, що по закону землю під комерційну діяльність можна придбати через аукціон. Хіба не так?  Але наш голова земельної комісії отримав кусок землі - безкоштовно. Як завдяки досить розповсюдженій схемі, коли щоб оминути аукціон, не витрачати кошти, землю видають під садівництво. Що він там має робити? Прищеплювати на вільху груші, так виходить? 

Є люди за, є ті, хто проти
У Стрижавці стосовно цього питання думка селян розділилась. Одні кажуть, треба магазин та майданчик, і не важливо, хто цим буде займатись, головне результат. Інші - нема чого чиновникам землі приватизувати. За словами депутатів-опозиціонерів (їх так називають у Стрижавці, тому що звичне тепле болото каламутять) під садівництво має йти рілля, а тут ліс, берізки, берег річки знову ж таки…
- Мешканців села турбує те, що вони завжди мали можливість на цьому місці і худобу попасти, і з дітьми погуляти, а тут прийшов дядько і хоче цю землю собі заграбастати, - кажуть депутати. -  Та й до того ж людина ця не проста, а голова земельної комісії. Називається - дайте мені і моїм дітям, ну добре, якби десь в стороні, то про нього ніхто б там не загадав, це нормальна практика, як то кажуть, кожен має право, але так нагло практично в центрі біля річки, використовуючи службове становище…
Проти рішення селищної ради стосовно виділення землі чиновнику були зібрані підписи, близько сорока людей підписались.  
- Є громада селища, є незгодні, мають відбутись якісь громадські слухання, - каже Ігор Очеретний. - Але маємо справу з чоловіком, який знає, як “порєшать”, тобто це людина, яка неодноразово то там, то тут куснула шматочок землі, а тут щось знахабнів. Гарний шматок землі отримав, завдяки незаконному рішенню, яке на сесії “продавили”. Ми та ще кілька чоловік, як то кажуть, нової хвилі активістів, що прагнуть навести лад у Стрижавці, перший раз заблокували це рішення, але на наступну сесію було скликано всіх, кого тільки можна, і рішення продавили. Зібралася вся стара братія, яка звикла “всьо порєшать, всьо і "порєшалі". 

Це лише помста
Сам депутат селищної ради, а за сумістництвом голова земельної комісії Микола Захаревич на закиди своїх колег по депутатству каже - це помста.
- От, наприклад, Ігор Очеретний, він окрім депутатства був керівником комунального підприємства, і на його роботу від людей Стрижавки неодноразово були скарги, - каже Микола Захаревич. - А коли до селищної ради прийшло чоловік 80 і сказали, або ви його знімаєте з посади, або ми перекриваємо трасу обласного значення, я став шістнадцятим депутатом, який проголосував за його звільнення. А депутат Валерій Янчук, окрема тема, він же хотів стати новим селищним головою, не вийшло і на ділянку цю теж мав сподівання… Тепер ці депутати та ще кілька їх однодумців ведуть проти мене піар-компанію і обливають брудом. Хоча я нічого протиправного не роблю.

Відео дня

Усе робиться для людей
За словами Миколи Захаревича, ще в 2012 році мешканці Стрижавки, зокрема ті, що живуть на вул. Санаторній, бідкались, що потрібно якийсь магазин поставити. А голова сільради сказав - знайдете місце та людину, яка цим займеться - дам дозвіл.
- В присутності жителів всіх вулиць та депутатів я сказав, якщо люди не проти, я зможу зробити магазин для них, - каже голова земельної комісії. - Мешканці вулиці обійшли всіх сусідів, зібрали підписи про згоду на те, щоб селищна рада виділила землю під магазин, я в свою чергу, коли давав згоду на зборах, сказав, що ставити один магазин для нас буде нерентабельно, тож буду просити про виділення щонайменше 12 соток, щоб можна було там в майбутньому поставити кафе. Коли виносили це питання на голосування, були присутні селяни і всі депутати, в тому числі Валерій Янчук і Ігор Очеретний, які проголосували “за”. Тож нікого нічого не просив, сказав: “Якщо люди дадуть згоду, буду працювати”, вони погодились. А тепер війна, ну що ж, хочуть війни - буде.  
До речі, земля, яку отримав від селищної ради Микола Захаревич, була виділена під садівництво, хоча на ній має бути комерційне будівництво. На що чиновник каже: 
- Так, дійсно, ця земельна ділянка була виділена під садівництво, рішенням від 2012 року, я тоді відкрито сказав: "Люди добрі, для того, щоб побудувати магазин чи кафе, земля має виділятись через аукціон”. Але важелів проведення аукціону та викупу землі не було, тож запропонував наступне: “Ми робимо так, я пишу заяву на те, щоб виділили землю під садівництво і облаштовую її як обіцяв”. Тобто злого умислу не було, - каже Микола Захаревич.

До 12 соток ще 30 на додаток?
Окрім вищеназваних 12 соток під магазин та кафе, голова земельної комісії отримав від селищної ради ще 30 соток вільної землі. 
- Я написав в селищну раду, щоб виділили землю, котра знаходитья поруч з виділеною мені ділянкою для облаштування майданчика, - каже Микола Захаревич. - Там є насадження, кущі, дерева, я зобов’язався побудувати там спортивний майданчик за власні кошти, тому що діти там грають у футбол під високовольтною лінією, це не припустимо. 
За словами чиновника, все це він робить не для того, щоб отримати якусь вигоду, нажитись, а для людей. Хоча деякі депутати постіно йому заважають.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Важливим питанням є те що поважна земельна комісія на чолі з головою комісії(майбутнім власником ділянки) не бачать на ділянці лісу.В їх очах це виглядає чагарником.
  • Анонім

    забрати цю ділянку і кращи віддати  бійцям ато це буде справедливо
  • Анонім

    В листi вказано,що питали дозволу в громади,нiхто нiякого дозволу не питав!!!Це хiбащо згiднi були чоловiк 10,а саме родичi-сусiди. Не проти щоб зiбрали жителів і всі вирішили це питання .
  • Анонім

    ніхто не питав  дозволу у громади  у нас усі люди проти кафе магазинів у нас багато а детячого майданчика не має там мае бути тільки дитячий майданчик
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up