Дев’ять відмінностей: Вінниця VS Івано-Франківськ

Дев’ять відмінностей: Вінниця VS Івано-Франківськ
Журналістка з Івано-Франківська провела два тижні у Вінниці, і тепер міркує про те, чим відрізняється міський простір Вінниці від Івано-Франківська

Транспорт

По-перше, у Вінниці є нічні маршрутки, які коштують чотири гривні. По-друге, є трамвай, якого мені так бракує у Франківську (можна сперечатися, чи це раціонально для міста, але мені особисто хотілося б). По-третє, трамваї їздять за розкладом, який можна знайти на зупинках.

На зупинках також вказані номери тролейбусів (вже без графіку), а от номерів маршруток я не зауважила. Так що головний висновок: у Вінниці громадський транспорт дискримінований на користь трамваїв. Вінничани скаржаться, що через те, що із центру забрали маршрутки, весь транспорт страшенно переповнений, проте, жодних незручностей навіть у години пік я не зауважила.

Відео дня

Реклама
Якось я шукала відділення сервісу доставки, що на вулиці Хлібній (для не вінничан – це вуличка, що перетинає центральну Соборну). Роздивлялася стовпи навколо і шукала очима лайтбокси з рекламою компанії – а їх ніде не було. Зрештою стало ясно, що у центрі Вінниці не побачиш ані рекламних розтяжок над вулицею, ані рекламних бордів уздовж дороги, ані лайтбоксів. Немає навіть маленьких прикріплених до стовпів табличок. З іншого боку, яскравість та несмак вивісок на крамницях і кафе можуть спокійно конкурувати з Франківськими.

Парки

У будь-якому місті їх завжди недостатньо, але в центрі Вінниці є де перепочити від міста. Великий Центральний парк хоч і має всі радянські атрибути (фонтани в стилі ампір, старі, але цілі лавочки, каруселі, напівзанедбаний концертний зал), все ж таки приваблює достатньо людей, щоб не виглядати депресивно.

А невеличних затишних просторів з лавочками, фонтанами і зеленню в центрі не бракує. У Франківську теж є приємні маленькі скверики, але все псують Парк воїнів-афганців і територія палацу Потоцьких – зелені, але дикі.

Забудова

Вільні квадратні метри в центрі? Забудова не змусить довго чекати. У Вінниці зараз назрівають протести проти будівництва торгівельного центру поруч із костелом, а у Франківську останніми дніми обговорюють проект забудови відкритого майданчика біля Бастіону, що перекриє мури. З іншого боку – і це об’єднує Вінницю та Франківськ – зелені зони охоче привласнює церква. Якщо не збудувати капличку, то принаймні хрест поставити. На майбутнє.

Набережна

Набережна Південного Бугу стала магнітом для місцевих мешканців і туристів, відколи у 2011 році її реконструювали і запрацював світломузичний фонтан. Картину псує занедбаний острів Кемпа (або Фестивальний). На ньому, якщо дослухатися до чуток, планують будувати торгівельний центр, а було би добре проводити літні фестивалі або принаймні відновити міст і зробити острів доступним для прогулянок. За кількасот метрів від реконструйованої набережної береги Бугу зберігають дикість, чим нагадують береги обидвох франківських Бистриць. Якщо, за словами архітектора Віктора Зотова, Київ використовує потенціал Дніпра на 5 %, то на скільки використовує Франківськ свій річковий потенціал?

Велосипеди й пішоходи

Вінниця – дуже горбиста, порівняно з геть пласким Франківськом, але роверисти тут все одно трапляються. Велопарковок я помітила мінімум, як і у Франківську. Єдина велодоріжка, здається, суто експериментальна.

Зате пішоходи у центрі Вінниці почуваюся господарями.  Переходи через центральну вулицю Соборну – всі наземні, і хоч найчастіше не мають світлофорів, переходячи по зебрі почуваєшся безпечно. Не раз я згадувала улюблений перехід (зі світлофором!) на перехресті Галицької та Дністровської, який дехто називає «індією».  Хостел

У живому європейському місті (у Вінниці на «європейськості» особливо наголошують) має бути хостел – яскравий, молодіжний, міжнародний. У Франківську з цим все чудово, доки є «Феномен». Вінницькому хостелу «Центр» бракує жвавості та атмосфери хостелу, зате він простий, чистий і чесний, і там працюють чудові люди. Я би спинилася у «Центрі» ще раз.

Вулична їжа

Франківськ і Вінниця не мають надміру пропозицій для зголоднілих мандрівників. Але у Вінниці, завдяки потужній грузинській діаспорі, чимало грузинських пекарень, а завдяки близькосхідній не бракує кіосків з шаурмою, де можна купити в тому числі і фалафель. У Франківську мої пошуки фалафеля поки що не були успішними. Загалом у плані вуличної іжі обом містам є, куди рухатися.

I LOVE VINNYTSIA / I LOVE IF

Саме плани встановлення знаку «I LOVE IF» у Франківську надихнули мене на порівняння обох міст. В обох випадках це візуалізація бажання долучитися до «європейської родини», адже подібний знак найвідоміший, певно, в Амстердамі. У Вінниці добре помітна нещирість цього жесту. «I LOVE VINNYTSIA» встановлений на голісінькому гранітному на каскаді перед універмагом. Сірі поверхні із сухими фонтанами і металевими перилами, без жодного шансу на тінь влітку викликають таке відчуття такої туги, від якого не врятують ті п’ять туй, що ростуть збоку. Хоча так, туристи дійсно фотографуються із «I LOVE VINNYTSIA». 

Світлана Ославська

Читайте також:

Вінниця очима журналістки з Івано-Франківська

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Забаштанський Толик

    в франковске не был врать не буду.но был в тернополе.львове.черновцах.грязь везде.убитые дороги.на общественный транспорт без слез смотреть нельзя.винница по ставнению с ними европа.и все остальное что сравнивала девушка бледнеет и не актуально.

    Дарья reply Забаштанський Толик

    Була у Львові - місто не погане, великого бруду там не бачила, єдине, що мені не сподобалось, що там вузенькі вулички. А щодо бруду у нас також Вінниця не шик по чистоті. Люди лінуються донести сміття до мусорного баку, добре, що збирається народ гуртом та трохи прибирає це сміття.
  • Цымбалюк Евгений

    Статья печялька,автор толком ні про що не розповіла,зрівнювати я не бачу з чим...Про наше місто можна таку статью написати що читати треба буде не 2 хвелини, а з добрих пів години і про І.Ф. думаю теж е що сказати.З сказаного я розумію що ці два міста як 2 села.....Наше місто в трійці кращіх міст в Україні,а розповіли ніби про смт Калинівка.Я не хочу ні в якому разі образити автора,але є чему повчитись.Вам просто потрібно було взяти декілька людей з міста які добре знають місто,тоді б була крута статья і було б з чим порівняти.Автору бажаю успіху в роботі!)

    Дарья reply Цымбалюк Евгений

    З чимось з тобою згодна, багато не розкрито про наше місто, адже у нас є дуже багато місць куди можна сходити та висвітлити про це у статті. Ти правий було б карще якби Світлана взяла із собою когось хто добре знає місто. А так це тільки частина того, що вона побачила і написала.
  • Анонім

    Чому не сказали про новобудови? Чому не сказали про історичний центр та стан будівель? 

  • Sasha Korpanyuk

    парк вообще надо снести! там не только фонтаны советские. да и радуга в усср была как новенькой, он ещё и построен в 1946 году после войны..

    а чего ж в ивано-франковске за годы независимости трамвай не построили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up