Археологи з педуніверситету «накопали» за два дні кахлів та кружок 17 століття

Археологи з педуніверситету  «накопали» за два дні кахлів та кружок 17 століття
Для студентів-першокурсників розкопувати старовину на території Свято-Преображенського собору – в новинку. Почали розкопки 15 липня. За два дні вже «намили» зо три десятки знахідок: глиняні кахлі з печей та кухлі.

Основна група археологів працює на дні 2,5 метрового котловану. Лопатами вони обережно знімають шар землі до 20 сантиметрів і викидують його назовні.  Вони в основному і знаходять першими експонати.

Наверху працюють переважно дівчата. Вони відгортають землю від краю котловану та іноді теж можуть знайти експонат.  Знайдені предмети йдуть на «мийку».

Previous Next

Відео дня

- Миється все, що зібрали. Вже потім фрагменти, що не несуть інформації ми викидаємо. Після миття може знайтись надпис, якого на брудній кераміці не було видно, - говорить студентка історичного факультету Анна Єдинач.

Дівчина дістає знахідку з відра і починає терти її щіточкою. Пояснює, що мити треба ретельно і навіть трошки запилені в музей не візьмуть. Вчора Анна цілий день орудувала лопатою, втім, вважає, що це не важче, ніж чистити експонати.

Після миття знахідки сушать на сонці а потім шифрують і записують в інвентарну книгу. За два дні накопали декілька дощок черепків.

- Глиняні залишки печі 19 століття, стиль модерн, з квітковою ліпниною.  Фрагменти кахлів 17-18 століття. Це говорить про те, що до будування Домініканського монастиря у 18 столітті тут були будівлі, -  старший науковий співробітник інституту археології НАН України Лариса Віногродська.

Previous Next

В минулому році  археологи розкопали тут нетипову глиняну пічку з мисочними кахелями, бо це західноєвропейська культура. Датують її серединою 16 століття. Напали на споруду і копали майже до дна, тепер копають поруч, щоб відкрити повністю те, що  від неї залишилось.

- Зараз ціль – дослідити фундамент, імовірно він  початку 16 століття. Про що в принципі не говорилось в жодному документі. Якщо повезе – відкопаємо будинок 16, початку 17 століття. Можливо, навіть це якась культова споруда.

З 2013 року це вже треті розкопки біля Мурів. Зазвичай вони тривають місяць-півтора, якщо не буде знахідок, які потребують зусиль.

- Копати важко, багато побутового та будівельного сміття. Лопатами його пробити неможливо, верхній шар знімаємо бульдозером. В минулому році ми наткнулись на захоронення 18 століття. Їх розчищати – теж великий шматок роботи. Ми робили аналізи, здавали знахідки антропологам. Потім віддавали останки в єпархію, щоб їх перезахоронили. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дарья

    Такі знахідки можна розкопати в кожному селі на городі, от у Німеччині знайшли знахідку археологи, старовинні золоті монети, не пам"ятаю в скільки їх на цей час оцінили, але не мало. Оце знахідка.
  • Анонім

    Маргарита, дякую за фотку)) Ну, ви в курсі)
  • Анонім

    Стосовно - толку - то питання не до археологів, а скоріше до міської влади (бо толку ж з неї?). Археологи свою справу зробили - он, і кружки і кахлі... Без цього невідомо б що про наше минуле понаписували краєзнавці)) А так пішов в музей, сам глянув, дитині показав.

    Юнона Авлова. reply Анонім

    На-жаль не доживемо до розкопків роботи міської влади на чолі з мером та в.о.
  • Левадный Олегъ

    Кружок накопали? 17 века? Хм... Чета тост вспомнился: "За членов нашего кружка и кружки наших членов!")))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт «Толока в стилі джаз» 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up