Авіакатастрофа під Донецьком зменшила шанси хворих на СНІД на одужання?

Авіакатастрофа під Донецьком зменшила шанси хворих на СНІД на одужання?
В Боінгу-777 малайзійських авіаліній, який збили 17 липня цього року в Донецькій області, загинуло 298 осіб. Серед них було і шестеро науковців - вони летіли до австралійського Мельбурну на Міжнародну конференцію по боротьбі зі СНІДом. Вінницькі лікарі погоджуються, що смерть вчених такого рівня є непоправною втратою для всіх, хто бореться із захворюванням

Сьогодні у Вінницькій області нараховується 3983 ВІЛ-інфікованих, з них 1526 осіб мають діагноз СНІД. Вінничани, як і хворі у всьому світі, очікують на ефективні ліки, які б поклали край цій епідемії. Загибель у авіакатстрофі у Донецькій області передових вчених по боротьбі з ВІЛ-СНІДом може відстрочити цю подію на невизначений час.

Нагадаємо, що Боінг-777 летів із Амстердаму (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія). На борту літака було 280 дорослих пасажирів та троє дітей, а також 15 чоловік малайзіського екіпажу. Вижити у страшній катастрофі в четвер, 17 липня, не вдалося нікому.

Відео дня

Як повідомили в п’ятницю, 18 липня, в пресс-службі Malaysia Airlines, на борту літака були громадяни дев’яти країн, найбільше з Нідерландів - 154. Громадянство 43 загиблих і досі не встановлено.
В інтернеті поширилася інформація, що на борту літака була делегація з більш ніж ста спеціалістів, які летіли до Австралії на Міжнародну конференцію по боротьбі зі СНІДом. За останніми даними, вдалося підтведити особи шести науковців, в основному - голландців.
Конференція в Мельбурні відкрилася в неділю, 20 липня, хвилиною мовчання. Організатори вирішили не скасовувати її проведення і цим віддати шану загиблим науковцям, які все життя працювали над тим, щоб побороти СНІД.
Втратили передових вчених
За словами канадського фахівця з ВІЛ Тревора Стреттона, загиблі вчені як ніколи наблизились до створення вакцини:
- Є дуже багатообіцяючі дослідження, які ведуться протягом довгого часу, і зараз ми близько підійшли до вакцини, так що можна говорити про кінець епідемії СНІДу в недалекому майбутньому, - наводить Independent слова вченого.
Інший вчений, директор лабораторії Монаш професор Річард Бойд каже, що на борту летіли кілька лідерів у галузі дослідження ВІЛ. За його словами, хоча світова мережа досліджень у цій області дуже розгалужена, є фахівці, які незамінні.
- Ми втратили світових лідерів, а також деяких перспективних молодих вчених. Це дуже важка втрата, - каже професор.
Саме на конференціях міжнародного рівня, як цьогорічна у Мельбурні, і діляться вчені передовим досвідом та останніми розробками у боротьбі з ВІЛ-СНІДом. Про це говорить і головний лікар Вінницького обласного Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський:
- Два роки тому в складі української делегації я приймав участь у конференції у Відні, в Австрії, - каже пан Матковський. - Така конференція проводиться раз на два роки і вважається найпрестижнішим зібранням наукових “умів” у сфері боротьби зі СНІДом. Спеціалісти, зазвичай, діляться досвідом, презентують найновіші препарати для лікування ВІЛ-інфікованих, презентують результати клінічних досліджень.
Хто такий Джозеф Ланж
Серед всіх втрат наукове співтовариство особливо виділяє загибель вченого, колишнього президента Міжнародного товариства боротьби зі СНІДом з Університету Амстердама Джозефа Ланжа. Він почав займатися дослідженням цієї хвороби ще в 1983 році, коли вірус тільки почав свою ходу по планеті. Ланж був автором понад 350 статей і однією з ключових фігур відразу в декількох проектах з розробки антиретровірусної терапії щодо запобігання передачі вірусу від матері до дитини. Цю терапію планувалося застосовувати як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються.


На борту також була дружина Ланжа - Жаклін. Останнім часом Ланж керував департаментом глобального охорони здоров'я в Академічному медичному центрі Університету Амстердама, а також був виконавчим директором з науки в Амстердамському інституті глобальної охорони здоров'я та розвитку.
На борту малайзійського літака, збитого на сході України, також перебував і прес-секретар Всесвітньої організації охорони здоров'я, колишній журналіст BBC Гленн Томас.
Працюють справжні фанатики
Головний лікар Вінницького обласного Центру боротьби зі СНІДом Ігор Матковський каже, що все, що дізнаються лікарі на таких конференціях, можна і потрібно використовувати не тільки під час лікування хворих у своїй країні та місті, а й для покращення профілактичної роботи:
- Якщо презентують, скажімо, новий препарат, то це не означає, що ти приїжджаєш додому і одразу ж починаєш призначати його всім своїм хворим, - каже лікар. - Процес затвердження такого препарату може затягнутися років на п’ять, адже потрібно погодити всі питання з Міністерством Охорони здоров’я у своїй країні. Проте це знання, це обмін досвідом, це великий крок вперед у розробці ліків від СНІДу спільними зусиллями всіх вчених світу.
Про загиблих у авіакатастрофі вчених пан Матковський каже так:
- Неймовірно шкода колег … З власного досвіду знаю, що у сфері боротьби зі СНІДом працюють справжні фанатики, ентузіасти, які душею віддані своїй справі. Це непоправна втрата як для науковців всього світу, так і для тих хворих, які чекають на допомогу і ліки, які б повністю зцілили недугу.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Торонтуй

    Спасибо майдаунам.
  • саша корпанюк

    спид -блеф! его выдумали фармацевтические компании ,чтобы заработать! как и кремы для загара! потрачены огромные средства ,но вируса не обнаружили!

    Ліч reply саша корпанюк

    ага. а вашу голову на наличие мозга кто-то проверял? может это тоже блеф и внутри там пустота?)

    А вообще вот кто сказал, что что-то существует вообще? мы пыль, как и все вокруг.
  • Гордый Варяг

    Тем более эта авиакатастрова подтверждает, что сбили самолет не случайно, а преднамеренно. Кому-то выгодно людей не вылечивать, а лечить вечно: и человек последнее отдаст, и распил государственных денег неконтролируемый. Где все ваши птичьи и свиные гриппы?..
  • Дима

    спасибо москалям..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up