Чому акції вінницької фабрики Roshen було продано в 100 разів дорожче за номінал

Чому акції вінницької фабрики Roshen було продано в 100 разів дорожче за номінал
Вінницька кондитерська фабрика залучила 860 млн гривень за близько 0,84% акцій. Журнал Forbes пише, що ймовірна причина завищення вартості акцій під час торгів – бажання зберегти структуру володіння активами.

Основний виробничий майданчик корпорації Roshen, яка належить президенту України Петрові Порошенку, – Вінницька кондитерська фабрика – залучила на фондовій біржі ПФТС 860 млн гривень. Компанія розмістила 34,4 млн простих іменних акцій (близько 0,84% від 4,05 млрд емітованих до цього моменту паперів). Цінні папери було куплено одним лотом. Згідно з даними ПФТС, акції Вінницької кондитерської фабрики продано по 25 грн за акцію при номіналі 0,25 гривні за акцію..

Виходячи із залученої суми, вартість одного цього активу Roshen становить $6,7 млрд, що є напевно нереалістичною оцінкою. Для порівняння: 2005 року група Mittal Steel придбала «Криворіжсталь» – найбільший металургійний комбінат України – за $4,8 млрд. Раніше учасники ринку оцінювали всю корпорацію Roshen максимум у $2 млрд.

«Ця вартість викликає резонанс, оскільки в лютому 2013 року викуп акцій Roshen у міноритарних акціонерів здійснювався по 0,2575 гривень за акцію, що вважали ринковою ціною», – каже партнер юридичної компанії DEGA Partners Костянтин Гамкрелідзе.

Відео дня

У компанії уточнюють: угода не є ринковою, відбулася операція купівлі/продажу цінних паперів афілійованими особами. «Оскільки Вінницька фабрика є акціонерним товариством, то так ми вирішили збільшити статутний фонд. Ми маємо намір самим і викупити ці акції», – зазначає генеральний директор корпорації Roshen В'ячеслав Москалевський.

За словами Москалевського, використовувати такий непростий метод крос-фінансування його компанію змушують вимоги українського законодавства. Детальних обставин угоди він не коментує: за його словами, таку структуру рекомендували юристи. «Оскільки 99% фабрики володіє наша компанія, то це суто технічна операція», – підкреслює гендиректор корпорації.

Згідно з проспектом емісії, залучені кошти інвестують в основні фонди підприємства: 450 млн гривень планують направити на купівлю нового виробничого устаткування, 10 млн – на реконструкцію та модернізацію вже наявного, а ще 400 млн піде на будівництво виробничих потужностей.

Угоди з таким перевищенням номінальної вартості нетипові навіть для українського фондового ринку. «Можна було випустити пропорційну кількість акцій або залучити кошти через кредити чи облігації. Але в принципі спосіб фінансування неважливий, головне – що кошти спрямовані в капітал», – каже експерт фондового ринку на умовах анонімності. Це IPО не вплине на фондовий ринок – за умовами торгів на ПФТС, біржовий курс акції формується після того, як за одну торговельну сесію буде укладено щонайменше три контракти з її участю на загальну суму понад 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Імовірна причина завищення вартості акцій під час торгів – бажання зберегти структуру володіння активами. Емісія 3,44 млрд акцій із тим же номіналом на суму 860 млн гривень знизила б частку Roshen у Вінницькій кондитерській фабриці до 53%. Костянтин Гамкрелідзе припускає, що Roshen розмістила свої акції публічно для дотримання стандартів прозорості. «Приватне розміщення передбачає відчуження акцій шляхом безпосередньої пропозиції певному колу осіб, кількість яких не перевищує 100. Звичайно ж, Вінницька кондитерська фабрика не могла вдатися до такого непопулярного варіанта», – констатує він.

До розпродажу активів президента, який він обіцяв під час виборчої кампанії, публічне розміщення Вінницької кондитерської фабрики не має стосунку і було продиктоване виключно локальними бізнес-міркуваннями.

«Коли йдеться про продаж [корпорації Roshen], мається на увазі продаж пакету, що належить Петрові Порошенку, а він не єдиний акціонер компанії. Варто розділяти діяльність компанії та президента», – підкреслює Москалевський. За його словами, діяльність компанії не завжди узгоджується з гарантом.

Суму розміщення акцій Вінницької кондитерської фабрики також не братимуть до уваги при визначенні вартості Roshen.

«Якщо це справді угода між пов'язаними сторонами, то ніхто не звертатиме на неї уваги, оцінюючи вартість активів. У самого холдингу грошей від цього більше не стало», – стверджує Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвестбанку Concorde Capital.

За матеріалами forbes.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Бла-бла-бла, бла-бла-бла....вот собственно что я понял из этой статьи. Я рад за журналиста 20минут, который наверняка "скатал" откуда-то эту умную статью, но мне, обычному человеку не владеющему экономическими терминами и понятиями, сложно понять о чем статья. 20минутам слабо сделать свою авторскую трактовку этой статьи, для обычных людей, а не списывать эту экономическую муть?

    Anonymous reply Анонім

    Суть такова, что когда дело касается своего, то "Закон можно обойти", а когда чужого - то "Закон нельзя перепрыгнуть".

    Ну а Місцевому (постом ниже) все нипочем, ему везде Путин мерещится.

    Галина reply Anonymous

    мені вже 80 років мої внуки сироти не отримують ніяких дивідентів а  здано акцій на 970000 грн  Віддайте хоч ці гроші Дітям треба вчитися мати житло  Акції здані Порошенку а не  Ротшильдам
  • Місцевий

    Коли йдеться про продаж [корпорації Roshen], мається на увазі продаж пакету, що належить Петрові Порошенку, а він не єдиний акціонер компанії. ЦИМ ВСЕ СКАЗАНО ДЛЯ ВСІХ!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up