Другий Чорнобиль від Вінниці за 200 кілометрів. Що це означає для вінничан?

Другий Чорнобиль від Вінниці за 200 кілометрів. Що це означає для вінничан?
Третій день не можуть погасити пожежу, що почалася з вибуху на нафтобазі під Києвом. Клуби їдкого диму, як інформують сьогодні авторитетні видання, рухаються в напрямку Вінниці. Поки звучать офіційні коментарі у досить оптимістичному дусі, пожежу все ніяк не загасять, а експерти пророкують: наслідки вибуху можуть відчути навіть в Берліні. Екологи говорять про можливі кислотні дощі та небезпеку токсичних опадів для людей та майбутнього урожаю. А це ще страшніше, ніж той чорний дощ, що пройшов недалеко від місця катастрофи...

Екологічною катастрофою, ще 9 червня, коли тільки-но розгорілася велика пожежа під Васильковом Київської області, назвав наслідки вибуху на нафтобазі директор столичного еколог-культурного центру Владимир Борейко.

- Відбувається величезний викид різних формальдегідів, які, перш за все, сприяють раковим захворюванням, - сказав експерт. - По-друге, ще будуть кислотні дощі. Вони через деякий час можуть пролитися не тільки над Києвом, а й над Берліном.

Хмара іде
Недалеко від столиці ще в перший день пожежі ішов чорний дощ. Це далеко не кислотні опади, а вода з пилом та кіптявою. Інформ-агенції так цитували очевидця:

«Буквально чорна вода лилася з неба, тому що над нами чорна хмара».

Мешканці села Калинівка Васильківського району кажуть, що через хмару диму, яка постійно знімається в повітря, в їхньому населеному пункті нічим дихати:

„Стовбур чорного диму – це просто жах якийсь! Очі сльозяться, дихати нічим. Ми закрили всі вікна і забрали собаку до хати, щоб не отруїлася».

За словами експертів, опади з пилом, кіптявою і іншими продуктами згорання пального (горіли вісім з тринадцяти резервуарів автобази) можуть поширитися на багато кілометрів.


Спеціалісти радять киянам без особливої потреби не виходити надвір, а жителям Васильківського району - зачиняти вікна і часто проводити вологі прибирання. А вагітним жінкам й мамам із малими дітьми рекомендують взагалі краще виїхати десь подалі.

Та офіційно в міліції говорять, що причин для паніки немає. Разом з тим, за словами мера столиці, рівень небезпечних речовин в повітрі у Києві вже зараз перевищує допустимі показники в рази – від 2,5 до майже 7 разів вищий норми.

Вчора, 10 травня, дим від пожежі можна було побачити з високих точок київського мікрорайону Борщагівка. Сьогодні в мережі пошилася інформація про те, що чорна хмара рухається в нашому напрямку – вітер її несе до Вінниці.


Бійся дощу
На сьогодні та завтра, 11 та 12 червня, у Вінниці прогнозували дощі. Чи варто боятися цих опадів через катастрофу під Києвом? Від гарячої точки, тобто місця пожежі, до нас – 200 кілометрів або три години автомобільного шляху.  

- Якщо сьогодні й буде дощ, то невеликий, - говорить директор вінницького гідрометеорологічного центру Юрій Власов. – А щодо напрямку вітру й чи не з Києва зараз дме до нас, то скажу так: на 90 відсотків упевнений, що чорна хмара обійде нас стороною. Напрямок вітру буде мінятися.  

Виходить, вінницькі метеорологи щодо чорних дощів заспокоїли, а київські екологи навпаки страхають, і значно страшнішими дощами - кислотними. Такі, кажуть, можуть бути по всій країні й коли завгодно та далеко за її межами.

- Кислотні дощі можуть з’явитися, де завгодно. Навіть далеко за межами України. У екології немає кордонів, – насторожує Володимир Борейко.

Його колеги-екологи пророкують: наслідки вибуху й згоряння пального можуть осісти на городніх огірках, помідорах, ягодах, руйнувати імунітет людини, опалювати шкіру і викликати нервові розлади.

- Під виглядом краплин без кольору і запаху може ховатися кислотний дощ, що має у своєму складі сполучення азоту та сірки, - пояснює експерт. – Такі опади загрозливі тим, можуть міняти кислотність грунту і тим самим викликати захворювання рослин та наносити величезну шкоду урожаю. Крім того – кислотний дощ небезпечний для представників фауни. Його потрапляння у водойми може призвести до вимирання деяких видів риб.  



Другий Чорнобиль
Пожежа на нафтобазі «БРСМ-нафта» (с. Крячки Васильківського району) спалахнула ввечері у понеділок, 8 червня. На ранок 9 червня загорілися вісім з 13-ти резервуарів з паливом. До цього часу, за три доби, вогонь загасити не вдалося. На місці працюють пожежні трьох областей. Мобілізували по тривозі півтисячі нацгвардійців та тисячу працівників міліції та задіяли військових для оточення небезпечної зони. Населення сусідніх населених пунктів від евакуації відмовляється.


Як писали репортери, що працювати в епіцентрі катастрофи, у людей від високої температури повітря плавилися мобільні в кишенях та розлазилися підошви взуття. Пожежні постійно охолоджують ємності, які не зачепило полум’я, аби не допустити збільшення площі займання. Висота вогню – більше сотні метрів. Небезпеку розповсюдження вогню на сусідню автобазу присікли, в сторону складів військової частини – зупинили.


Серйозно постраждалих від пожежі 12 людей (співробітники нафтобази з небезпечними для життя опіками, й один загинув в реанімації). Загиблих під час гасіння пожежі четверо: один цивільний та троє пожежників. Наймолодшому з них було лишень 20 років. Докладніше про загиблих можна прочитати тут - Під Києвом на нафтобазі постраждали козятинчани.


Як сказав міністра МВС Арсен Аваков, міліція через катастрофу розслідує „кричущу некомпетентність” і відкрили два кримінальні провадження. Одне - розслідує Генпрокуратура за зверненням нардепів про фальсифікації якості палива компанії «БРСМ». Друге, міліцейське, - за частиною п’ятою стаття 191 Кримінального кодексу України (Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах). Це провадження стосується діяльності службових осіб групи «БРСМ».

З офіційного повідомлення на сайті МВС: „Слідство встановило, що у період 2014-2015 років службові особи групи підприємств «БРСМ» (...) незаконно заволоділи коштами на загальну суму понад 1,2 мільярди гривень, шляхом незаконного придбання, виробництва та збуту нафтопродуктів”.

Арсен Аваков прокоментував пожежу на нафтобазі у Васильківському районі на Київщині#Аваков #пожежа #нафтобаза #Київщин...

Po

Відео дня
sted by МВС України on 9 Июнь 2015 г.


 
Читайте також:
У Вінниці знову щось "бабахнуло"

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дарья

    Не думаю, що ця димова хмара з палаючої нафтобази грозить для жителів Вінниччини, а от для жителів Васильків де сталась ця пожежа да, про них нада думати в першу чергу, там такі шари відходів залишаються у людей на подвір"ї, що навіть не уявляю як вони там перебувають, живуть і дихають усім цим, а про дітей взагалі мовчу.
  • Анонім

    За сжигание листьев штраф 1000+ грн, а за это кто-то заплатит? Хотелось бы расследование по этой ситуации от журналистов.

    Анонім reply Анонім

    А это идея. 20 минут дерзай расследование
  • Місцевий

    Димова хмара з палаючої нафтобази у Києві не матиме згубних наслідків для жителів Вінниччини

    11.06.2015
    Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

    Про це повідомляє начальник Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрій Власов.

    «Загроза для вінничан мінімальна,- стверджує посадовець,- адже найближчими днями на території області очікується суха погода, а хмара, що рухається в бік Вінниччини та Хмельниччини знаходиться на досить значній висоті – 1,5 – 2 км,до того ж, найближчими днями прогнозується зміна напряму вітру на південно-східний ».

    У гідрометцентрі прогнозують, що північно-східний вітер, який і жене хмару із сажі у бік Вінниці протримається ще день. Сила вітру буде близько 5-10 м/с.

    Тож за словами Юрія Власова, загрози «чорного дощу» для мешканців області немає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up