"20 хвилин" розшукала рідню Абвера - “зрадника” і “терориста”

"20 хвилин" розшукала рідню Абвера - “зрадника” і “терориста”
Його називають “зрадником”, “терористом”, “сепаратистом”. Втім є й такі, що називають “героєм”. Вінничанин Сергій Здрилюк - він же Абвер. Його родина, що залишилась на Вінниччині, засуджує сепаратизм. А племінник навіть отримав поранення на Майдані

Колишнього вінничанина Сергія Здрилюка називають правою рукою головного бойовика-сепаратиста. На сайті СБУ пишуть, що саме він причетний до викрадення у Донецькій області представників ОБСЄ.

Далі цитата з sbu.gov.ua.

“Диверсантом з позивним «Абвер» («Адлер»), який фактично є правою рукою «Стрєлка», є громадянин РФ Здрилюк Сергій Анатолійович. Ця особа має також паспорт громадянина України. Здрилюк С.А народився 23 липня 1972 року на Вінниччині, тривалий час проживав у Криму. Саме на території АР Крим він пройшов спеціальну підготовку і 12 квітня 2014 року у складі групи «Стрєлка» прибув у Донецьку область для участі у масштабній диверсійній операції та тероризуванні мирного населення.”

Відео дня
> Комунікабельний сепаратист

Вінничанин прославився також тим, що став головною “говорящою головою” сепаратистів. В мережу виклали запис, який називають перехватом перемови. Там Стрілок розмовляє з кимось з Росії. Чоловік пропонує Стрілку дати інтерв'ю російсьому каналу LIFE | NEWS. Стрілок вагається. Тоді голос пропонує: “Хорошо, возьми своего заместителя, того, кто говорит с украинским акцентом.” 

На “ютубі” можна знайти кілька відеоінтерв'ю з ним. На одному він говорить українською. Представляється заступником лідера “Народного ополчения Донбасса” Ігоря Гіркіна (Стрілка). Заявляє, що їхня структура не має жодного відношення до ФСБ чи російської армії. Хоча підтверджує свої відверто проросійські погляди. Каже, що їх підтримують спонсори - російські і українські бізнесмени. Заперечує наявність у ополчення сучасної зброї, мовляв, воюють ще радянською. 

На сайті СБУ написано, що до 2003 року Здрилюк працював в... СБУ і  його звільнили через підозру в співробітництві з російською розвідкою. Після цього Сергій займався бізнесом та працював у податковій, звідки його також звільнили нібито через корупцію. 

“У лютому 2014 р. С. Здрилюк отримав громадянство Російської Федерації”, - вказано на  sbu.gov.ua.

Батько і син фотографуються з однією і тією ж зброєю.
Це фото Здрилюка розповсюдило СБУ. Однокласники Сергія кажуть, що воно зроблене у їхній Фронтівці на Вінниччині. Позаду - паркан подвір’я його матері

Дізналися, звідки родом

Те, що Сергій Здрилюк з Вінниччини він підтверджує сам. Але звідки саме - цього не вказано в жодному джерелі. Тож RIA провела власне розслідування.

У повідомленні на сайті СБУ про Здрилюка була вказана його дата народження 23 липня 1972 року та по-батькові він - Анатолійович. Пошук по базі осіб знайшов одного Здрилюка Сергія Анатолійовича, який був зареєстрований у Сімферополі. Логічно припустити, що батько Сергія Анатолій Здрилюк проживає на Вінниччині. Так і сталося. Пошук показав, єдиного на Вінниччині Анатолія Здрилюка - з Оратова. Далі - діло техніки. Кілька питань у Вконтакті людям з Оратова із прізвищем Здрилюк і отримуємо підтвердження, що дійсно в Оратові жив батько Сергія, який вже помер. Але у соцмережі усі виявилися однофамільцями. Глухий кут.

Зателефонували в Оратів. Там підтвердили, що Здрилюк дійсно родом з їхнього району і назвали точне місце - село Фронтівка. Там майбутній сепаратист виріс і навчався в школі. Зателефонували в село - там підтвердили. 

- Ми в селі шоковані інформацією про те, що наш Сергій Здрилюк зв’язався з терористами, -  розповіла журналісту RIA сільський голова села Франківка Оратівського району Марія Онищук. – Він виріс в такій людяній, працьовитій сім’ї! Батьківська хата розписана в українському стилі.

Як виявилося згодом, в селі вважають, що Сергія “зіпсувала” його дружина. Кажуть, що вона донька російського генерала.

Брат не став говорити

Батько Здрилюків пан Анатолій працював лісничим. У 1999 році його не стало. У Сергія залишився старший брат і сестра. Сестра - Ольга Бровій - живе у Фронтівці. Брат Микола - у Вінниці. Працює лісником. Виявляється, зовсім недавно він був героєм великої статті в RIA - у №16 за 16 квітня. Микола Здрилюк пострілом з рушниці поранив у голову чоловіка. Каже, стріляв навмання - через вікно, бо його хату хотіли пограбувати. В міліції тоді говорили про самооборону.  

Зателефонували йому. Почувши про брата, Микола Здрилюк зітхнув. 

- Поки що я не готовий що-небудь вам розповісти, чесно кажу, як воно є, - відповів він. - Зрозумійте мене по-людськи.

Пан Микола взяв номер телефону журналіста і пообіцяв передзвонити, коли в нього буде що сказати.

Сестра: “Брат зазомбований”

Журналіст RIA поїхав у Фронтівку, туди, де живе Ольга Бровій, сестра Сергія Здрилюка, та його мати. Це 100 кілометрів від Вінниці. У цей день (вівторок, 6 травня) в селі якраз були Проводи, усі люди ходили на кладовище. До пані Ольги приїхали троє її синів - з Києва. Ще один син живе у Криму.

Спершу стався конфуз. Чоловік Ольги, почувши, про що буде розмова, дав журналісту дві хвилини, щоб піти. Інакше - пообіцяв побити. Але пані Ольга його заспокоїла і згодилася поговорити.

- Для всіх нас це шок, - каже вона. - Я з телевізора про це дізналася.  

Останній раз Ольга з братом говорила у неділю, четвертого травня. 

- Я хотіла дізнатися, чого так сталося? Чого він це робить? У мене таке враження, що він зазомбований. Він сказав, що ми тут нічого не знаємо, ми обдурені бандерівцями. 

Три сини Ольги живуть у Києві. Усі патріоти. Усі ходили на Майдан. Одного з них поранили гумовою кулею у ногу. Два рази була на Майдані і сама Ольга.

Але один з синів пані Ольги, що живе у Сімферополі, на стороні дядька.

- Він каже мені: “Мамо, дядя Сірьожа прав”. 

Пані Ольга вишиває картини - в українському стилі. Каже, що батько був українцем, мама полячка. Виховували їх в українському дусі. 

Стареньку матір Сергія - Броніславу Антонівну  журналіста RIA попросили не турбувати.

- Ми їй нічого не говоримо про Сергія, - каже Ольга. - Але бачу по ній, що вона вже знає.

Дати RIA телефон самого “Абвера” родичі відмовилися.

Cестра Сергія Здрилюка Ольга Бровій показує свої вишивки. Каже, що батьки їх виховували в українському дусі

Що кажуть однокласники

Усі люди з Фронтівки, з якими журналіст спілкувався в селі, на стороні патріотичних сил. Усі однокласники Сергія їздили на Майдан. 

До речі, про них. Сергій в інтерв'ю казав, що однокласники його підтримують. Насправді - абсолютно навпаки. Все село проти його сепаратизму.

- Я цього літа хотів їхати до нього на море відпочивати, - каже однокласник Сергія Анатолій Басенко. - Він завжди запрошував мене. Зараз навіть поговорити з ним не можу - трубку не бере.

Інший однокласник Сергія, який не представився, сказав коротко.

- Він козел. А я про козлів нічого не хочу говорити.

Тетяна Паламарчук згадала, що на 15-річчя закінчення школи Сергій Здрилюк подарував кожній однокласниці по троянді. Усіх тоді вразив. 

- А зараз з’являтися в селі йому небезпечно. Його люди просто будуть бити.

Cин “Абвера” позує зі зброєю

В соцмережах знайшли 9-10-річного Д. Здрилюка з Криму. Є багато підстав вважати, що це син “Абвера”. В селі підтверджують, що в нього є дитина такого віку, а ще старша донька. В профілі хлопчика було чимало фотографій зі стрілковою зброєю. На одній із них він тримає таку ж саму рушницю, як і Сергій Здрюлюк на фотографії, яку розповсюдили на сайті СБУ. На запитання, чи є Сергій Здрилюк його батьком, хлопець відреагував... видаленням сторінки. 

 

На цьому фото Дмитро Здрилюк позує з автоматом “УЗІ”

Автори: Олександр СТОЛЯРОВ, Віктор СКРИПНИК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (63)
  • Anonymous

    Не розумію навіщо показувати родичів!Як завжди преса суне свого носа куди не треба!
  • Anonymous

    зі стрілковою зброєю "Помилки коректором вже не поправиш" Де ви беретесь, такі журналісти?
  • Anonymous

    +1
  • Anonymous

    Украина пока не Русь, а Усрусь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up