Екологи та аграрії проти розміщення заводу "Монсанто" у Вінниці

Екологи та аграрії проти розміщення заводу "Монсанто" у Вінниці
Перед повторним аукціоном з продажу 80 гектарів землі у мікрорайонів Східний, вінницькі науковці зібрались на круглий стіл, де висловили своє занепокоєння тим, що цю ділянку може купити компанія "Монсанто".

- Вона "засвітилась" ще у в'єтнамській війні, тоді через застосування спеціальних речовин, були знищені гектари лісу, щоб повстанці не могли ховатися, - каже професор, завкафедри ботаніки, генетики та фізіології рослин Вінницького аграрного університету Василь Мамалига. - Але це ще не все після цього там спостерігалась надзвичайно велика "мутабільність" населення. Проблема в тому. Що невідомо, що саме там планується робити.

- Але обласна влада уже заявила, що підтримує цей проект, - каже директор Інституту екології та екологічної кібернетики Вінницького національного технічного університету Василь Петрук. - Якби тут побудували якусь збірну лінію автозаводу, я б теж був за, при чому щиро. Але в даному випадку, як еколог, я категорично проти будівництва такого заводу. Фірма “Монсанто” має не просто мільярди, а трильйони доларів і вони можуть купити будь-кого, і зробити все що завгодно. Більше того, недавно Конгрес США прийняв Закон Про захист фірми “Монсанто”. Це означає, що після того як його підпише Президент, повністю відкриються шляхи для поширення цієї продукції у світі. Говорити можна багато, але потрібно розуміти, що всі модифіковані організми в кінцевому підсумку мають і алергенну, і канцерогену, і патогенну, і навіть токсичну дію. Наприклад, для порівняння, Швеція повністю заборонила виробництво і використання ГМО. Кількість населення, які страждають від алергій тут складає 7% від загальної чисельності, а в Штатах, де ГМО повністю дозволене, цей показник складає 70%.

Науковці зазначають, що незважаючи на те, що офіційно в Україну ГМО продукція не завозиться, якби зробити відповідні дослідження, то виявилося б, що б реально більшість (50-60%) товарів, які ми купуємо в крамницях містять ГМО.

Відео дня
> - Проблема в тому, що у Вінниці не має лабораторії, яка б могла б робити відповідні аналізи. Їх роблять тільки в Києві, але це дуже дороге задоволення: від 600 гривень – коштує аналіз щоб просто визначити наявність ГМО, і від двох тисяч, щоб визначити його кількість у продукції, - каже Василь Мамалига.

За словами заступника головного лікаря Вінницької районної лікарні Валерія Щербаня, в свій час проводились дослідження на білих мишах: їх годували ГМО, в результаті з’ясовано, що уже в третьому поколінні вони ставали безплідними. 

Нагадаємо, повторний аукціон з продажу 80 га землі заплановані на 19 квітня. Стартова ціна залишається незмінною - 81,592 млн грн. без ПДВ.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Anonymous

    Лазарев о ГМО - диагностика: https://www.youtube.com/watch?v=Z1O8P66fgqU
  • Anonymous

    http://www.contrtv.ru/common/1096/ Примерно 15 лет назад уговорами, подкупом властей, давлением через банки (почти все фермеры контролируются банками, выдающими им кредиты), всеми мыслимыми и немыслимыми способами фермеров заставили культивировать генетически измененные растения, в том числе пшеницу. Особенностью этих растений является то, что на следующий год их семена не прорастают. И фермерам приходится вновь обращаться к производителям генетически модифицированных организмов за новыми семенами. Но главное не в этом - фермеров обязывают сеять только генетически измененные семена, причем механизмов сделать этого - масса. Второе - практически полностью уничтожен семенной фонд Канады, т.е. запасы «обычного», не генетически модифицированного зерна, которые держали фермеры для следующих урожаев. Специально нанятые люди следят, чтобы фермер ни в коем случае не сеял зерно для будущих урожаев. Он должен закупать только у монополистов. В случае отказа у него начинаются очень серьезные проблемы - «подставки» со сбытом продукции, отказ продавать средства химической защиты растений, которые находятся в руках тех же корпораций, проблемы с сельхозтехникой и кредитами и так далее. Это давление исключительно сильно и переламывает даже самых упрямых
  • Anonymous

    Фильм Корпорация "Еда" смотрите с 1:06:05 "От семени до супермаркета" http://www.youtube.com/watch?v=B377W1xxhJs#t=1h06m05s Вот в чём реальная опасность ГМО
  • Anonymous

    блин, что за бред, автор **. п.с. тест на гмо делают на Ватутина 23
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up