У Вінниці під час присяги курсанти втрачали свідомість

У Вінниці під час присяги курсанти втрачали свідомість
Пекуче сонце зіпсувало урочистості із прийняття присяги курсантам Вінницького училища безпеки життєдіяльності - приблизно десятеро з них отримали тепловий удар і втратили свідомість, їх приводили до тями викладачі та медики училища.

Форма чорного кольору і такого ж кольору кашкети у хлопців та капелюхи  у дівчат, ніби магнітом, притягували сонячні промені спекотного дня 1 вересня. Саме в цей день курсанти-першокурсники Вінницького училища безпеки життєдіяльності складали присягу.

Подія відбувалася на Європейській площі за участю громадськості міста та керівництва міської і обласної влади. Загалом 90 курсантів-першокурсників склали присягу на вірність народові і державі. Разом з ними на урочистостях були присутні цивільні студенти. Вони також поступили на навчання в названому закладі, але на платній основі. Таким не присвоюють звання, тому вони не складають присяги.

Рівний, ніби під лінійку, стрій сколихнувся, коли в одного з курсантів підкосилися коліна. Його вивели під руки у тінь. Швидку допомогу не викликали. Чоловік, який допомагав юнакові повернутися до тями, сказав, що він лікар з училища. З сусіднього магазину винесли відро з водою, намочили рушник, приклали до лоба, зняли китель, дали напитися води.

Відео дня

- Від спеки мені потемніло в очах, - розповів згодом хлопець, - в голові запаморочилося, ноги стали, ніби ватні, і я вже не міг на них стояти, - розповів журналісту RIA 16-річний курсант на ім'я Олександр.

Тим часом із строю вивели один за одним майже десятьох хлопців. З такими само симптомами. Дівчата виявилися більш витривалими. Жодній з них не довелося надавати допомогу.

Одна з них, вінничанка третьокурсниця  Аліна Штейна, тішилася тим, як її привітав з початком навчального року молодший брат Єгор. Він міцно обійняв сестру. Сказав, що також піде навчатися в училище, яке в нинішньому році закінчує Аліна. Дівчина опановує одразу дві спеціальності - пожежника-рятувальника та телефоніста. Навчатися їй подобається. Нітрохи не шкодує, що обрала таку спеціальність і названий навчальний заклад. За доньку радіє також мати пані Ірина, яка також прийшла на урочистості.

А ось її однокурсник Микола, отямившись від теплового удару, зізнався, що після закінчення училища має намір навчатися далі у Львівському Інституі безпеки життєдіяльності. Щоправда, нарікає, що для випускників училища там виділяють дуже мало місць на безкоштовне навчання. За його словами, це 6-7 місць не більше. Звичайно, можна навчатися за власні кошти, але це вже, як батьки скажуть, потягнуть з оплатою чи ні.

- Якщо в училищі за рік навчання треба сплатити приблизно сім тисяч гривень, то в Інституті сума більша, - пояснює хлопець. - Ще одна незручність - втрачається рік.  Після третього курсу училища в Інституті приймають знову на третій курс.

Присутні на урочистій лінійці матері намагалися рятувати дітей від спеки - передавали у стрій пляшки з водою.

Процедура відзначення початку навчального року затягнулася в часі. Вона тривала півтори години - з 11 до 12.30. Було очевидно, що деякі із заходів можна було спесувати в часі. Чи не найдовше з усіх виступав священик. Після того ще здійснив обряд освячення присутніх. Саме цим можна було обійтися святому отцю, беручи до уваги спеку і те, що не кожному з курсантів вдається її перенести.  

Читайте також:

Перший дзвоник у спецшколі: діти співали гімн жестами
Лідер «ТІК» Віктор Бронюк відвів дочку у перший клас школи № 25
На лінійку в шосту школу привели 170 першачків
У Вінниці діти мліли на шкільних лінійках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Перец Платон

    Шановні. а як вони пройшли комісію. а на пожарі ще жаркіше буде. чи вони зараня знають. що будуть сидіти в кабінетах і перевіряти магазини.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up