Вінничанка Тетяна Довбуш: "Люблю все прекрасне, ось тому і захопилася флористичним дизайном"

Вінничанка Тетяна Довбуш:  "Люблю все прекрасне, ось тому і захопилася флористичним дизайном"
Тетяна Довбуш змалку малювала, вишивала, створювала витинанки. Мріяла обрати творчу професію. Але батьки наполягли, щоб вивчилася на бухгалтера. І тільки тепер, коли жінці за тридцять, під час декретної відпустки вона робить те, що приносить радість і задоволення. Пані Тетяна самотужки опанувала флористику і навчилася декорувати предмети

Щотижня купувала собі квіти

- Був час, коли я щотижня купувала собі квіти, – каже пані Тетяна. – Тоді я доглядала першу дитину. Нині у нас із чоловіком підростають двоє синів: старшому вже шість років, а молодший ще зовсім крихітка - йому чотири місяці. Я приходила на квітковий ринок на проспекті Юності. Продавці мене вже упізнавали в обличчя. Для постійного покупця робили знижки. Вибирала букетик і щаслива поверталася додому. На дорогі букети не було грошей. Чоловік був на заробітках. 

Запитую Тетяну, для чого їй постійно були потрібні квіти. Розумію, що питання не зовсім логічне, бо яка жінка не любить квітів, і все ж не кожна систематично ходить на ринок і купує їх для себе. 

Відео дня
> - Для чого так робила? – перепитує співрозмовниця. – Мабуть, тому що люблю все прекрасне. А квіти з їхніми різнобарвними пелюстками і витонченими формами – це така краса, якою можу милуватися довго, не відводячи очей.

Саме таке замилування квітами мимоволі спонукало пані Тетяну до створення композицій.

- Вийшло все якось спонтанно, - розповідає вона. – Бувало, прибираю уже зів’ялий букет, а деякі квіточки ще живі. Я їх відбирала і намагалася вписати у букет свіжих квітів. Не просто поставити, а зробити так, щоб все було гармонійно. Ось так і захопилася флористичним дизайном. Шукала в інтернеті все, що можна було прочитати про флористику. Брала участь у майстер-класах.

Згодом майстриня отримала гарну нагоду ще більше вдосконалити свою майстерність.

- Був час, коли я їздила в Москву, там чоловік працював, - каже пані Тетяна. – Я теж мала роботу менеджера. Часто доводилося їздити по місту у справах. При кожній нагоді заглядала у московські квіткові магазини. Просто хотілося побачити, як у них формують букети. Одного разу звернула увагу на оголошення. Запрошували бажаючих на курси флористичного дизайну. Я записалася без роздумів.

Квітковий ринок в Амстердамі не такий уже й великий

Майстриня каже, що згадує ті заняття як одну з найкращих сторінок свого життя. Перед слухачами виступали визнані майстри, знайомили зі світовими новинками. Була і практика - кожен робив своїми руками, пропонував свої варіанти. Потім обговорювали виконані роботи. Під час дискусій не помічали, коли закінчувалося заняття. Найкращих випускників курсів нагородили поїздкою у країну тюльпанів.

- Це повідомлення стало для мене найбільшим сюрпризом у житті, - каже Тетяна. – До того я навіть не думала, що колись зможу побувати на одному з найкращих квіткових ринків Європи і побачити, як і які букети там створюють. Хто має можливість - для того це не проблема. Я ж навіть мріяти не могла про таке. Але це сталося.

За словами вінничанки, квітковий ринок в Амстердамі не такий уже й великий, як дехто це собі уявляє. До того ж більшу частину торгової площі відведено під продаж насіння і цибулин тюльпанів та деяких інших квітів. Звичайно, багато живих квітів. Переважну їх більшість продають у вже сформованих букетах.

- Я купила там бонсай кленовий, - каже пані Тетяна. – Це мініатюрне деревце - копія великого дерева, бо має всі його форми. Однак у мене воно не прижилося. Дуже було прикро. Так само загинули цибулинки тюльпанів, які я тримала на підвіконні. Коли почала з’ясовувати причину, дізналася, що привезені з Нідерландів рослини треба обробляти препаратами проти шкідників. Саме шкідники з’їли мої голландські придбання.

Коли проїжджали містами і селами Нідерландів, пані Тетяна з вікна автобуса розглядала присадибні ділянки нідерландців.

- Приємно вразило, що біля кожного будиночка, великого чи малого, росли квіти, - розповідає співрозмовниця, - Більше того, на підвіконнях за шибками теж милували зір квітучі рослини. Цю країну справедливо називають квітковою.
{photo_gallery id=3950|}

Всі сусіди приходили подивитися на незвичний букет

Найбільше Тетяні подобається композиція з квітів, яку вона виготовила у подарунок своїй матері. Готувала її на мамине 50-річчя. Зрозуміло, що квітів мало бути саме 50, але парну кількість з такої нагоди не прийнято дарувати. Тому купила на одну квітку менше. Можна було взяти на одну більше, однак не хотілося додавати мамі років. Композицію придумала сама - букет хризантем у формі ведмедика.

- Мені подобаються різні звірятка, - розказує майстриня. – Коли їх бачу або навіть уявляю, це мимоволі викликає почуття радості. Хотілося поділитися ним із мамою.

Тетяна пояснює, що крім квітів використала ще так звану флористичну губку. Спершу потримала її у воді. Коли вона увібрала в себе достатньо рідини, почала формувати композицію. Квіти хризантем з різною довжиною корінців встромляла у губку. З намистинок зробила очі та ротик. Майстриня використовує і звичайний дріт, який служить каркасом для букетів, а також картон, який декорує під кольори квітів у композиції.

Прикро тільки, що букет дарувала не вона сама. Каже, у той день не було можливості поїхати до мами у Чечельник. Дорога неблизька. На руках у Тетяни був маленький первісток, і з ним вона не наважилася їхати. Від їхньої сім’ї маму вітав чоловік Тетяни.

- Потім мама телефонувала і з хвилюванням у голосі розповідала, яке враження справив на неї цей букет, - згадує майстриня. – А як пишалася тим, що це зробила її донька! А ще казала, що гості розповіли про той букет іншим людям. Потім ще довго приходили сусіди, близькі і далекі, щоб помилуватися квітковим дивом. Мама все повторювала, що такого букета у Чечельнику ще нікому не дарували.

Крім флористики, пані Тетяна займається декоруванням різних предметів. Чим декорує? Серветками. Саме так, серветками з різними малюнками. Каже, з допомогою такої незначної деталі можна змінити на краще вигляд будь-якого предмета. Наприклад, шкатулки або меблевої стінки чи холодильника. Технологія на перший погляд проста: серветку з малюнком наклеюють на вибрану частину предмета, а після того як клей висохне і серветка міцно закріпиться, її покривають спеціальним лаком. 

- У мене вдома декорована навіть дошка для нарізки хліба та інших продуктів, - розповідає співрозмовниця. – А ось змінювати вигляд великих предметів поки що не пробувала. Вважаю, що моя майстерність ще не відповідає тому рівню, який мають майстри, що роблять таку справу.

Вишивання пані Тетяна не залишає упродовж усього свого життя. Остання з її робіт має назву «Арабська дівчина». На ній зображена красуня-арабка, яка визирає з-за колони. Ще одне нове заняття, яке опановує зараз майстриня – виготовлення художніх листівок. У ці вихідні одну з них вона подарує на день народження своєму похреснику. Каже, що цей вид творчості дуже поширений у нашому місті. Незважаючи на те, що в магазинах можна придбати найрізноманітніші вітальні листівки, особливу цінність мають ті, що виготовлені власноруч.

- Так само високо цінуються будь-які індивідуальні роботи, - говорить майстриня. – Людині приємно отримати у подарунок те, що зроблено спеціально для неї одної, а не придбано в магазині.

Тетяна Довбуш має диплом Вінницького торговельно-економічного інституту. Працювала бухгалтером, з цієї посади й пішла у декретну відпустку. Чи буде повертатися на попереднє місце роботи?

- Мені хотілося б зайнятися власною справою і робити те, до чого лежить душа, що приносить задоволення, - каже співрозмовниця. – Однак коштів на відкриття власного магазину квітів, на жаль, наша сім’я не має. Жити за щось треба. Доведеться знову займатися дебетом-кредитом…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up