Як ДонНУ та “Україна” ділили два поверхи будівлі на Грушевського

Як ДонНУ та “Україна” ділили два поверхи будівлі на Грушевського
Триповерхова будівля на Грушевського, 2. Якщо Вінницька облрада прийме рішення, то тут скоро будуть займатися студенти донецького вишу
Корпус розбрату. За два поверхи будівлі на Грушевського між ДонНУ та інститутом “Україна” утворилася суперечка. За рішенням комісії облради, Донецький університет має отримати в оренду приміщення з “пільгами”. А приватний виш вимагає чесного конкурсу. Так, хто ж правий у цій історії?

- Приміщення на Грушевського, 2 постановили передати донецькому вишу, - каже голова комісії комунальної власності Вінницької обласної ради Олександр Масленніков. - У законі про оренду комунального майна, пункт 4 статті 9, чітко прописано, що з бюджетною установою укладається договір на оренду поза конкурсом. А те, що там в “Україні” є громадська організація, де піклуються про людей з інвалідністю, то її ж тільки створили. Це ж несерйозно.

Що це за будинок на Грушевського?

Дім, за який “боролися” Донецький національний університет та Вінницький інститут Університету “Україна” - це триповерхова будівля, яка була збудована ще на початку 20 сторіччя. У 1912 році тут була фельдшерсько-акушерську школа. У довоєнні роки в будівлі розташовувалося медичне училище. І до початку 2016 року тут займалися студенти сестринського відділення Медичного коледжу. Але через фінансову скруту та скорочення кількості вихованців, керівництво закладу відмовилися від приміщень на Грушевського.

Відео дня

Так зараз виглядає корпус на Грушевського, 2. Будівлю, до речі, проектував архітектор Артинов, як і більшу частину міста на початку 20 століття

Перший поверх займає фізкультурний диспансер, де надають медичну допомогу пацієнтам, які мають проблеми з рухомими органами. Він займає близько 600 квадратних метрів. А все інше (понад 2300 кв. м) - вільна площа, що зараз пустує.

Фарба на будівлі легко стирається, чим користуються підлитки

А так виглядає фізкультурний диспансер всередині

Донецьким не вистачає місця

Національний університет-“переселенець” у Вінниці орендує три корпуси. Головний корпус - на 600-річчя, 21 (колишнє адміністративне приміщення заводу “Кристал”), а два інших - на Київській та Академіка Янгеля (колишня Фрунзе). Загальна площа - 20 тисяч квадратних метрів. Здавалося б, цього достатньо для 4,5 тисячі студентів, тому що за нормативами має бути 2,5 квадратних метра на одну людину. Але, як нам розповіли у прес-центрі ДонНУ, "лише 8 тисяч квадратів можна використовувати під аудиторії та лабораторії”.

Корпус Університету сучасних знань знаходиться біля Муніципального ринку. ДонНУ тут орендує кілька поверхів

- Цієї площі для майже п’яти тисяч студентів та тисячі працівників вишу недостатньо, - каже ректор ДонНУ Роман Гринюк. - Головний корпус “Кристал” - колишнє адміністративне і виробниче приміщення, яке нами облаштовується під навчальний процес. А в інших корпусах орендуємо лише кілька поверхів. Цього не вистачає, а попереду вступна кампанія. Тому коли дізналися, що звільняється два поверхи будівлі на вулиці Грушевського, 2, то відправили заявку в комісію комунальної власності при Вінницькій облраді. Головним аргументом у виборі корпусу було те, що тут уже є навчальні аудиторії, які готові прийняти наших студентів.

“Україна” за прозорий конкурс

Інший претендент на оренду двох поверхів Грушевського, 2 - це Вінницький інститут Університету “Україна”. Сьогодні, приватний виш орендує приміщення у п’ятиповерховій будівлі на Магістратській (колишня Першотравнева), 88а. І щомісяця сплачує більше 100 тисяч гривень (без врахування комунальних послуг).

Магістратьска,88а. Кілька поверхів цієї будівлі орендує "Україна". І цієї площі мало для більше тисячі студентів

- Ніякого конфлікту між університетами немає, - каже ректор вінницького інституту “Україна” Ганна Давиденко. - Цю думку нав’язують “ззовні”. Інститут виступає не за передачу корпуса в оренду, а за чесний та прозорий конкурс. Тобто, в такому, де переможе той претендент, який запропонує найбільшу ціну. Бо кошти з оренди будуть поповнювати бюджет Вінниці.

А навіщо інституту приміщення саме в центрі Вінниці? Як каже ректор вишу, до будинку легше добиратися інвалідам та вони співпрацюють з фізкультурним диспансером: проводять реабілітацію АТОшників. У інституті зараз навчаються 1100 студентів, з яких - 107 людей з інвалідністю та 45 учасників АТО, тому приміщень завжди не вистачає.

Разом з “Україною” подала заявку ГО “Соціальна перспектива”, яка опікуються людьми з інвалідністю. Вони були готові платити за оренду приміщень близько одного мільйона на рік (за рахунок благодійних внесків). Але комісія управління комунальної власності Вінниччини, в квітні 2016 року, передала два поверхи на Грушевського донецькому вишу.

Чому облрада не провела конкурс?

В Управлінні спільної комунальної власності нам розповіли, чому віддали перевагу донецькому вишу, а не організації студентів з інвалідністю та скільки буде сплачувати ДонНУ в бюджет міста Вінниці?

- Так, у законі прописано, що громадська організація ветеранів або інвалідів також має право на оренду поза конкурсом, - каже заступник начальника з питань експлуатації адмінбудівель Віктор Крот. - Але це для організацій, які складаються з таких осіб, тоді як в “Соціальній перспективі” працюють люди без інвалідності. Яка ж це громадська організація інвалідів? А оскільки ДонНУ - державний виш, тому віддали йому перевагу. У цього університету є багато здобутків та великі внески у міський бюджет. І в них реальна потреба в приміщеннях з такою кількістю студентів.

Двері до аудиторії на другому поверсі. Раніше тут були студенти сестринського відділення Медичного коледжу. А зараз - немає нікого і аудиторія зачинена

Крот також пояснив, скільки мають платити за оренду приміщень претенденти.

- “Україна”, це приватний виш, - каже він. - Оренду квадратного метра будівлі на Грушевського експерти оцінили у 8200 гривень. Для них орендна ставка -  10% від цієї суми. Тобто, за 2355 квадратних метрів приватний навчальний заклад буде платити 202 тисячі гривень (без урахування ПДВ) щомісяця! Тоді як для ДонНУ, що є бюджетною установою, ця ставка менша: 0,4% від вартості метра і буде сплачувати 7-8 тисяч гривень на місяць.

Здавалося б, це значно менш,е ніж те, що запропонувала “Україна” і логічно було б провести конкурс. Але за інформацією від прес-центру ДонНУ, виш-переселенець кожного місяця платить понад 600 тисяч гривень податків у міський бюджет і з них 250 тисяч за “Кристал”. Хоча остаточне рішення про передачу будівлі в оренду за Вінницькою облрадою, яка чомусь затягує розгляд цього питання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Yaroslav Archakov

    В статье только забыли упомянуть, что в "донецкий" в этом году набрал более половины студентов именно из Винницкой области и других соседних областей.
  • Анонім

    Когда то учился здесь в мед училище скрипящие коридоры, столовка в подвале с пирожками по 10 копеек....
  • Анонім

    в країні зруйнована економіка, розвалена промисловість, занепало село, зате університети ростуть, як гриби після дощу !!! хоча б один переселенець поїхав в село і почав нове життя з праці в селі ??? немає дурних - краще сидіти в кабінеті, вчити студентів незрозуміло чому і потім випускати спеціалістів, що не можуть знайти роботу по спеціальності...

    Antonio Ischuk reply Анонім

    Шановний! ДонНУ - найпотужніший університет Вінниці, за новим рейтингом. І навчають там не "незрозуміло чому",- а готують одних з кращих спеціалістів. Зайдіть для саморозвитку в Google  і подивіться на список відомих випускників закладу.

      Для того щоб розкидатися такими яскравими фразами- потрібно володіти хоча б мінімальною інформацією.

      Ps. На рахунок праці в селі. Ви справді думаєте, що розумова праця це так легко? Сидіти в кабінеті- це наслідок важкої праці! Я надзвичайно поважаю тих, хто працює руками, адже без них - наша економіка не існувала б взагалі! Але кожному своє комусь треба і сидіти в кабінеті, а комусь працювати в селі. Кожен вибирає для себе!

    Yaroslav Archakov reply Анонім

    Извините, но вы говорите неправду. После принятия нового закона о высшем образовании количество высших учебных заведений в Украине сократилось на 485, а к концу учебного года их станет меньше трехсот. Источник: http://censor.net.ua/n321917

    Анонім reply Yaroslav Archakov

    цензор нет? Вы шутите?

    Анонім reply Анонім

    А універ "Україна"  кращий??? Взагалі не розумію його призначення

    Юрий Осийский reply Анонім

    Вінницьки інститут Університету "Україна" - єдиний вищий навчальний заклад в Вінниці та Вінницький обл. інтегрованого типу, відкритий для молоді неоднакового рівня підготовки, диференційованих соціальних можливостей і різного стану здоров'я. Він свідомо взяв на себе місію вчити людей із особливими потребами. У цьому його унікальність.

    Світлана Ілініч reply Анонім

    "Україна" дає можливість отримати освіту усім тим, кому в "державні" університети дорога закрита чи через їхнє здоров"я, чи тому, що закінчували вони сільську школу і не мають високих балів ЗНО, проте мають право на освіту і гідну професію. Подивіться, як сьогодні штормить державну освіту,

    Між тим кращі університети світу ніколи "державними" у совковому стереотипному розумінні не були. У тому то й річ, що наші стереотипи сильніші за здоровий глузд.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up